LIVE

Κορωνοϊός

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπαρξιακός εχθρός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Είναι ανάγκη να επισημάνουμε τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που οριοθετούν τις θέσεις των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝ.ΑΛ (ΠΑ.ΣΟ.Κ) και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από τον οικονομικό φιλελευθερισμό, ενίοτε και συγκεκαλυμένο νεοφιλελευθερισμό, από το γνωστό συντηρητισμό και κατά καιρούς αυταρχισμό της, κληρονομικά κατάλοιπα του ιστορικού παρελθόντος της.

Το ΚΙΝ.ΑΛ, είναι η σημερινή έκφραση του ιστορικού ΠΑ.ΣΟ.Κ και συνεχιστής της πολύπλευρης πολιτικής, κοινωνικής και εθνικής προσφοράς του. Υπήρξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ φορέας της μεγάλης Αλλαγής της χώρας, μιας αλλαγής με κοσμογονικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με ριζικές αλλαγές πρωτοφανείς για τη χώρα, με θεσμικούς νόμους που αφορούσαν την εθνική συμφιλίωση, την εξισορρόπηση των οικονομικών ανισοτήτων και την ισότητα των γυναικών μέσα από την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, αλλά και πλείστα όσα ανάλογα νομοθετήματα, την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος, την επαναστατική μεταρρύθμιση του παραμελημένου τομέα της δημόσιας υγείας με τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ. κ.λ.π . Ταυτόχρονα το ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ, έχει την ιστορική αναφορά του στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη με αφετηρία τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Νικόλαο Πλαστήρα, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Επωμίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ, το ιστορικό φορτίο με περιεχόμενο τους εθνικούς και πατριωτικούς αγώνες της και την κοινωνική προσφορά της.
Αποκλειστικός κληρονόμος και συνεχιστής του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το ΚΙΝ.ΑΛ με ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό δηλαδή την Σοσιαλδημοκρατία.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το εκφράζει με γνήσιο πολιτικό λόγο.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, είναι το κόμμα το οποίο λειτουργεί εισοδιστικά απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που αφορούν στην κομματική του «δομή», στην ιστορική διαδρομή του και στην ιδεολογική του φυσιογνωμία. Ειδικότερα:

α) Ως κομματικό σχήμα είναι άθροισμα (συνονθύλευμα) ετερόκλητων ομάδων, με χαρακτηριστικά οπορτουνισμού, τυχοδιωκτισμού και σεχταρισμού, ομάδων οι οποίες κουβαλάνε σύνδρομα παρωχημένων και νοσηρών εποχών. Ο πολιτικός τους λόγος αθεράπευτα διχαστικός (οι ρίζες του ανάγονται σε εποχές που δεν τους αφήνουν να ξεχάσουν, αλλά και δεν θέλουν να ξεχαστούν). Εκφέρει τον ανορθολογικό του λόγο με το ψεύδος, τη διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, την άρνηση της αυτοκριτικής για το καταστροφικό κυβερνητικό του έργο από τις ευθύνες του οποίου ο λαός δεν είναι διατεθειμένος, να τον απαλλάξει.

β) Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, εκφραστής αυτής της πολιτικής, αποδεικνύει ότι είναι αμετανόητος λαϊκιστής. Ταυτόχρονα, μέρα με τη μέρα, αποδεικνύει την ανεπάρκειά του. Διαπιστώνει κανείς, με το πέρασμα του χρόνου, ότι ο ηγέτης αυτός είχε υπερτιμηθεί. Ήταν δημιούργημα μιας κακής για τη χώρα συγκυρίας.

Το πραγματικό μέγεθος του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής θα μετράει αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος του μύθου του. Θα αποδεικνύεται όλο και μικρότερος, όταν μάλιστα η πορεία του χρόνου θα κάνει γι’ αυτόν και το κόμμα του την εξουσία όνειρο μακρινό, όνειρο άπιαστο.

Όμως, ο στρατηγικός του στόχος να λεηλατήσει την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, δεν θα είναι εύκολος, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ περάσει αμέσως τώρα σε ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το ΠΑ.ΣΟΚ.-ΚΙΝ.ΑΛ. ότι το συνονθύλευμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, δεν είναι απλά ο κομματικός του αντίπαλος, αλλά ο υπαρξιακός του εχθρός. Το επαναλαμβάνουμε, είναι ο υπαρξιακός εχθρός της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι ο πολιτικός και κομματικός αντίπαλός της.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης «ψαρεύει», στο χώρο της κεντροαριστεράς κάποιους «ροφούς» και κάποιες «σκορπίνες» με την πετονιά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει δίχτυα στη θάλασσα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ψαρεύει τη «μαρίδα» και το «γαύρο», που είναι ο ενάλιος πλούτος του.

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (29)

αθανασια

Το ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ χρειαζεται εναν Παπανδρεου για να ανακαμψει. Μονο που αυτός δεν θα λεγεται Γιώργος ! Η Φωφη δεν τραβάει

Απλά...

χρειάζεται να υιοθετήσει αυτά που γράφει ο Κρητικός για το οπορτουνιστικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον τυχοδιώκτη απόλυτο ηγεμόνα του.

μακιςςς

Λάθος ανάλυση. Η σωστή ανάλυση είναι ότι η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα της κοινής λογικής που εφαρμόζει πολιτικές χωρίς ιδεολογικές αγκυλωσεις. Πράγμα που το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν κατάφερε να κάνει, αν και ο Σημίτης κάπως προς τα κει πήγε. Οι συντηρητικές αυταρχικές δυνάμεις που περιγράφετε δεν είναι ορατές αυτή τη στιγμή και βρησκονται σε ύφεση και ομφαλοσκοπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκπρόσωπος του παπανδρεικου ΠΑΣΟΚ με όλα τα στελέχη αυτής της τάσης να έχουν μετακομίσει εκεί. Παρατηρεί κανείς ότι ακόμα και ο ΓΑΠ για ένα διάστημα φλέρταρε με το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να τον προγκηξουν και να κάνει στροφή 360 μοιρών. Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι συνεχιστής του ΠΑΣΟΚ αν και προσπαθεί να εμφανιστεί ως τέτοιο. Είναι συνεχιστής του σημιτικου βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, αυτής της τάσης που είχε γίνει κόκκινο πανί και αντικείμενο μίσους στους παπανδρεικους, οι οποίοι πλέον έφυγαν και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που, όπως είπα, το βενιζελικο ΠΑΣΟΚ της κοινής λογικής πλέον έχει ιδεολογικά μετακομίσει στη ΝΔ. Όποτε το Κιναλ πλέον έχει ένα 6% από ρομαντικούς οπαδούς κατά κύριο λόγο σημητικους που αλιθοριζουν ρος τη ΝΔ και ο μόνος λόγος που δεν φεύγουν είναι ο ρομαντισμός και ο συναισθηματισμός. Αυτή είναι η σωστή ανάλυση.

Αθανάσιος Σ.

Η καταστροφή της Ελλάδας άρχισε από το κλεφτο -ΠΑΣΟΚ και τον αρχι - δημαγωγό Αντρέα. Ο κόσμος το κατάλαβε έστω και αργά γι'αυτό σας έστειλε στο 4%.

Sakis

Ο Κρητικός ήταν σοβαρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τα λέει καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επαναλαμβάνει τα ίδια αριστερά κλισέ περί "νεοφιλελευθερισμού" της ΝΔ, που φυσικά δεν ισχύουν. Εδώ δεν τολμάει να καταργήσει τη δωρεάν μετακίνηση των μαϊμού "ανέργων" στα ΜΜΜ. Από πού κι ως πού νεοφιλελεύθερη; Λαϊκίστικη πολιτική εφαρμόζει κι αυτή!

Επιστημονική η ανάλυση του Κρητικού

Θυμίζει τις παλιές καλές εποχές της κομμουνιστικής αριστεράς που είχε διανοούμενους οι οποίοι είχαν συνείδηση της πραγματικότητας και λογική. Σε ότι αφορά την αποδόμηση του απόλυτου ηγεμόνα του Συριζα-Ανέλ μορφώματος είναι απόλυτα συγκεκριμένος. Η ανάλυση αυτή πρέπει να υιοθετηθεί κεντρικά από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ώστε να ξεμπερδέψει η χώρα οριστικά με τους κομπλεξικούς και άσχετους συριζαίους...

Οι ζαίοι δεν θα γίνουν ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχουν περισσότερους Πασόκους απ' ότι ακροδεξιούς των Ανέλ. Αυτό δεν αφορά μόνο σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και σε επίπεδο βάσης. Αν πούμε βάση τις μερικές εκαντοντάδες ενεργά μέλη. Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ πάντα είχε ιδεολογία ενώ οι Συριζανέλ με τον Τσίπρα δεν έχουν ιδεολογία. Εκεί που τσούζει όμως η ανάλυση του Κρητικού είναι στην πλήρη αποδόμηση του Τσίπρα και το ΚΑΛΕΣΜΑ στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να διεξάγει πολεμική μέχρι τελικής νίκης απέναντι στο οπορτουνιστικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Θανασης

Πολύ σωστά τα γράφεις κ. Κρητικέ. Να προσθέσω επίσης, ότι οι Αριστερά πάντα πολεμούσε λυσσαλέα τη Δημοκρατική Παράταξη, πολλές φορές σε σύμπραξη με τη Δεξιά. Στο τέλος κατάφεραν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε το 2009 να διαχειριστει τη χρεοκοπια Καραμανλή. Πώς μπορεί να είναι η Συριζαικη αριστερά συνεχιστης της Δημ Παράταξης, όταν πολέμησε ολους τους ιστορικούς ηγετες αυτής; (Βενιζέλος, Παπανδρέου Γ., Ανδρέας, Σημίτης, ΓΑΠ). Πώς μπορεί οι αριστεροί που είναι ενάντια σε Πατρίδα, Θρησκεία και κάθε εκσυγχρονισμό, να είναι συνεχιστές μιας Παράταξης που πάντα στήριζε όλα αυτά; Είναι ιστορική ανωμαλία να λένε οι συριζαιοι ότι είναι συνεχιστές της Δημ Παράταξης. Είναι αδηριτη ανάγκη για την Πατρίδα, ο Κεντρώος Χώρος της Δημ Παράταξης, να αναδιοργανωθεί, να ξαναγίνει κόμμα εξουσιας και να ξαποστειλει τους καταπατητές αυτής, στο γνώριμο 3%.

Ανάλυση σωστή...

Όσον αφορά την ανεπάρκεια του Τσίπρα. Οπορτουνιστής και άσχετος αποδείχθηκε. Με συρφετό από αριστερά και ακροδεξιά δεν φτιάχνει κόμμα αλλά ένα σορό από σκουπίδια.

Γιάννης

Εθνική συμφιλίωση; Τι πίνεις και δεν μας δίνεις! Που αμα δεν ήσουν μέλος της κλαδικής του ΠΑΣΟΚ δεν έβρισκες δουλειά στο δημόσιο; Και έβαλε όλους τους πασοκους μέσα με αντάλλαγμα την εξαγορά ψήφου; Μαζί τα φάγαμε όπως είπε κάποιος άλλος πασοκος. ΥΓ: η ΝΔ αυταρχική; Μακάρι να ήταν σε κάποια θέματα αλλά και η ΝΔ πασοκοποιθηκε τα τελευταία 30 χρονια

ΠΑΣΟΚΤΖΗΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ! ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 81 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΑΛ! ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ! ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ !ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ! ΑΛΛΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ.(ΒΛ.ΣΗΜΙΤΗ ΛΟΒΕΡΔΟ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΚΛΠ...ΚΛΠ).ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΙΝΑΛ(ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΝΔ)ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΣΟΚ!!!

ας το δούμε

Σημίτης 1. το καταστατικό ίδρυσης του πασοκ αυτός το πήγε 2. Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το πρώτο πράγμα που είπε ήταν : είμαστε αριστεροί (μάλλον σοσιαλδημοκράτες) ... από αυτά τα δύο μόνον που βγαίνει ότι ήταν φιλελεύθερος; Λοβέρδος πρώην κνιτης και μάλιστα γραμματέας σε σπουδάζουσα. Συνειδητά ή ασυνείδητα το έριξες το φαρμάκι σου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία