mpousmpourelis

Γιατί το μήνυμα των αγορών είναι ανησυχητικό

Παν. Μπουσμπουρέλης

H ανησυχητική εικόνα του Χρηματιστηρίου αλλά και η στασιμότητα στην αγορά ομολόγων αποδεικνύουν ότι παρά το πέρας του μνημονίου η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών δεν γίνεται μαγικά.

Είναι ένα μάθημα προς όλους αλλά και τους Ευρωπαίους πιστωτές, καθώς οι αγορές δεν λειτουργούν συμμετρικά και ενσωματώνουν τις αμφιβολίες μέχρι να τις ξεπεράσουν.

Το ελληνικό χρηματιστήριο το καλοκαίρι του 2018 παίζει 100 μονάδες χαμηλότερα από ό,τι το καλοκαίρι του 2017, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, το χρέος επιμηκύνθηκε σε πρώτη φάση, το ταμειακό απόθεμα ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ και οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests.

Τι συνετέλεσε σε αυτό την ώρα που οι διεθνείς αγορές διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά και ακόμα και η ελληνική οικονομία έχει αποκαταστήσει έναν στοιχειώδη ρυθμό ανάπτυξης;
Ταυτόχρονα, τα ελληνικά ομόλογα δεν λένε να πέσουν σε αποδόσεις κάτω από το 4% στη δεκαετία, δείχνοντας ότι ο στόχος εξόδου στις αγορές είναι ακόμα ανεφάρμοστος και θα πρέπει να υλοποιηθεί πιεστικά από τους market makers.

Μάλιστα για τους ελληνικούς τίτλους αρχίζουν να ξεπροβάλλουν παράγοντες που δημιουργούν μια γενική αστάθεια, όπως η τουρκική κρίση, που βαθαίνει επικίνδυνα, και η ιταλική διαπραγμάτευση.Και κατά τον τρόπο αυτό, αντί να έχουμε ένα ράλι που αναμενόταν με τόση αισιοδοξία στα σπίτια μεγαλοπαραγόντων τα περασμένα Χριστούγεννα, κινδυνεύουμε να φάμε τούμπα έστω και από εξωγενείς παράγοντες.

Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την κυβέρνηση αν θέλει να διασφαλίσει την αποδοχή των αγορών στη μεταμνημονιακή πορεία, που πάντα επισφραγίζουν την αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής.

Οι αγορές όμως δεν είναι κατευθυνόμενες ούτε από τον Μοσκοβισί, ούτε από τον Ρέγκλινγκ, ενώ είναι αξιοσημείω­το ότι παρά το γεγονός ότι και οι αξιολογήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ήταν θετικές, όπως της HSBC, και την αναβάθμιση της Fitch, οι επενδυτές δείχνουν να κρατούν μικρό καλάθι.

Πολλά μπορεί να φταίνε γι' αυτό, όπως η επί της ουσίας μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στις ελληνικές τράπεζες για την πορεία των κόκκινων δανείων, η μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων ή οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, με τον ρυθμό που πάμε οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να κάνουν εκδόσεις για να χρηματοδοτήσουν μελλοντικά την οικονομία, ούτε φυσικά πολλά πράγματα θα αλλάξουν προς το θετικό βραχυπρόθεσμα, πόσο μάλλον αν ο Ερντογάν το τραβήξει στα άκρα.

Μια κρίση στην Τουρκία με άγνωστες προεκτάσεις και αναζωπύρωση του γεωπολιτικού ρίσκου, όπου η Ρωσία δεν θα χάσει την ευκαιρία μιας έξυπνης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, μπορεί να είναι ο κατεξοχήν αρνητικός παράγοντας για το επενδυτικό περιβάλλον.

Ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος και επικίνδυνος για μια οικονομία που βυθίζεται σε κρίση ρευστότητας, απειλείται με χρεοκοπία και ο πληθωρισμός τείνει να θυμίσει Αργεντινή.

Από δυσμάς, Σαλβίνι και Ντι Μάιο στήνουν μεθοδικά τη δική τους διαπραγμάτευση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ με τον αέρα του νικητή επιβάλλει διαρκώς νέους κανόνες υποτιμώντας το ευρώ. Τα μελτέμια του Αυγούστου είναι μια παλιά ιστορία για τις αγορές, όπως και οι φθινοπωρινές διορθώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

κοινος νους

προφανως δεν γνωριζεις η κανεις οτι δεν γνωριζεις οτι η ανοδος και η πτωση μιας μετοχης εξαρταται απο τα οικονομικα στοιχεια της καθε εισηγμενης εταιριας....μετα το καζο με την follie οπου εφαρμοζε τα περιφημα greek statistics της κυβερνησης καραμανλη που και ποιος θα εμπιστευτει το ελληνικο χρηματιστηριο? ξεχασα φταιει ο συριζα

Mαλλον εννοείς....

....ΜΗΔΕΝ νους; H κυβέρνηση Καραμανλή είχε τα χάλια της αλλά ήταν πριν από μια δεκαετία. Κάθε κυβέρνηση μένει θεωρητικά για μια περιπου τετραετία. Η τωρινή έχει ήδη περάσει τα 3 χρόνια. Πόσο πρέπει να μείνει για να απόφασίσει να πάρει μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση; Μήπως 30; Kαι μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις συριζοτρολάκι. Γνωρίζεις πολύ καλά πως τους επενδυτές τους τρομάζει η συριζανελήτική κυβερνηση με τις μαρξιστικές αμπελοφιλοσοφίες που πετάει. Αν είναι να έρθουν να επενδύσουν και να πληρώνουν το 90% από τα κέρδη τους σε φόρους για να διορίζεται το κάθε ανίκανο κομματόσκυλο σαν εσένα στο δημόσιο ή να κινδυνεύουν να τους κλείσουν ανά πάσα στιγμή επειδή τάχα μολύνουν το περιβάλλον, τότε φυσικά και αποφευγουν την Ελλάδα σαν να εχει επιδημία πανούκλας. Πήρε ο Σύριζα μια χώρα σε τροχiα ανάπτυξης που θα είχε βγει από το μνημόνιο το 2015 όπως άλλες Ευρωπαικές χώρες και της έφερε άλλα 100 δις χρέος, capital controls και ένα τρίτο μνημόνιο που δε θα χρειαζόταν αν δεν eιχε γίνει ο Συριζα κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015. Θα μπορούσαν να φανούν έξυπνοι και να περιμένουν μερικούς μήνες για να ξεμπερδεψει η Ελλάδα με τα μνημόνια οπότε να μην το έχουν έγνοια αλλά όχι, προτίμησαν να τορpιλίσουν όση πρόοοδο είχε γίνει μέχρι τότε για να κολλήσουν σαν βδέλλες στις υπουργικές καρέκλες. Για να μην πούμε για όταν ήταν αντιπολίτευση που παρακινουσαν τον κόσμο να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ, διόδια και άλλους φόρους και λογαριασμους στηρίζοντας το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και έβαζαν εμπόδιο σε κάθε προσπαθεια για μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης απλά και μόνο για να γίνουν αρεστοί στους ευκολόπιστους που ακόμα πίστευσαν ότι υπάρχουν μαγικά λεφτόδεντρα. Και αντί να κάνουν οι ίδιοι μεταρρυθμίσεις, τι επέλεξαν για να μην ξεβολέψουν τους κομματικούς τους στρατούς στους οποίους ανήκεις; Κι άλλους φόρους. Επειδή στους σοβιετικούς παραδείσους τους οποίους ονειρεύεσαι, τα λεφτά από τις τσέπες των φορολογούμενvν δεν τελειώνουν.Οπως όλοι εκτός από εσένα και το συνοθήλευμα ακροδεξιάς-ακροαριστεράς που στηρίζεις γνωρίζουν, οι επενδυτές είναι αλλεργικοί στον μαρξισμο και σαφως κρατάνε αποστάσεις χιλιομέτρων. Oπότε ναι, φταίει ο Συριζα συριζοτρολ όσο κι αν χτυπιέσαι που θα χάσεις τον μισθό που σου δίνει ο Τσίπρας,κλεβοντας από τους φόρους των πολιτων.Οι προηγούμενες κυβερνήσεις σπατάλησαν λεφτά αλλά καμιά από αυτες δεν πλήρωνε άχρηστους σαν εσένα να κάνουν τις μαζορέτες τους.Η Ελλάδα χρειάζεται φιλελευθερη κυβερνηση, όχι σταλινικα ή ναζιστικά απολιθώματα.ΤΟΤΕ θα ερθουν επενδυσεις.

AΛΗΘΙΝΟΣ

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΣΑΙ..ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ!ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΟΚΤΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ.ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΑ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ..ΦΟΥΜΑΡΑ ΘΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΜΕ ΛΥΠΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΠΤΕΥΘΟΥΝ ,ΑΝ ΔΕ ΣΤΟ ΠΟΥΝ,ΟΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ..ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ.ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΝΔ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΩΡΙΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ.Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΕΚΤΟΣ ΑΜΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ,ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ,ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ,ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΥΝΗΓΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία