Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν το παιχνίδι τους, η άμυνά μας εθνική προτεραιότητα
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν το παιχνίδι τους, η άμυνά μας εθνική προτεραιότητα

Αντί να ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας, γίνεται όλο και πιο σκοτεινός, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται πλέον τον παράγοντα της μεταφυσικής για να μπορέσει να προβεί κανείς σε ασφαλή εκτίμηση.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να καθίσει ήσυχος και η στρατηγική του θα αναζητά διαρκώς τον επόμενο καταλύτη. Η Βάρνα εξέπεμψε μάλλον μια ουτοπική εικόνα για λογαριασμό της Τουρκίας.

Η αλήθεια είναι ότι η τουρκική πολιτική είναι τόσο σύνθετη και πατά σε τόσο πολλές βάρκες που δεν θα αποκρυσταλλωθεί εύκολα μια ασφαλής εικόνα, τουλάχιστον σύντομα.
Η Τουρκία, για παράδειγμα, μετά τη νίκη της στο Αφρίν λέει ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τη Μανμπίτζ, είναι άγνωστο όμως τι τελικά θα πράξει γιατί εκεί βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες δεν θα εγκαταλείψουν τους Κούρδους. Την ίδια ώρα, και ενώ επεκτείνεται στο συριακό έδαφος, ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Πούτιν, ο οποίος στηρίζει τον Ασαντ στην επιτυχή προσπάθειά του να ελέγξει στον Νότο την ανατολική Γκούτα διασφαλίζοντας τη Δαμασκό. Ετσι, προκύπτουν νέες ισορροπίες. Ακόμα και ένα φορτισμένο κλίμα μεταξύ Ρώσων και Δυτικών ευνοεί τους Τούρκους, που θα έχουν την πολυτέλεια της δύναμης εξισορρόπησης. Μην ξεχνάμε ότι εδώ και μήνες η Τουρκία έχει καταγράψει μία ακόμα νίκη στο Κιρκούκ, άρα η δυναμική της διατηρείται και στα ανατολικά της σύνορα.

Επομένως, αργά αλλά σταθερά, στέφεται προς τη δυτική πλευρά προετοιμαζόμενη να διεκδικήσει. Ως μία από τις ψυχραιμότερες πρακτικές φαίνεται η παρουσία ερευνητικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, που δεν θα είναι εύκολα διαχερίσιμη υπόθεση για κανέναν. Ωστόσο, η στάση αυτή των Τούρκων πρέπει να μας προβληματίσει και να επιταχύνει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τον ενδελεχή έλεγχο του παρόντος δυναμικού.

Αλλωστε η μεταμνημονιακή περίοδος και τα μεγάλα πλεονάσματα μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο την ευχερέστερη χρηματοδότηση προγραμμάτων με τα οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αρχίσουν να καλύπτουν, λελογισμένα βέβαια, τη συντριπτική επιδείνωση των συσχετισμών. Οι εποχές, άλλωστε, άλλαξαν και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υπολογίζει τα ρίσκα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και να μην περιμένει πότε θα γίνει χώρα πρώτης γραμμής στις επιλογές της Ουάσινγκτον. Ή πότε η Ευρώπη θα αντιληφθεί ότι θα πρέπει να αποκτήσει αμυντική πολιτική. Οι τουρκικοί εκβιασμοί δεν θα σβήσουν, γιατί έχουν πολλές πτυχές, και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δημιουργήσει αντικρίσματα και ενέχυρα πίσω από την όποια διπλωματική προσπάθεια. Ετσι, καθώς η κυβέρνηση θα σπεύσει να επιταχύνει την αναβάθμιση των F-16, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζει προτάσεις που μελλοντικά θα καλύψουν τέτοιες ανάγκες με ειδικά ταμεία, εγκαταλείποντας τις αρχικές δημοσιονομικές προσεγγίσεις.

Από την άλλη πλευρά, καθοριστική θα είναι και η στάση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο σωστά είδε πολύ επιφυλακτικά από την πρώτη στιγμή τα όποια αποτελέσματα στη Σύνοδο της Βάρνας. Η ασφάλεια της χώρας προέχει αυτή τη στιγμή και, δυστυχώς, ακόμα και το Προσφυγικό αποτελεί ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των τουρκικών εκβιασμών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ