Τράπεζες, η καθοριστική παράμετρος για τη μετά το καλοκαίρι του 2018 πορεία
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Τράπεζες, η καθοριστική παράμετρος για τη μετά το καλοκαίρι του 2018 πορεία

Η πορεία της οικονομίας μπαίνει στον δρόμο της αλήθειας και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 η αγορά θα γνωρίζει τους όρους της επόμενης μέρας. 

Κομβικής σημασίας είναι η πορεία των τραπεζών, για τις οποίες υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, πολλοί παράγοντες όμως εμφανίζονται αβέβαιοι και οι αναλύσεις αναφέρουν ότι το ρίσκο -ειδικά σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο- θα παραμείνει υψηλό.

Παρά το γεγονός ότι οι αναλύσεις (UBS) εκτιμούν ότι η πορεία διευθέτησης των κόκκινων δανείων κινείται με αργούς ρυθμούς και οι στόχοι αναμένεται να μειωθούν στο 37%, ενώ τα κόκκινα ανοίγματα θα υλοποιηθούν το 2020 και όχι το 2019, από την άλλη πλευρά εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να επιτύχουν τελικά τους στόχους μείωσης των κόκκινων δα­νείων. Ετσι, τα κέρδη προ προβλέψεων θα μπορέσουν να υπερκεράσουν τις ζημίες που θα καταγραφούν από διαγραφές, αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις δανείων. Ακόμα και η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απώλεια της τάξης του 1,1%-1,3%, οδηγώντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο ικανοποιητικό ποσοστό του 
12,5%.

Παράλληλα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν μέσα στο 2018 σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων αναζητώντας τον τρόπο πλήρους επιστροφής στις αγορές. Ολα αυτά όμως μπροστά θα έχουν τους αστάθμητους παράγοντες της τρέχουσας χρονιάς με τα stress tests και την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων, για τα οποία εκφράζεται ανησυχία ότι θα αποκαλύψουν νέες ζημίες. Μάλιστα οι εκτιμήσεις είναι ότι τα δάνεια στην αγορά δεν θα αυξηθούν, καθώς θα συνεχιστεί η απομείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων αλλά, από την άλλη πλευρά, θα είναι πολύ περιορισμένη η προσφορά νέων δανείων. Ετσι, αν και οι αναλυτές διαβλέπουν θετικό περιβάλλον για την πορεία της ανάπτυξης το 2018, αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση για την επιστροφή της ρευστότητας στο σύστημα, η οποία ενδιαφέρει την οικονομία.
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των τραπεζών θα είναι το Α και το Ω για το ζήτημα της επόμενης φάσης στην οποία θα περάσει η ελληνική οικονομία. Και για τον λόγο αυτό τα stress tests θα κρίνουν με τα αποτελέσματα και τις ενδεχόμενες ουρές που θα αφήσουν τη συνολική στάση των εταίρων-πιστωτών σε σχέση με την επιχείρηση «Επιστροφή στις αγορές». Και αυτό γιατί θα προσμετρηθούν οι πιθανές ανάγκες σε σχέση με τα μαξιλάρια ασφαλείας του Δημοσίου που θα προσδιοριστούν από τα υπόλοιπα του τρίτου μνημονίου και από τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί από τις κρατικές εκδόσεις ομολόγων οι οποίες θα έχουν πραγματοποιηθεί.

Αλλη θα είναι η αντιμετώπιση του ESM αν οι ανάγκες κριθούν ελεγχόμενες και εκτιμηθεί ότι μπορεί να καλυφθούν ενδεχομένως και από αυξήσεις κεφαλαίου και άλλη αν προκύψει ότι οι ενδεχόμενες ανάγκες θα απαιτήσουν «κεφάλαια στην άκρη».

Οι τράπεζες δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν, ούτε οι καταθέσεις να κινδυνεύσουν, θα κρίνουν όμως την αριθμητική, τις δεσμεύσεις και τον σχεδιασμό της πλευράς των εταίρων-πιστωτών στη μετά το καλοκαίρι του 2018 περίοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα