mpousmpourelis

Το νέο όνομα του παιχνιδιού

Παν. Μπουσμπουρέλης

Η επόμενη μέρα για την οικονομία πλησιάζει. Η έξοδος στις αγορές και η μεταμνημονιακή περίοδος, όμως, εγείρουν ήδη πάρα πολλά ερωτηματικά για τις προϋποθέσεις και τη νέα πραγματικότητα.

Πώς οι εκδόσεις των νέων ομολόγων θα πάνε καλά ή έστω αξιοπρεπώς σε ένα περιβάλλον που αναπτύσσει νέους «ιούς» όπως τον ιταλικό, ο οποίος σίγουρα έχει ουρά;
Ποιες θα είναι οι εγγυήσεις γι’ αυτούς που θα εμπιστευτούν την Ελλάδα; Σίγουρα οι προτάσεις των 154 οικονομολόγων που αμφισβητούν συλλήβδην Μακρόν, Γιούνκερ και ESM δείχνουν ότι η συντηρητική γερμανική πλευρά καραδοκεί.

Είναι άλλωστε ο ESM αυτός που θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο στήριξης της προσπάθειας επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα. Ο μετασχηματισμός του, όμως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Το ΔΝΤ, ακόμα και αν παραμείνει ως εγγυητής, αφού αποπληρωθεί μπορεί να είναι μια έξτρα εξασφάλιση. Ωστόσο η ελληνική οικονομία θα πρέπει αργά ή γρήγορα να πείσει και να βρει διατηρίσιμα επίπεδα κόστους δανεισμού. Η Credit Suisse εμφανίζεται να εμπιστεύεται το σενάριο της καθαρής εξόδου με βάση το μαξιλάρι των 20 δισ. από τα υπόλοιπα του τρίτου μνημονίου, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με παράλληλη εποπτεία αλλά και τη διαχειρίσιμη απώλεια του waiver από τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολεί από εδώ και μπρος όλες τις κυβερνήσεις. Εξάλλου, το τραγικό παράδειγμα της Αργεντινής, μιας οικονομίας που με φιλελεύθερη κυβέρνηση είδε τα επιτόκια στο 40%, το πέσο να καταρρέει και ζήτησε από το ΔΝΤ γραμμή 30 δισ., αποκαλύπτει ότι τα προβλήματα που κρύβονται κάτω από το χαλί στην οικονομία είναι αμείλικτα. Και δυστυχώς, όπως η ελληνική οικονομία είχε κοινά στοιχεία με την Αργεντινή προ χρεοκοπίας το 2007, έτσι έχει και σήμερα, με άλυτα ακόμα προβλήματα παρά την οκταετία των 3 μνημονίων.

Ετσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις συζητήσεις για το χρέος με μικρό καλάθι και κάτα πάσα πιθανότητα τις σημαντικές διευθετήσεις με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Δεν ξέρω αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από το επενδυτικό κλίμα ή την ελληνική κεφαλαιαγορά στον βαθμό των προσδοκιών που είχαν αναπτυχθεί. Σίγουρα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Ωστόσο έχω την αίσθηση ότι αν δεν αλλάξει ταχύτητα η οικονομική πολιτική, τότε θα δώσει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της. Τι λέει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση; Κάνει λόγο για εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις με στόχο να πείσει για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και των φορολογικών συντελεστών.

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία χρειάζονται ταυτόχρονα και ανάπτυξη με μεγάλους ρυθμούς και ανασύσταση του κοινωνικού κράτους, ειδικά σε τομείς όπως η Υγεία.
Ο πήχης είναι πολύ ψηλά και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν φτάνει πια. Αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να μην πειραχθεί, αλλά από την άλλη το ζητούμενο είναι να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση.

Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η οικονομία να δημιουργήσει δουλειές και αμοιβές, πραγματική ζήτηση και δυναμική εξωστρέφεια.Αυτό είναι το νέο όνομα του παιχνιδιού.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μπορεί και να έχω λάθος

Φευ,τα ίδια Παντελακι μου τα ίδια παντελη μου. Αυτό το ευχολογιο κατέστρεψε την αληθινή σκέψη. Το γιατί χρεισημοποιηται τόσο ευρέως, άγνωστο. Ισχυρό εμπόδιο στην κατανόηση αλλά και διεξαγωγή συμπερασματων.Θα πω τσεκουρατα ότι γιναμε του κλωτσου και του μπατσου. Αναφέρεται οτι η οικονομία μοιάζει με αυτή της Αργεντινης με πολλά κοινά στοιχεία όταν χρεωκοπισε .Πες μας ένα δυο κοινά στοιχεια.Σιγουρα υπάρχει δρόμος για ανάπτυξη των επενδύσεων, αλλά δεν ξερω γιατί δεν συμβαίνει . Και πολλά άλλα τέτοια ατόπηματα, με κυριο μέλημα να μην ενοχλήσουμε κάποιους με χαρακτηρισμους.Ο Θέμος παντος δεν είναι ένας από αυτούς. Π.χ. το στοιχεία που μοιαζουν με αυτά της Αργεντινής είναι ο στρατος κατοχης, τα κόμματα της Βουλής και η κατάργηση του συντάγματος, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, οι συμμορίες των συνδηκαλιστικων , το απύθμενο διεφθαρμενο κρατος κτλ κτλ.Όπως και σε άλλες "διάσημες" δημοκρατίες,Βενεζουέλας ,Σκοπίων ,Αλβανίας κτλ. Για να έρθει επενδυτής, το λιγοτερο δεν πρέπει να εχουμε αρμόδιο υπουργό τον γ.γ. του Κ.Κ. ο όποιος ,ναι μεν κρύβεται και παριστάνει τον καπιταλιστη , αλλά είναι θιασώτης της ιδεοληψιας από τα γεννοφάσκια του, δηλαδή η εξολοθρεψη των καπιταλιστων. Στο ονομα των οποίων η ανθρωπότητα θρηνησε εκατομμύρια νεκρούς. Το συνταγμα είναι ανεκδοτο, το εισόδημα, μετά το πάρτι, για την κατάληψη της εξουσίας περιορίζεται στα έξοδα που απαιτούνται για ένα οικοσητου ζωακι -σκυλου, γατας,καναρίνιου. Αυτό του είδους της δημοσιογραφιας τον ακολουθεί η πλειοψηφία των κυρίων αρθρογραφων.Και δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Δεν βοηθούν. Απλά χρεισημοποιω το παρόν άρθρο του εξαιρετου κυρίου αρθρογράφου, για να στιγματισω τον τρόπο παρουσιασης των γεγονότων. Που μπορει βέβαια και να κάνω λάθος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία