mpousmpourelis

Η οικονομία χρειάζεται ηγέτες

Παν. Μπουσμπουρέλης

Η απειλή Ερντογάν έχει επισκιάσει τα οικονομικά ζητήματα, που, όμως, μετά το καλοκαίρι του 2018 θα έχουν νέα ατζέντα, πιο απαιτητική και με ανάγκες σημαντικότερων πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σε πρώτη φάση προσωπικότητες, καθώς οι μεγάλες επενδύσεις, οι οραματισμοί αλλά και η ηγεσία στις αρμόδιες κρατικές, υπουργικές ή τραπεζικές θέσεις απαιτεί πραγματικούς leaders.

Mήπως η απουσία τέτοιων οδήγησε στη μακροχρόνια ταλαιπωρία των τριών μνημονίων;

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο γεγονότα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στον τομέα της υγείας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, και τη βράβευση του
κ. Νίκου Στασινόπουλου με το Αριστείο του ΙΟΒΕ.

Στο μεν πρώτο συνέβαλε καθοριστικά η προσωπικότητα του προέδρου του ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος έχει κινητοποιήσει το πανίσχυρο οικονομικά ίδρυμα σε μεγάλες δωρεές τα τελευταία χρόνια. Μην ξεχνάμε και το Κέντρο Πολιτισμού που έχει κοστίσει περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με τη σταθερή παρουσία και εξελιξή του στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας και παραγωγής, σηματοδοτεί τη μακροχρόνια πορεία της ελληνικής αστικής τάξης στον τομέα της επιχειρηματικότητας, που δεν πουλά αλλά επενδύει και καθίσταται ευρωπαϊκή δύναμη με εξωστρέφεια.

Yπάρχει φυσικά και η μεγάλη επένδυση που ο όμιλος Λάτση προετοιμάζει για το Ελληνικό. Πέραν όλων αυτών, και με την επένδυση του ομίλου Μυτιληναίου στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο, δεν έχουν ακουστεί πολλά άλλα πράγματα το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι οι μελέτες του ΣΕΒ μιλούν για ανάγκες επενδύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων σε ετήσια βάση.

Και φυσικά έχουν δίκιο οι ξένοι όταν λένε ότι για να επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει και οι εγχώριες δυνάμεις να δώσουν τον τόνο. Αντίθετα, τα δισ. που έφυγαν έξω λιμνάζουν στις ξένες τράπεζες και εδώ συζητάμε για την έξοδο που αν οι αγορές οδηγηθούν σε ανοδικό κύκλο επιτοκίων θα την καταστήσουν πιο δύσκολη στη διάρκειά της και μια ολόκληρη κοινωνία θα συνειδητοποιήσει ότι τα αποτελέσματα στην οικονομία πρέπει να έρχονται κάθε χρόνο γιατί αλλιώς θα είμαστε πτωχοί.

Αυτές οι διαπιστώσεις δεν αναιρούν βεβαίως τις προοπτικές της χώρας, όμως τα ψέματα και οι λαϊκισμοί θα πρέπει να σταματήσουν και να μπουν μπροστά τα προγράμματα που θα εξασφαλίσουν πρώτα απ’ όλα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το ερώτημα λοιπόν αφορά όλους: η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα πρόγραμμα που θα γυρίσει οριστικά σελίδα σε μια οικονομία που θα αρχίσει να αποκαθιστά το ΑΕΠ;
Η αξιωματική αντιπολίτευση, του αρχηγού της οποίας η οικονομία αποτελεί το ισχυρό πεδίο, έχει προετοιμαστεί να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα; Και, επίσης, το Κίνημα Αλλαγής που θα κληθεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, θα έχει απόψεις ισορροπημένες και ξεκάθαρες για να βοηθήσει την κατάσταση;

Η κοινωνία άλλο κουτόχορτο δεν τρώει. Και οι κορόνες με μήνυμα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» γίνονται αντιληπτές από μίλια μακριά.
Ο καταπιεστικός προστατευτισμός των πιστωτών τελειώνει, αλλά η αλήθεια των αγορών έρχεται. Ποιοι θα είναι οι ηγέτες της επόμενης μέρας; Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία