LIVE

Κορωνοϊός

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Μερικές σκέψεις για τον τρόπο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Υπηρέτησα το Κοινοβούλιο, αυτόν τον κορυφαίο θεσμό της συντεταγμένης έκφρασης της Λαϊκής Κυριαρχίας, από το 1977 έως το 2004.

Ο λαός της Β΄ Πειραιά μου έκανε την τιμή να με εκλέγει εκπρόσωπό του. Τον ευγνωμονώ.

Στο Κοινοβούλιο, στο ναό της Δημοκρατίας, ευτύχισα να ζήσω μεγάλες συγκινήσεις που μου έδωσαν πολλά γεγονότα.

Θα ξεχωρίσω – και ας μου συγχωρηθεί αυτή η αναφορά στον εαυτό μου – τρεις ιδιαίτερες συγκινήσεις που με έκαναν ευτυχή.

Συνδέονται με τρεις προτάσεις νόμων, δικές μου, που είχα καταθέσει στη Βουλή και οι οποίες έγιναν νόμοι του κράτους, νόμοι που καθιέρωσαν νέους θεσμούς.

Η πρώτη πρόταση νόμου «Για την καθιέρωση της 1ης Οκτωβρίου, ως Ημέρας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας». Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή την 31η Ιανουαρίου 1991, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως νόμος με αριθμό 1931, την 15η Φεβρουαρίου 1991, (ΦΕΚ 20/15/2/1991 Τεύχος Πρώτο).

Ήταν η πρώτη πρόταση που κατέθεσε βουλευτής της Αντιπολιτεύσεως και την αποδέχθηκε, μετά χαράς, η τότε υπουργός Υγείας και Προνοίας κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Με τον νόμο αυτό, τιμάται η μεγάλη τάξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που με το μόχθο τους, την προσφορά τους και τους αγώνες τους, συνέβαλαν στην προκοπή του τόπου.

Η δεύτερη πρόταση νόμου ήταν «Για την ίδρυση Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης». Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή την 11η Μαρτίου 1999, δημοσιεύθηκε δε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως νόμος με αριθμό 2693, την 18η Μαρτίου 1999, (ΦΕΚ 54/23/3/1999 Τεύχος Πρώτο).

Με τον νόμο αυτό τιμάται η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων και όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Η Τρίτη πρόταση νόμου ήταν «Για την καθιέρωση της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως Ημέρα Τιμής στην Ελληνική Νεολαία και ως επέτειος της Δημοκρατικής Αντίστασης του Λαού». Συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή την 26η Αυγούστου 1999 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως νόμος με αριθμό 2739 την 9η Σεπτεμβρίου 1999, (ΦΕΚ 18/ 9/9/1999 Τεύχος Πρώτο).

Με το νόμο αυτό τιμώνται οι αγώνες της Ελληνικής Νεολαίας για την Εθνική Ανεξαρτησία, την Δημοκρατία, την Πρόοδο και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, καθώς επίσης και την Δημοκρατική Αντίσταση του λαού μας κατά την διάρκεια της Δικτατορίας.

Και οι τρεις αυτοί νόμοι του κράτους, που ισχύουν μέχρι σήμερα, αναδεικνύουν μεγάλες ηθικές πατριωτικές και εθνικές αξίες του λαού μας και καθιερώνουν την θεσμική αναγνώριση και καταξίωσή τους.

Κατά καιρούς έχω τονίσει την ανάγκη αλλαγής του εορτασμού της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου με άλλους όρους, τρόπους και διαδικασίες που θα προσεγγίζουν την ουσία, την ιστορική σημασία των γεγονότων του συνόλου της αντιδικτατορικής αντίστασης. Κορύφωση, φυσικά, η πρώτη ημέρα της ηρωικής εξέγερσης. Οι τιμητικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να έχουν την μορφή π.χ. σεμιναρίων στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, και στη Βουλή. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να ανατεθούν στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σήμερα, η πανδημία, η λογική και το γενικότερο εθνικό συμφέρον, επιβάλλουν να εξεταστούν αυτές οι σκέψεις. Ας ξεκινήσουμε φέτος με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, στα πλαίσια μιας διακομματικής συνεννόησης, με μηνύματα που θα θωρακίζουν την Δημοκρατία και την Εθνική συνοχή σε καιρούς κρίσιμους για την Πατρίδα.

Υ.Γ: Παραθέτω, για την ιστορία, συγχαρητήριο γράμμα που μου απέστειλε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, για την πρωτοβουλία της πρότασης νόμου για το Πολυτεχνείο:

«Προς Αντιπρόεδρο Βουλής
Αθήνα, 27/8/1999
κ. Παναγιώτη Κρητικό

Κύριε Πρόεδρε,
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, θα ήθελε να σας συγχαρεί για την ιστορική πρωτοβουλία σας, σχετικά με την Νομοθετική αναγνώριση της 17ης Νοεμβρίου ως ημέρα τιμής για το Λαό και τη Νεολαία.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Ν
Αγαμέμνων Τάτσης »


*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

kostas

Ακριβώς αυτό. Να δημιουργήσουν μπάχαλο, να αυξηθούν τα κρούσματα, οι νεκροί και μετά να λένε: Να , η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε. Δηλαδή για ψηφοθηρικούς λόγους.Ντροπή και κατάντια για την αριστερά οι διαδηλώσεις αυτή την ώρα. Οι αριστεροί πρέπει να είναι πάντα μπροστά στο μέτωπο του πολέμου .Αυτή τη στιγμή εκεί θα δείξουν την αριστεροσύνη τους και τη θυσία για το λαό. Οι πιο πολλοί νεκροί έπρεπε να είναι αριστεροί που περιέθαλψαν αρρώστους αψηφώντας τον κίνδυνο. Έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα οργανώνουν εθελοντικές ομάδες υποστήριξης των νοσοκομείων, της πολιτικής προστασίας, καμπάνιες ενημέρωσης στον κόσμο κλπ. Αυτά θα σημαίνουν διαδήλωση αυτή την ώρα. Το ίδιο και οι παπάδες. Αυτή είναι η λειτουργία σήμερα. Το να πιάνεις το χέρι της άρρωστης γιαγιάς και να λες "μη φοβάσαι. Δεν είναι η ώρα για κούφιες διαδηλώσεις. Είναι η ώρα να αποδείξουν οι αριστεροί με πράξεις θάρρους ότι η κοινωνία μπορεί να αυτοπροστατευτεί, να αυτοοργανωθεί και να νικήσει γρήγορα τον εχθρό. Αντί αυτού, βλέπου με λόγια, δήθεν δημοκρατισμούς, δήθεν επαναστάσεις. Αίσχος στην αριστερά. Ενώνονται κιόλας!

Οδυσσεύς

Επίσης κε Κρητικέ θα πρέπει να έχετε το θάρρος να αποκαλύψετε στον Ελληνικό λαό που σας τίμησε τόσες φορές, ποιους ακριβώς φοιτητές τιμά καταθέτοντας στεφάνια και γαρύφαλλα στην κεφαλή του Σβορωνου. Είναι οι φοιτητές που έπεσαν για τα ιδανικά της αντίστασης '41-'44 και όχι κάποιος αστικός μύθος περί "ηρώων" που σκοπίμως το μεταπολιτευτικό σύστημα - που και σεις υπηρετησατε- αφήνει να κυκλοφορεί εντέχνως στην περιρέουσα ατμόσφαιρα. Πιθανώς δεν γνωρίζετε ούτε εσείς τι ακριβώς γράφει η τιμητική μαρμαρινη πλάκα δίπλα στην κεφάλι Σβορωνου.

Άλλη μορφή ο Σβορώνος

Ο μόνος άνθρωπος που κατέθεσε στεφάνι στον εαυτό του... Τι παπάτζες ζούμε στην μεταπολίτευση

Σιγά την επέτειο

Στα σχολεία έχει ήδη καταργηθεί de facto, ούτε οι καθηγητές δεν έχουν πια μούτρα να ζαλίζουν τα παιδιά με ασυναρτησίες.

Εκπαιδευτικός

Πλάνη! Τιμάται καθώς πρέπει και με μεγάλη συγκίνηση από όλους μας! Πέρνα από κανένα σχολείο να δεις τι λέγεται για τον αντιδικτατορικό αγώνα!

Η κλαδική του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ...

Και μετά τους διόρισε κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς πληρώνουμε το χρέος της Μεταπολίτευσης για 99 χρόνια...

...

ΑΝΑΚΥΡΗΞΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ.ΑΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΑ ΠΟΣΤΑΡΩ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ...

Καλα

Τα λετε κ. Κρητικε , ομως δεν εχετε καταλαβει οτι σημερα δεν ενδιαφερονται να γιορτασουν την επετειο , αλλα να μπαχαλοποιησουν και την εξεγερση και οποιαδηποτε επετειο. Απλα , κομπλεξικα παιδακια που δεν ειναι αξια για τιποτε και μαζευονται μπουλουκια για να καταστρεφουν αυτα που οι ιδιοι δεν ειναι σε θεση να δημιουργησουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία