mpousmpourelis

Η επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου και τα αποτελέσματα στην παγκόσμια βιομηχανία

Παν. Μπουσμπουρέλης

Η μορφή της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζει ταχύτατα και παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη ελληνική προσπαθεί να προσαρμοστεί με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο που θα της δώσει ανταγωνιστικότητα και θα αναπληρώσει όσα δεν έγιναν επί 20 έτη, οι κανόνες αλλάζουν βιαίως στους μεγάλους παίκτες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρωταγωνιστεί σε αυτή την κατεύθυνση με σειρά κινήσεων, με τις οποίες όμως τελικά ούτε οι αγορές γκρεμίζονται, ούτε και το διεθνές Rusal εμπόριο δείχνει να πλήττεται. Το χτύπημα στη ρωσική βιομηχανία τη Μεγάλη Παρασκευή, με τον αποκλεισμό της κατ’ ουσίαν από τις διεθνείς αγορές αλουμινίου, ήταν καθοριστικό για τον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Rusal, που έχει υπό τον έλεγχό της τη ρωσική μεταλλουργία στο μέταλλο αυτό και ανήκει στον πολυσυζητημένο ολιγάρχη Ολεγκ Ντεριπάσκα, στενό συνεργάτη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι από τα δημιουργήματα της σύγχρονης Ρωσίας μέσα από διαδικασίες άγνωστες στη Δύση, για τις οποίες έχουν καταμαρτυρηθεί πάρα πολλά, ακόμη και από τον ίδιο τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Μέσα σε μία ημέρα όμως ο ρωσικός κολοσσός βρέθηκε εκτός αγορών, έχασε το 50% της αξίας του στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και η τιμή του αλουμινίου ανέβηκε 14% σε τρεις ημέρες. Και αυτό γιατί πολύ γρήγορα η αγορά διαπίστωσε ότι δημιουργήθηκε έλλειμμα που υπολογίζεται στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι αμερικανικές μεταλλουργίες απογειώθηκαν, όπως και οι ευρωπαϊκές, και, όπως ήταν αναμενόμενο, ευνοήθηκε και η Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Τελικά, αυτοί που πλήρωσαν τους δασμούς ήταν οι Ρώσοι, όμως το σκηνικό αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο την ίδια ώρα λάμβανε πολεμικές διαστάσεις. Η κόντρα μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έπαιρνε ακραίες διαστάσεις, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για τη χείριστη αντιμετώπιση σε σχέση με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αλλά και για προβοκάτσια. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί ξεκάθαρα απέδιδαν στους Ρώσους δολοφονικές πρακτικές με την υπόθαλψη χρήσης χημικών. Την ίδια ώρα το Bloomberg έβγαζε τον φάκελο Ντεριπάσκα, με όλο το κατηγορητήριο για τα εγκλήματα, την ομολογία χρήσης μαύρου χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και τη σχέση του με τον πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Ο οποίος διερευνάται από τον έτερο σύμβουλο του προέδρου, Ρόμπερτ Μιούλερ, που επίσης είναι υπό διωγμόν.

Το επόμενο επεισόδιο περιείχε την προειδοποίηση Τραμπ μέσω tweet για χρήση όπλων κατά της Συρίας. Ολα αυτά δείχνουν ότι το παιχνίδι στις οικονομίες και τις αγορές έχει αλλάξει σε σχέση με εκείνο που αναπτύχθηκε μετά τη δεκαετία του ’80 δημιουργώντας τη χρηματοοικονομική βιομηχανία που αύξησε σημαντικά τον πλούτο για τις μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις και έδωσε ακόμα και λύσεις προσωρινές σε χώρες που ακολούθησαν την ένταξή τους στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι τελευταίες κινήσεις όμως με την επιστροφή των ψυχροπολεμικών πρακτικών και τη μάχη του Τραμπ να επικρατήσει έναντι των μεγάλων δυνάμεων, που τον αμφισβητούν ακόμα κα μέσα στο ίδιο του το σπίτι, αλλάζουν δραματικά τους κανόνες που ξέραμε μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Η προστατευμενη οικονομία

Θαυμάσια ανάλυση, δείχνει την στρατηγική της παγκόσμιας οικονομίας. Ότι η προστευμενη οικονομία , με δάσους και τα τοιαύτα, δεν είναι πλήγμα πάντοτε, στην παγκόσμια οικονομία οπως είχε ισχυριστεί πριν λιγες μέρες η Λαγκαρντ, αλλά μπορεί να είναι ωφελιμος για άλλους. Για εμας λόγω χάρις, η Κινεζική βιομηχανία, διελύσε την δική μας, εις τα εξ ων συνετεθει .Ενώ για την Γερμανία που πωλούσε porshe και λοιπα ανάλογα προιοντα , πλουτησε.Εμείς στην πείνα και οι αλλοι στα πλουτοι .Βέβαια μας δίνανε βοήθεια. Η ζημιά η χωρίς επιστροφή έγινε -και γίνεται -στην νοοτροπία στις συνήθειες του λαού, που αυτές έγιναν δευτέρα φύση , εντεχνως. Και καπακι ο πελατειακος φασισμός, μετατραπηκαμε από παραγωγικό έθνος, σε γιουσουφάκια του δημόσιου. Μπράβο του του Τραμπ, που δημιουργει θεσεις εργασίας για την πατρίδα του. Το κυριοτερο, ανακτά την αίγλη της η δημοκρατια. Που γίνεται σπανιοτερη. Για εμας εδώ,αυτα ολα είναι Κινέζικα. Όπου η προπαγανδα, που κάνει την πλύση εγκεφάλου, είναι το πρωτεύον. Και αυτή η ταση, που η εργασία είναι μειονεκτημα και διωκεται.Ηθικά. Οι αυταπάτες που έχω από κάπου τις κόλλησα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία