ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπαρξιακός εχθρός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπαρξιακός εχθρός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Είναι ανάγκη να επισημάνουμε τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που οριοθετούν τις θέσεις των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝ.ΑΛ (ΠΑ.ΣΟ.Κ) και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από τον οικονομικό φιλελευθερισμό, ενίοτε και συγκεκαλυμένο νεοφιλελευθερισμό, από το γνωστό συντηρητισμό και κατά καιρούς αυταρχισμό της, κληρονομικά κατάλοιπα του ιστορικού παρελθόντος της.

Το ΚΙΝ.ΑΛ, είναι η σημερινή έκφραση του ιστορικού ΠΑ.ΣΟ.Κ και συνεχιστής της πολύπλευρης πολιτικής, κοινωνικής και εθνικής προσφοράς του. Υπήρξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ φορέας της μεγάλης Αλλαγής της χώρας, μιας αλλαγής με κοσμογονικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με ριζικές αλλαγές πρωτοφανείς για τη χώρα, με θεσμικούς νόμους που αφορούσαν την εθνική συμφιλίωση, την εξισορρόπηση των οικονομικών ανισοτήτων και την ισότητα των γυναικών μέσα από την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, αλλά και πλείστα όσα ανάλογα νομοθετήματα, την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος, την επαναστατική μεταρρύθμιση του παραμελημένου τομέα της δημόσιας υγείας με τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ. κ.λ.π . Ταυτόχρονα το ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ, έχει την ιστορική αναφορά του στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη με αφετηρία τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Νικόλαο Πλαστήρα, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Επωμίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ, το ιστορικό φορτίο με περιεχόμενο τους εθνικούς και πατριωτικούς αγώνες της και την κοινωνική προσφορά της.
Αποκλειστικός κληρονόμος και συνεχιστής του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το ΚΙΝ.ΑΛ με ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό δηλαδή την Σοσιαλδημοκρατία.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το εκφράζει με γνήσιο πολιτικό λόγο.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, είναι το κόμμα το οποίο λειτουργεί εισοδιστικά απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που αφορούν στην κομματική του «δομή», στην ιστορική διαδρομή του και στην ιδεολογική του φυσιογνωμία. Ειδικότερα:

α) Ως κομματικό σχήμα είναι άθροισμα (συνονθύλευμα) ετερόκλητων ομάδων, με χαρακτηριστικά οπορτουνισμού, τυχοδιωκτισμού και σεχταρισμού, ομάδων οι οποίες κουβαλάνε σύνδρομα παρωχημένων και νοσηρών εποχών. Ο πολιτικός τους λόγος αθεράπευτα διχαστικός (οι ρίζες του ανάγονται σε εποχές που δεν τους αφήνουν να ξεχάσουν, αλλά και δεν θέλουν να ξεχαστούν). Εκφέρει τον ανορθολογικό του λόγο με το ψεύδος, τη διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, την άρνηση της αυτοκριτικής για το καταστροφικό κυβερνητικό του έργο από τις ευθύνες του οποίου ο λαός δεν είναι διατεθειμένος, να τον απαλλάξει.

β) Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, εκφραστής αυτής της πολιτικής, αποδεικνύει ότι είναι αμετανόητος λαϊκιστής. Ταυτόχρονα, μέρα με τη μέρα, αποδεικνύει την ανεπάρκειά του. Διαπιστώνει κανείς, με το πέρασμα του χρόνου, ότι ο ηγέτης αυτός είχε υπερτιμηθεί. Ήταν δημιούργημα μιας κακής για τη χώρα συγκυρίας.

Το πραγματικό μέγεθος του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής θα μετράει αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος του μύθου του. Θα αποδεικνύεται όλο και μικρότερος, όταν μάλιστα η πορεία του χρόνου θα κάνει γι’ αυτόν και το κόμμα του την εξουσία όνειρο μακρινό, όνειρο άπιαστο.

Όμως, ο στρατηγικός του στόχος να λεηλατήσει την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, δεν θα είναι εύκολος, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ περάσει αμέσως τώρα σε ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το ΠΑ.ΣΟΚ.-ΚΙΝ.ΑΛ. ότι το συνονθύλευμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, δεν είναι απλά ο κομματικός του αντίπαλος, αλλά ο υπαρξιακός του εχθρός. Το επαναλαμβάνουμε, είναι ο υπαρξιακός εχθρός της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι ο πολιτικός και κομματικός αντίπαλός της.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης «ψαρεύει», στο χώρο της κεντροαριστεράς κάποιους «ροφούς» και κάποιες «σκορπίνες» με την πετονιά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει δίχτυα στη θάλασσα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ψαρεύει τη «μαρίδα» και το «γαύρο», που είναι ο ενάλιος πλούτος του.

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ