mpousmpourelis

Ριζικές αλλαγές στις πολιτικές κατευθύνσεις προτάσσουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Παν. Μπουσμπουρέλης

H παρατεινόμενη κρίση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα αρχίζει να λειτουργεί υπονομευτικά στην οικονομία, όπως φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Ετσι, παρά τα δυναμικά στοιχεία που έδειξαν τα αποτελέσματα των μεγάλων εισηγμένων, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2018 κινδυνεύει να υπονομευτεί δημιουργώντας νέα δεδομένα σε σχέση με την προσπάθεια εξόδου από το μνημονιακό πρόγραμμα.

Και τίθεται το εξής ερώτημα: ποιος θα αγοράσει σε λίγους μήνες ελληνικά ομόλογα ή μετοχές με μια τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στον ορίζοντα; Είναι σαφές ότι το όλο ζήτημα έχει πολιτικές επιπτώσεις στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία δείχνει ότι δεν βγάζει άσους από το μανίκι.

Και βέβαια η πρόκληση διαρκείας του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι η ελληνική πολιτική σκηνή στο σύνολό της θα πρέπει να λάβει υπόψη της νέες παραμέτρους ως προς την έκθεση της χώρας, το αμυντικό της δόγμα, τα γεωπολιτικά ρίσκα και τα όποια πλεονεκτήματα υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η Ευρώπη αιφνιδιάζεται και δείχνει ότι δεν έχει ούτε τα αντανακλαστικά ούτε την επαρκή προετοιμασία για μια κρίση τέτοιας μορφής και όλα επαφίενται στις επιλογές των ΗΠΑ και την παρουσία του ΝΑΤΟ.

Τούτων δοθέντων, όλοι οι μεταμνημονιακοί σχεδιασμοί απαιτούν εναλλακτικά και δεύτερα σχέδια, προτού βρεθούμε προ εκπλήξεων και εμείς και οι πιστωτές.

Η έκταση των συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής υπερβαίνει κατά πολύ τη Γερμανία, που είναι ο κύριος παράγοντας που όριζε μέχρι στιγμής την τύχη της Ελλάδας και στην περίπτωση του Nord Stream 2 αγνόησε τα κελεύσματα των ΗΠΑ, για να μην κάνει μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, μια χώρα εκτός Ευρωζώνης, η Πολωνία, εξοπλίζεται για να αποτελέσει ένα δυτικό προπύργιο δίπλα στις Βαλτικές Δημοκρατίες και απέναντι από τη Ρωσία. Το ψυχροπολεμικό κλίμα δε από την υπόθεση του Ρώσου πράκτορα εντείνεται.

Με τα δεδομένα αυτά, ο «τρελός», όπως τον αποκάλεσε ο Πάνος Καμμένος, Ερντογάν αναδεικνύεται σε Χίτσκοκ των γεωπολιτικών θρίλερ με σπονδυλωτές σχέσεις με όλους τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι και τον θεωρούν απαραίτητο.

Η τριμερής με τη Ρωσία και το Ιράν δείχνει ότι ο Ερντογάν θα παραμείνει η κρίσιμη οντότητα για τους στόχους των ΗΠΑ σε σχέση με το Ιράν.
Κατά συνέπεια, το ελληνικό παιχνίδι είναι πολύ πιο μεγάλο από αυτό που αναδεικνύει το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Και αντί να έχει αναβαθμιστεί μετά από τρία μνημόνια, ρέπει προς τον λαϊκισμό, αναδεικνύοντας θέματα μικρής σημασίας ως βασικά ζητήματα αντιπαράθεσης.

Ισως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι να είναι ευκαιρία για μια ελληνική κυβέρνηση που θα αποφασίσει να δει κατάματα τους κινδύνους και θα πάρει ρίσκα για μια ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση των κατευθύνσεων, των σχέσεων και των ανταλλαγμάτων. Δόξα τω Θεώ, έχουμε και εμείς πλεονεκτήματα ως χώρα και η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται εσαεί ως λιπόψυχη και φοβισμένη. Καλή Ανάσταση!

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Νικος

Γιατί οι Τούρκοι έχουν λιγότερο πελατειακό σύστημα; Το μόνο σωστό που έκαναν για λιγο είναι ότι άφησαν τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς παρεμβολές, με αποτέλεσμα να έχουν πάνω από μια δεκαετία πολύ μεγάλης ανάπτυξης. Τώρα που αρχισανε τις παρεμβολές θα χρεοκοπήσουν και αυτοί. Όπως σε βλέπω και με βλέπεις.

Τι είχες Γιαννη τι είχα πάντα.

Τι να αλλαξουμε και να αφησουμε.Τι και αν αλλάζουν οι γεωπολιτικες προτεραιωτιτες και οι κίνδυνοι.Εμείς εχουμε ένα σκοπό μια προτεραιωτητα, ένα στόχο. Που τίποτα δεν μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή ή το ενδιαφέρον. Δεν παν να γίνεται σκοτωμος γύρο μας. Μας ενδιαφέρει το πελατειακο σύστημα και πως να διατηρηθεί στον αιώνα τον άπαντα. Μόνο τα προτερήματα που προσφέρει, το καθιστούν αξεπέραστο. . Κατ 'αρχάς τον πλούτο που προσφερει στα στελέχη των κομμάτων της Βουλής. Εκατο τα εκατό ατιμώρητα και χωρίς όρια. Να εχουμε βέβαια ικανοποιημενους και τους κομματικούς στρατούς, τούς ψηφοφόρου μας. Χωρίς να σταματάνε οι διορισμοί στο δημοσιο και οι εκδοση συντάξεων χαρισματικων .Α! και να μην δουλευουμε ,τα υπόλοιπα είναι για να γίνεται ντόρος, δεν μας αγγίζουν καν. Είναι για τον λαουτσικο να έχει να ασχολείται. Άλλοτε το είχε δηλώσει και ένας συριζεος στην αρχή της διακυβερνησης. "Έλα μωρέ τι και αν πάρουν και μερικά νησιά". Έτσι και εμείς απερισπαστοι. Στον σκοπό μας. Στην αρπαγή δημοσιου χρήματος και στην αύξηση του στρατού κατοχής. Και ετσι εξηγείται οι καταθέσεις σε ξένες τράπεζες, από όπου προήλθαν οι λίστες τυπου Λαγκαρντ και οι οποίες παραγρφηκαν σχεδον όλες. Χάρις στους αντισυνταγματικους νόμους των κομμάτων της Βουλής. Τώρα με τόση αφαιμαξη του προυπολογισμου δεν έχουμε και απαιτήσεις να υπάρχουν σφαίρες να ρίξουμε στον εχθρό. Αυτά τα έχουμε αφήσει στα χέρια των συμμάχων, στα χέρια του πολιτισμού, και των ειρηνικων διαθεσεων.Προς θεού μην μας που και πολεμοκαπηλους. Εγώ για ένα μικρό χρεος στην εφορία, από το 1992, έχω πληρώσει επτά χιλιάδες στο πρωταδηκειο όπου και αθωωθηκα. Αλλά χρειαζόμουν άλλες ενία χιλιάδες για το τελεσηδικο της υπόθεσης. Και μου κατατρωγουν την σύνταξη που παίρνω. Μου είπαν μέχρι τα 75 ετών, θα μου κρατούν. Ευτυχώς ολα αυτά δεν τα γνωρίζουν, ο λαός που είναι εκτός πελατειακου φασισμου, από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό το κομμάτι που συντηρεί τρέφει όλους τους κρατιστες , που από το δημοψήφισμα του οχι ,είναι το 62% του πληθησμου.Και είναι αυτοί που θα πολεμήσουν και θα θυσιαστουν για την πατρίδα. Και καλύτερα να μην γνωρίζουν και καλά κάνουν οι εφημερίδες και ο τύπος και κρατούν σιγή ιχθύος σε τέτοια θέματα.Και σκοταδια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία