Ποια ρίσκα ανέδειξε για την οικονομία η προσωρινή έστω πτώση της Γουόλ Στριτ
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Ποια ρίσκα ανέδειξε για την οικονομία η προσωρινή έστω πτώση της Γουόλ Στριτ

Η έστω και στιγμιαία κατάρρευση του Dow Jones την εβδομάδα που πέρασε απέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ισορροπία στις σύγχρονες οικονομίες και αγορές οι οποίες δεν εξαιρούν κανέναν. Η δεύτερη έκδοση του επταετούς θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή στις αγορές. Ωστόσο η υπόθεση των ελληνικών ομολόγων διαθέτει μια εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία, την ώρα μάλιστα που οι προσδοκίες είναι ανοδικές για τα επιτόκια παγκοσμίως. Αυτός είναι και ο λόγος πτώσης της Γουόλ Στριτ, η οποία προέρχεται από την ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού και κατ' επέκταση αύξησης των επιτοκίων, που με τη σειρά τους παραδοσιακά μπορεί να επιδράσουν ανασχετικά στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης.

Αν αυτό το σενάριο εξελιχθεί στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα πάμε σε λήξη του πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παράλληλα σε άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τότε και τα επιτόκια στην Ευρώπη θα πάρουν την ανιούσα.

Κλείσιμο
Οι προσδοκίες για τη διεθνή οικονομία δεν είναι ανάλογες με αυτές της ελληνικής, όπου τα επιτόκια μετά από πολύ καιρό κατεβαίνουν για να επιστρέψουμε στις αγορές.

Εχουμε χάσει πολύ χρόνο και τείνουμε να επανέλθουμε την ώρα που η παλίρροια των χρηματοοικονομικών αγορών αλλάζει. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί είναι κρίσιμο τι επιτόκια θα επιτυγχάνουμε από τώρα και στο εξής, αφού σε λίγο καιρό θα είμαστε μόνοι μας με τις αγορές.

Τούτων δοθέντων και εν όψει του ανταγωνιστικού πλαισίου που έρχεται από το επόμενο καλοκαίρι, η οικονομία θα πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα. Η όξυνση του πολιτικού κλίματος με την υπόθεση Novartis δεν είναι καλός παράγοντας. Δημιουργεί προϋποθέσεις για βεντέτες διαρκείας, όταν η πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι ο ιστορικός ηγέτης της Δημοκρατικής Κεντροαριστεράς Ανδρέας Παπανδρέου δικαιώθηκε πλήρως μετά την επιχείρηση ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής το 1989.

Η υπόθεση του Σκοπιανού επίσης δεν βγήκε καλά στην κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως αιφνιδιάστηκε από τις αντιδράσεις των συλλαλητηρίων.
Αυτό όμως είναι η μία εκδοχή, καθώς οι προειδοποιήσεις Τούρκων μέσω της συνέντευξης Τσαβούσογλου για μη αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και των συμφωνιών για τους υδρογονάνθρακες, σε συνδυασμό με τον ανεξέλεγκτο Ερντογάν, δείχνουν το μέγεθος των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένη η πατρίδα μας.

Ισως η μόνη θετική εξέλιξη είναι η ανάληψη από τους Σοσιαλδημοκράτες του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη πρέπει να περιφρουρηθεί για μια οικονομία η οποία επί επτά χρόνια ταλανίστηκε από προγράμματα διάσωσης, με την κοινωνία ακόμη να έχει καταλάβει ελάχιστα από την ανάπτυξη που έχει καταστεί το ευαγγέλιο των αναλυτών.

Τούτου δοθέντος, όλοι φέτος θα θέλουν αποτελέσματα. Κοινωνία, εργαζόμενοι, δηλαδή αυτοί που ψηφίζουν, επενδυτές, δηλαδή αυτοί που βάζουν τα λεφτά - μ' έναν λόγο, όλοι όσοι συνθέτουν το μωσαϊκό που βυθίστηκε από το 2010.

Ο βασικός δρόμος της πολιτικής νίκης και της μακροπρόθεσμης επικράτησης για τους πολιτικούς περνά πια από αυτό το κριτήριο και, όπως συνέβη σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις, επικρατεί με διαφορά απ' όλα τα υπόλοιπα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ