Τότε που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ «διέσπασε» την Ευρώπη
lygerou-0

Νεφέλη Λυγερού

Τότε που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ «διέσπασε» την Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Εκτός από πλήρης ημερών, έφυγε και χορτάτος. Και τί δεν έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής του;

Στέλεχος των κυβερνήσεων Νίξον και Φόρντ στη δεκαετία του 1970, στενός συνεργάτης τόσο του πατέρα όσο και του υιού Μπους. Υπουργός Άμυνας, αρχιτέκτονας δύο πολέμων που σφράγισαν την Αμερική και την ώθησαν στην παρακμή.

Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της χώρας του. Μεταξύ άλλων, ο Ράμσφελντ είχε βάλει το χεράκι του και στην Ευρώπη, με καταστροφικές επίσης συνέπειες.

Εκείνα τα χρόνια, οι ευρωαμερικανικές σχέσεις σκιάζονταν από υφέρποντα ανταγωνισμό, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις ο ανταγωνισμός υπερέβη κάποια όρια. Όποτε εκδηλώθηκε, εκδηλώθηκε εμμέσως και χωρίς να θέτει σε αμφισβήτηση την ετεροβαρή συμμαχία. Παρά τις τριβές, τα συγκλίνοντα συμφέροντα των δύο πυλώνων της Δύσης λειτούργησαν ως συνεκτικός δεσμός.

Το κλίμα συστράτευσης, λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο, άρχισε να διαλύεται, όταν η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να επιτεθεί στο Ιράκ, επιβεβαιώνοντας την τάση της να αποφασίζει μονομερώς. Πίσω από την απόφαση αυτή ήταν και ο Ράμσφελντ. Η σθεναρή αντίσταση του γαλλογερμανικού άξονα δεν αφορούσε μόνο τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Αφορούσε πρωτίστως την ποιότητα των διατλαντικών σχέσεων. Δεν άρεσε στους Ευρωπαίους η προσπάθεια της κυβέρνησης Mπους και του «γερακιού» του να επιβάλει καθεστώς αμερικανικής ηγεμονίας, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει χώρος μόνο για πειθήνιους συμμάχους, δηλαδή για προνομιούχους δορυφόρους. O γαλλογερμανικός άξονας επεδίωκε τη μερική χειραφέτηση από την αμερικανική ηγεμονία. Απέφευγε, όμως, να την διεκδικήσει ευθέως.

Απ’ αυτή την άποψη, η αντίσταση που πρόβαλε στην περίπτωση του Ιράκ ήταν τομή. Οι Ευρωπαίοι συναίνεσαν στη λήψη αυστηρών μέτρων, αλλά ήταν απρόθυμοι να παρασυρθούν στο αυτοκρατορικό παιχνίδι των Νεοσυντηρητικών για την "αναμόρφωση" της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ προκάλεσε τόσο μεγάλο κύμα αντιδράσεων και εκ μέρους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης Μπους και του υπουργού του εξώθησε τους Ευρωπαίους να αντιδράσουν. Για να κάμψει αυτή την αντίδραση, επιχείρησε απροσχημάτιστα να διασπάσει και να απαξιώσει πολιτικά την EΕ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, συνέβαλε αποφασιστικά στο να υπερβούν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί την αντίφασή τους και να κάνουν το βήμα, που μέχρι τότε δεν τολμούσαν. Για πρώτη φορά η Oυάσιγκτον επέδειξε τόσο μεγάλη αλαζονεία. Αρνήθηκε αφενός να τηρήσει τα προσχήματα σ’ ό,τι αφορά την διεθνή νομιμότητα, αφετέρου να διαβουλευθεί με τους Ευρωπαίους.

Κλείσιμο
Θύμιζε ταύρο σε υαλοπωλείο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Πάουελ περιθωριοποιήθηκε από τα νεοσυντηρητικά "γεράκια" και πρώτο απ’ όλους τον Ράμσφελντ. Οι Ευρωπαίοι δεν αμφισβητούσαν την αμερικανική ηγεσία. Διεκδικούσαν, όμως, να έχουν λόγο στις αποφάσεις. Τους ανησυχούσε η τάση των Αμερικανών να ασκούν την ηγεμονία τους χωρίς κανόνες και όρια.

Στην πραγματικότητα, η προεδρία Mπους προσπάθησε με άγαρμπο τρόπο να δείξει σε συμμάχους και ανταγωνιστές ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού. Ήταν μία από τις πλέον ατυχείς στιγμές της και ως ένα μεγάλο μερός κληρονομιά του εκλιπόντος Ράμσφελντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ