Πώς οι Τούρκοι ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα των Κυπρίων
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Πώς οι Τούρκοι ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα των Κυπρίων

Η ένταση στο τουρκικό ζήτημα, που πήρε διαστάσεις την εβδομάδα που πέρασε, δεν πρόεκυψε ξαφνικά. 

Τις τελευταίες 15 μέρες, όταν μετά το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος η κυβέρνηση άνοιξε την υπόθεση Novartis και η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη σκευωρία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου με συνεντεύξεις του διατράνωνε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, τις συμφωνίες με τις διεθνείς εταιρείες για τις έρευνες υδρογονανθράκων και υπογράμμιζε ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν οι χαμένοι της υπόθεσης. Παράλληλα έβαζε στον χάρτη και θέματα για το Αιγαίο.

Την περασμένη Κυριακή τα τουρκικά πολεμικά παρεμπόδισαν το «Saipem 12000» της ENI να κάνει έρευνες στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχουν θέσει στον χάρτη των διεκδικήσεών τους. Την περασμένη Τρίτη η ENI ανακοίνωσε ότι το Οικόπεδο 6, που συνορεύει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ, διαθέτει 6-8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και την ίδια μέρα κλιμακώθηκε η ένταση στα Ιμια.

Τότε το θέμα άρχισε να μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής και βεβαίως  αφού οι Τούρκοι υπερέβησαν τα εσκαμμένα με πρακτικές και δηλώσεις που όμοιές τους δεν είχαν ξαναυπάρξει. Οποιος επιχειρεί να... εξαγνίσει τον κίνδυνο και να το αποδώσει σε εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν προσεγγίζει το θέμα μάλλον αφελώς.

Κλείσιμο
Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον μπορεί να βάλει το ζήτημα της ΝΑ Μεσογείου στο παιχνίδι των ανταλλαγμάτων με αυτά της Βόρειας Συρίας. Το ότι ο Τίλερσον πηγαίνει για τρίτη φορά στον Ερντογάν λέει από μόνο του πολλά, όπως επίσης και ότι ο Ερντογάν έχει φέρει τις σχέσεις του με τους Αμερικανούς σε αυτό το επίπεδο.

Τα θέματα στη Βόρεια Συρία όπου ο Ερντογάν χτυπά τους Κούρδους του YPG, τους οποίους οι Αμερικανοί υποστηρίζουν, και ο κίνδυνος να κοντραριστούν στην Μανμπίτζ μετά το Αφρίν καθιστούν επιτακτική την εύρεση λύσης. Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι ο Ερντογάν χτυπά στην Κύπρο και στο Αιγαίο για να «εξαγνίσει» τους νεκρούς του στη Συρία.

Ο Ερντογάν έχει αυτόνομη πολιτική για τα τουρκικά συμφέροντα στα μεγάλα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ και αν προσέξει κάποιος τους χάρτες του Οικοπέδου 3 όπου έχει αγκυροβολήσει το πλοίο-γεωτρύπανο «Saipem 12000», πού βρίσκονται οι NAVTEX για τις ασκήσεις Κυπρίων και Τούρκων και γιατί οι Τούρκοι μέσω μιας μαϊμού συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους διεκδικούν το Οικόπεδο 3, τότε θα αντιληφθεί πού το πάνε με ένα «τυχαίο» περιστατικό και τι θα διεκδικήσουν μετά.

Ολα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους Ελληνες πολιτικούς, έχουμε άλλες ατζέντες να φαγωνόμαστε.

Οσον αφορά στην τουρκική οικονομία, κάποιοι που μιλούν για πρόβλημα επειδή έχει υποτιμηθεί η τουρκική λίρα μάλλον δεν καταλαβαίνουν. Tα τελευταία στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη με ρυθμό 11,7%, στις εξαγωγές 17,2% έναντι πτώσης 9,2% έναν χρόνο πριν και στη δαπάνη των νοικοκυριών 11%!

Κατά την άποψή μας, η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει το σύνολο των εθνικών θεμάτων που είναι αλυσίδα. Ενα θερμό επεισόδιο, το πιθανότερο αυτή τη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ, θα έχει καταλυτικές επιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα