Και μετά θέλουμε να μας πάρουν σοβαρά οι αγορές
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Και μετά θέλουμε να μας πάρουν σοβαρά οι αγορές

Και ενώ όλοι αναμένουμε τις προτάσεις των κομμάτων για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με υπερκομματική στελέχωση και προηγμένη τεχνολογία, το μεταμνημονιακό τοπίο αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά-σιγά όχι ως μια Ιθάκη, αλλά ως ένα πέλαγος που θα χρειαστεί ικανότατο καπετάνιο για να οδηγήσει το πλοίο σε ασφαλή ύδατα.

Οι προειδοποιήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι σαφέστατες, από τη στιγμή μάλιστα που προέρχονται από τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη και όχι από τον προκάτοχό του, που θα μπορούσε να χρεωθεί σκοπιμότητες.

Το πρώτο μέλημα της όποιας κυβέρνησης απέναντι σε ένα απαιτητικό πλαίσιο που προσδιορίζουν οι αγορές θα πρέπει να έχει να κάνει με τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και με το χτίσιμο πάνω σε αυτήν των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

Η καλή και ομαλή περίοδος των αγορών δεν αξιοποιήθηκε και η δοκιμασία που μπορεί να υπάρξει για τα ιταλικά ομόλογα, εξαιτίας της διαπραγμάτευσης, ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις κατά την προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Το γύρισμα σελίδας που θα επιχειρήσει να κάνει λοιπόν η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι πρέπει να περιλαμβάνει αξιόπιστες πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση.

Αξίζει όμως να παρατηρήσει κανείς ότι ουσιαστικά μηνύματα προέρχονται από το παρελθόν, καθώς σε ένα πάνελ όπου παραβρέθηκα την πιο ουσιαστική πρόταση την άκουσα από έναν βετεράνο πιλότο, τον Αναστάσιο Ευαγγέλου.

Ηταν η 10ετία του ’80, όταν επί παρουσίας του Παυσανία Ζακολίκου στο ΥΕΘΑ, είχε εξασφαλιστεί με clearing αγροτικών προϊόντων προς την Πολωνία ένας αξιόμαχος στόλος Πετζετέλ, που ακόμα και τώρα συμβάλλει στην προσπάθεια κατάσβεσης. Σήμερα, από τη στιγμή που ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος προΐσταται στο Ιδρυμα Νιάρχου, έδωσε μια δωρεά-μαμούθ της τάξης των 25 εκατ. ευρώ στην Πυροσβεστική οι δυνατότητες κατάσβεσης καθίστανται πολλαπλάσιες και το ερώτημα είναι αν υπάρχει η αποτελεσματική διοίκηση.

Τότε δεν υπήρχαν ούτε μεγάλοι ευεργέτες, ούτε φυσικά μνημόνια, υπήρχε όμως μια διαχείριση ασφαλείας που, αν μη τι άλλο, εξασφάλιζε την αποτροπή τραγωδιών. Αυτά θα πρέπει να τα δουν όσοι από τη σημερινή κυβέρνηση θέλουν να καταστούν η συνέχεια της πολιτικής της δεκαετίας του ’80 αλλά και όσοι νεαροί κομψευόμενοι του ΚΙΝ.ΑΛ. -και δεν αναφέρομαι στον Παύλο Χρηστίδη, που είναι από τους πλέον υποσχόμενους νέους πολιτικούς- χρησιμοποιούν τετριμμένα συνθήματα αντί γόνιμων προτάσεων.

Το μεταμνημονιακό τοπίο, όμως, δεν είναι μόνο αγορές και επιτόκια. Εκθεση που έχει η Κομισιόν στα χέρια της για την ΔΕΗ αναφέρεται στο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2025, αν το πρόγραμμα 550 EPS, που έχει σχέση με το κόστος των ρύπων, εφαρμοστεί με τον τρέχοντα προγραμματισμό.

Τότε το ενεργειακό ισοζύγιο θα τιναχτεί στον αέρα, καθώς η υποκατάσταση των επενδύσεων δεν θα προλάβει να υλοποιηθεί. Αυτά τα ζητήματα, όμως, μικρή σημασία φαίνεται να έχουν για μια πολιτική αρένα που συνεχίζει στο δικό της ανεξέλεγκτο ρυθμό. Και μετά θέλουμε να μας πάρουν σοβαρά οι αγορές.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα