Η επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου και τα αποτελέσματα στην παγκόσμια βιομηχανία
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Η επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου και τα αποτελέσματα στην παγκόσμια βιομηχανία

Η μορφή της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζει ταχύτατα και παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη ελληνική προσπαθεί να προσαρμοστεί με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο που θα της δώσει ανταγωνιστικότητα και θα αναπληρώσει όσα δεν έγιναν επί 20 έτη, οι κανόνες αλλάζουν βιαίως στους μεγάλους παίκτες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρωταγωνιστεί σε αυτή την κατεύθυνση με σειρά κινήσεων, με τις οποίες όμως τελικά ούτε οι αγορές γκρεμίζονται, ούτε και το διεθνές Rusal εμπόριο δείχνει να πλήττεται. Το χτύπημα στη ρωσική βιομηχανία τη Μεγάλη Παρασκευή, με τον αποκλεισμό της κατ’ ουσίαν από τις διεθνείς αγορές αλουμινίου, ήταν καθοριστικό για τον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Rusal, που έχει υπό τον έλεγχό της τη ρωσική μεταλλουργία στο μέταλλο αυτό και ανήκει στον πολυσυζητημένο ολιγάρχη Ολεγκ Ντεριπάσκα, στενό συνεργάτη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι από τα δημιουργήματα της σύγχρονης Ρωσίας μέσα από διαδικασίες άγνωστες στη Δύση, για τις οποίες έχουν καταμαρτυρηθεί πάρα πολλά, ακόμη και από τον ίδιο τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Μέσα σε μία ημέρα όμως ο ρωσικός κολοσσός βρέθηκε εκτός αγορών, έχασε το 50% της αξίας του στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και η τιμή του αλουμινίου ανέβηκε 14% σε τρεις ημέρες. Και αυτό γιατί πολύ γρήγορα η αγορά διαπίστωσε ότι δημιουργήθηκε έλλειμμα που υπολογίζεται στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι αμερικανικές μεταλλουργίες απογειώθηκαν, όπως και οι ευρωπαϊκές, και, όπως ήταν αναμενόμενο, ευνοήθηκε και η Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Τελικά, αυτοί που πλήρωσαν τους δασμούς ήταν οι Ρώσοι, όμως το σκηνικό αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο την ίδια ώρα λάμβανε πολεμικές διαστάσεις. Η κόντρα μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έπαιρνε ακραίες διαστάσεις, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για τη χείριστη αντιμετώπιση σε σχέση με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αλλά και για προβοκάτσια. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί ξεκάθαρα απέδιδαν στους Ρώσους δολοφονικές πρακτικές με την υπόθαλψη χρήσης χημικών. Την ίδια ώρα το Bloomberg έβγαζε τον φάκελο Ντεριπάσκα, με όλο το κατηγορητήριο για τα εγκλήματα, την ομολογία χρήσης μαύρου χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και τη σχέση του με τον πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Ο οποίος διερευνάται από τον έτερο σύμβουλο του προέδρου, Ρόμπερτ Μιούλερ, που επίσης είναι υπό διωγμόν.

Κλείσιμο
Το επόμενο επεισόδιο περιείχε την προειδοποίηση Τραμπ μέσω tweet για χρήση όπλων κατά της Συρίας. Ολα αυτά δείχνουν ότι το παιχνίδι στις οικονομίες και τις αγορές έχει αλλάξει σε σχέση με εκείνο που αναπτύχθηκε μετά τη δεκαετία του ’80 δημιουργώντας τη χρηματοοικονομική βιομηχανία που αύξησε σημαντικά τον πλούτο για τις μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις και έδωσε ακόμα και λύσεις προσωρινές σε χώρες που ακολούθησαν την ένταξή τους στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι τελευταίες κινήσεις όμως με την επιστροφή των ψυχροπολεμικών πρακτικών και τη μάχη του Τραμπ να επικρατήσει έναντι των μεγάλων δυνάμεων, που τον αμφισβητούν ακόμα κα μέσα στο ίδιο του το σπίτι, αλλάζουν δραματικά τους κανόνες που ξέραμε μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK