Όχι στην Κοινωνία των Ισχυρών
kouroublis

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Όχι στην Κοινωνία των Ισχυρών

Σε μια εποχή που οι κοινωνικές αξίες είναι σε ύφεση, ημέρες όπως η 3η Δεκεμβρίου, αποτελούν ακόμα μία ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία που έχει για τα ΑΜΕΑ η άρνηση στην παραίτηση και η σύγκρουση με τη μοιρολατρία και τη μιζέρια

Οι αξίες της αναγνώρισης της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων χρειάζεται σήμερα να προβάλλονται ακόμα περισσότερο και να αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης. Στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε πως στον κόσμο κάθε άνθρωπος μπορεί να προσθέσει τη δική του συμβολή στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας ανοικτών οριζόντων, μίας ελεύθερης και ισχυρής κοινωνίας.

Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να παραμερίσουμε τα κοινωνικά μας συμπλέγματα και την υπεροπτική μας στάση ζωής, για να συγκρουστούμε με τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό που συχνά φωλιάζουν μέσα μας και μας οδηγούν σε αδιαφορία. Όταν μάλιστα φωλιάζουν σε λανθάνουσα μορφή, τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα. Η διαφορετικότητα δεν είναι κατωτερότητα. Ο κοινωνικός ρατσισμός είναι επικίνδυνος, γιατί αλλάζει την προσωπικότητα του ανθρώπου και της κοινωνίας, οδηγώντας τους στην ανάπτυξη αντιδημοκρατικών και αυταρχικών συμπεριφορών. Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή ρηγμάτωσης της κοινωνικής συνοχής και της Δημοκρατίας. Η ομοιότητα και η ομοιομορφία υποθάλπουν φασίζουσες λογικές. Εργαζόμαστε και πρέπει να εργαζόμαστε για μια ελεύθερη κοινωνία και όχι μια κοινωνία ισχυρών.

Η κοινωνία μας οφείλει να αντισταθεί στη φθορά του ρατσισμού και να διεκδικήσει την κοινωνική αλληλεγγύη, και την αλληλοαποδοχή. Να εντάξει τους ξεχασμένους της ζωής στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να εμποδίζει στο εξής κάθε αποκλεισμένο κοινωνικά, να μένει στο τέλμα του κοινωνικού περιθωρίου. Κοινωνία ίσων δεν υπάρχει στην πράξη, ωστόσο κοινωνία δίκαιη μπορεί και πρέπει να υπάρξει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ