panagiotis-vlaxos01

Πάμε σαν άλλοτε;

Παναγιώτης Βλάχος

Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει να γεννήθηκε από το συνταίριασμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις και του ΣΕΒ.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει η επιλογή προσώπων και υπουργικών προτεραιοτήτων όσο και αν μερικές από αυτές είναι σκανδαλώδεις αντιγραφές της ατζέντας Παπανδρέου του 2009. Περιλαμβάνει, επίσης, αρκετά στελέχη που θήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ ως υπουργοί, γενικοί γραμματείς ή σύμβουλοι υπουργών στο παρελθόν. Είναι μια συντηρητική κυβέρνηση με αρκετά μετριοπαθή στελέχη στο ρόστερ της που θα κριθεί για το έργο της. Ωστόσο κάποια πρώτα δείγματα γραφής είναι ανησυχητικά.

Για παράδειγμα, το δήθεν μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα έδωσε τη θέση του στη μεταπολιτευτική πεπατημένη των πολυπληθών υπουργικών συμβουλίων με 51 μέλη, εκ των οποίων τα 21 είναι εξωκοινοβουλευτικά. Οι τεχνοκράτες, όμως, δεν αντλούν τη νομιμοποίησή τους από τους πολίτες αλλά μόνο από τον πρωθυπουργό. Αυτό το γνωρίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα ΜΜΕ, αλλά και η κομματική νομενκλατούρα που σιγοβράζει, αφού βλέπει μουσαφίρηδες να καταλαμβάνουν περιζήτητες θέσεις. Εξάλλου, όσο εύκολα διορίζονται και αποθεώνονται οι τεχνοκράτες, τόσο εύκολα ξηλώνονται και αποκαθηλώνονται.

Παρά τους αντιπολιτευτικούς της Θούριους περί ακομμάτιστης δημόσιας διοίκησης και στηλίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εφάρμοσε το σύστημα επιλογής γενικών γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τα «δικά μας παιδιά», καταστρατηγώντας τον νόμο 4369/2016. Αποτέλεσμα; Να μην έχει εκδοθεί ΦΕΚ αρμοδιοτήτων και οι νέοι γραμματείς να μην μπορούν να πιάσουν δουλειά. Ενώ ερωτήματα προκαλεί η επιλογή του κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης που θήτευσε ως Αρχηγός της Αστυνομίας κατά την τραγωδία στο Μάτι.

Επίσης, η δημόσια και κρατική πληροφορία συγκεντρώνονται στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ έφυγε από τα χέρια της δημόσιας ασφάλειας, η ΕΡΤ, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το ΑΠΕ θα ακολουθούν τις κινήσεις της μπαγκέτας του πρωθυπουργικού γραφείου. Στο αντεπιχείρημα ότι αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πρακτική, η απάντηση είναι ότι η ελληνική δημοκρατία δεν έχει ισχυρά θεσμικά αντίβαρα στην αυθαιρεσία των κυβερνώντων και ότι τα πανίσχυρα κέντρα εξουσίας τελικά κρατούν τους θεσμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες σε μια διαρκή ατροφική κατάσταση.

Τέλος, η κατάργηση του ΣΔΟΕ, μιας σπουδαίας μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα της συγχώνευσης των ελεγκτικών μηχανισμών χάριν της αποτελεσματικότητας, έχει και μια άλλη όψη, αυτή της παραπομπής των εκκρεμών υποθέσεων στις ελληνικές καλένδες. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία το καταργεί. Η πρώτη ήταν το 2005 επί υπουργίας Αλογοσκούφη, όπου το Σώμα αντικαταστάθηκε με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) για «μια σύγχρονη, ευέλικτη και αναβαθμισμένη ελεγκτική υπηρεσία», όπως μας ενημέρωνε τότε το Δελτίο Τύπου του υπουργείου. Η κίνηση αυτή έβαλε το χεράκι της στην κατάρρευση των εσόδων επί κυβέρνησης Καραμανλή την περίοδο 2004-2009 μαζί με την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, τις περαιώσεις, τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Το χειρότερο όμως, είναι ότι και οι τότε εκκρεμείς υποθέσεις δεν μεταφέρθηκαν στις τοπικές ΔΟΥ για συνέχιση των ερευνών. Από την άλλη, οι διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα είναι υποκριτικές. Επί ημερών του πάνω από 6.000 εκκρεμείς υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής χάθηκαν μεταξύ ΣΔΟΕ και ΑΑΔΕ, ενώ οι εκθέσεις ελέγχου έγιναν απλά πληροφοριακά δελτία.

Εν κατακλείδι, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετώπισε αρκετούς θεσμούς ως εμπόδια. Αλλοτε τους παρέκαμψε με οριακά νόμιμες διαδικασίες, άλλοτε αυτοεξευτελίστηκε και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Αλλοτρίωσε όμως τόσο πολύ το ήθος και την ποιότητα της διακυβέρνησης που χρειάζονται γενναίες κινήσεις αποκέντρωσης, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης για να αρχίσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται ξανά την κυβέρνησή τους και το κράτος. Δυστυχώς, οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μάλλον αμφιλεγόμενες και προβληματίζουν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΝΙΚ

Αμφιλεγόμενες πράγματι είναι οι θυμοσοφίες σου, και είσαι και νέος τρομάρα σου, από το ΠΑΣΟΚ το 2009-2011 στο Ποτάμι και από εκεί στο Κινάλ, αντε τώρα να σε δούμε πού, για την σταθερότητά σου στα 40 χρόνια σου. Ως την συνταξιοδότηση έχεις χρόνο να αλλάξεις και άλλα κόμματα, έχουμε άλλωστε πολλά.

Dario

1. Την ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης την έχει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνοκράτες και ο λαός τον "νομιμοποίησε" (και του έδωσε και δυνατή νομιμοποίηση), άρα καλά έκανε και έφτιαξε μια κυβέρνηση όπως αυτός νομίζει ότι θα πάει την χώρα μπροστά. Δεν χρειάζεται ούτε και είναι υποχρεωτικό οι βουλευτές να είναι υπουργοί-υφυπουργοί. Έχουν ποιό σοβαρές εργασίες να κάνουν όπως π.χ. να διαβάζουν πρίν ψηφίσουν ΤΙ θα ψηφίσουν.... Το πρόβλημα με ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ δεν είναι σε ποιόν "αναφέρονται" αλλά πώς δουλεύουν, και για να είμαστε ειλικρινείς δεν δούλευαν και με τον καλύτερο τρόπο. ΣΔΟΕ... Θα σου πρότεινα να ρωτήσεις κάποιους επιχειρηματίες να σου πουν τις εμπειρίες τους από αυτό τον "θεσμό"

Μα τι λέμε ;

Έχουμε 700 ΔΕΚΟ, κρατικές επιχειρήσεις δηλαδή , που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν , αφού ανταγωνίζονται αθέμιτα (με κρατικές πλάτες) , ιδιωτικές εταιρίες . Και μιλάμε ακόμα για δεξιά στην Ελλάδα, την χώρα όπου το κράτος αρπάζει κάθε χρόνο το 60% του ΑΕΠ ; Που έχουμε υποχρεωτικές κρατικές συντάξεις ; Που έχουμε Κρατική ζάχαρη ;

Δεν υπάρχει Δεξιά στην Ελλάδα, ούτε φιλελεύθεροι , ούτε νεοφιλελεύθεροι

Η ΝΔ , μόνη από όλα τα κεντροδεξιά κόμματα της ΕΕ , δεν καταδίκασε τα εγκλήματα Χιτλερ και Στάλιν , γιατί το ΚΚΕ απαγορεύει την κριτική στον Στάλιν . Υπενθυμίζω ότι ακόμα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (άλλων χωρών βεβαίως) καταδίκασαν τον Χιτλερ και τον Στάλιν . Οπότε ας μην μιλάμε για δεξιά, η ΝΔ έχει κομμουνιστική ιδεολογία .

Νεοφιλελε ο Κουλης ;

Μια χαρά σοσιαλιστής είναι ο Κυριάκος : Καμία απόλυση στο δημόσιο . Καμία μείωση στις μισθαρες κομματόσκυλων στην χρεωκοπημένη ΔΕΗ . Η ΝΔ έχει θέσεις σοσιαλιστικού ευρωπαϊκού κόμματος (γαλλικού, γιατί το σοσιαλιστικό κόμμα της Δανίας έχει θέσεις «ξενοφοβικές», δηλαδή χαλύβδινα σύνορα). Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακροακροακροαριστερά και οι περισσότεροι Έλληνες κομμουνιστές, γι αυτό συμβαίνουν αυτά . Υπενθυμίζω δυο απλά γεγονότα : Με το Σύνταγμα της Μεταπολίτευσης η ιδιοκτησία ΔΕΝ προστατεύεται , αλλά τίθεται υπό την αίρεση της ... «κοινωνικής ωφέλειας» ! Μοναδική παραβιαση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος σε ευρωπαϊκή χώρα ! Δεύτερον , η αξιωματική αντιπολιτευση ανήκει στην ευρώομάδα της ακροαριστεράς GUÉ/NGL, όπου ανήκουν νοσταλγοί της Στάζι, δολοφόνοι του ΙΡΑ κλπ. Βέβαια στις άλλες χώρες αυτά τα κόμματα έχουν ποσοστά μονοψήφια, εδώ είναι αξιωματική αντιπολιτευση ...

Έχουμε 2019 αγαπητέ

ΠΑΛΙ σοσιαλισμός ; Πάλι ΠΑΣΟΚ; Πάλι χρέη ; Πάλι διορισμοί ; Πάλι χρεωκοπία, μνημόνια ; Πάλι Μη Σύνορα και ανθελληνισμός ; Πάλι ;

Δον

Αμφιλεγόμενος είσαι εσυ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία