Μερικές σκέψεις για τον τρόπο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου
Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Μερικές σκέψεις για τον τρόπο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου

Υπηρέτησα το Κοινοβούλιο, αυτόν τον κορυφαίο θεσμό της συντεταγμένης έκφρασης της Λαϊκής Κυριαρχίας, από το 1977 έως το 2004.

Ο λαός της Β΄ Πειραιά μου έκανε την τιμή να με εκλέγει εκπρόσωπό του. Τον ευγνωμονώ.

Στο Κοινοβούλιο, στο ναό της Δημοκρατίας, ευτύχισα να ζήσω μεγάλες συγκινήσεις που μου έδωσαν πολλά γεγονότα.

Θα ξεχωρίσω – και ας μου συγχωρηθεί αυτή η αναφορά στον εαυτό μου – τρεις ιδιαίτερες συγκινήσεις που με έκαναν ευτυχή.

Συνδέονται με τρεις προτάσεις νόμων, δικές μου, που είχα καταθέσει στη Βουλή και οι οποίες έγιναν νόμοι του κράτους, νόμοι που καθιέρωσαν νέους θεσμούς.

Η πρώτη πρόταση νόμου «Για την καθιέρωση της 1ης Οκτωβρίου, ως Ημέρας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας». Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή την 31η Ιανουαρίου 1991, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως νόμος με αριθμό 1931, την 15η Φεβρουαρίου 1991, (ΦΕΚ 20/15/2/1991 Τεύχος Πρώτο).

Ήταν η πρώτη πρόταση που κατέθεσε βουλευτής της Αντιπολιτεύσεως και την αποδέχθηκε, μετά χαράς, η τότε υπουργός Υγείας και Προνοίας κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Με τον νόμο αυτό, τιμάται η μεγάλη τάξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που με το μόχθο τους, την προσφορά τους και τους αγώνες τους, συνέβαλαν στην προκοπή του τόπου.

Η δεύτερη πρόταση νόμου ήταν «Για την ίδρυση Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης». Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή την 11η Μαρτίου 1999, δημοσιεύθηκε δε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως νόμος με αριθμό 2693, την 18η Μαρτίου 1999, (ΦΕΚ 54/23/3/1999 Τεύχος Πρώτο).

Με τον νόμο αυτό τιμάται η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων και όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Κλείσιμο
Η Τρίτη πρόταση νόμου ήταν «Για την καθιέρωση της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως Ημέρα Τιμής στην Ελληνική Νεολαία και ως επέτειος της Δημοκρατικής Αντίστασης του Λαού». Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή την 26η Αυγούστου 1999 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως νόμος με αριθμό 2739 την 9η Σεπτεμβρίου 1999, (ΦΕΚ 18/ 9/9/1999 Τεύχος Πρώτο).

Με το νόμο αυτό τιμώνται οι αγώνες της Ελληνικής Νεολαίας για την Εθνική Ανεξαρτησία, την Δημοκρατία, την Πρόοδο και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, καθώς επίσης και την Δημοκρατική Αντίσταση του λαού μας κατά την διάρκεια της Δικτατορίας.

Και οι τρεις αυτοί νόμοι του κράτους, που ισχύουν μέχρι σήμερα, αναδεικνύουν μεγάλες ηθικές πατριωτικές και εθνικές αξίες του λαού μας και καθιερώνουν την θεσμική αναγνώριση και καταξίωσή τους.

Κατά καιρούς έχω τονίσει την ανάγκη αλλαγής του εορτασμού της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου με άλλους όρους, τρόπους και διαδικασίες που θα προσεγγίζουν την ουσία, την ιστορική σημασία των γεγονότων του συνόλου της αντιδικτατορικής αντίστασης. Κορύφωση, φυσικά, η πρώτη ημέρα της ηρωικής εξέγερσης. Οι τιμητικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να έχουν την μορφή π.χ. σεμιναρίων στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, και στη Βουλή. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να ανατεθούν στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σήμερα, η πανδημία, η λογική και το γενικότερο εθνικό συμφέρον, επιβάλλουν να εξεταστούν αυτές οι σκέψεις. Ας ξεκινήσουμε φέτος με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, στα πλαίσια μιας διακομματικής συνεννόησης, με μηνύματα που θα θωρακίζουν την Δημοκρατία και την Εθνική συνοχή σε καιρούς κρίσιμους για την Πατρίδα.

Υ.Γ: Παραθέτω, για την ιστορία, συγχαρητήριο γράμμα που μου απέστειλε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, για την πρωτοβουλία της πρότασης νόμου για το Πολυτεχνείο:

«Προς Αντιπρόεδρο Βουλής
Αθήνα, 27/8/1999
κ. Παναγιώτη Κρητικό

Κύριε Πρόεδρε,
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, θα ήθελε να σας συγχαρεί για την ιστορική πρωτοβουλία σας, σχετικά με την Νομοθετική αναγνώριση της 17ης Νοεμβρίου ως ημέρα τιμής για το Λαό και τη Νεολαία.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Ν
Αγαμέμνων Τάτσης »


*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ