Περιβαλλοντική κρίση, το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας
bakas01

Μιχάλης Μπάκας

Περιβαλλοντική κρίση, το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας

Το οικολογικό κίνημα πέρασε από πολλά στάδια τα τελευταία 50 χρόνια. Από τους αγώνες για την παύση χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη της δεκαετίας του ’70, τη διάσκεψη του Ρίο το ’92 -όπου τέθηκε το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανάγκης για τιθάσευση της οικονομικής μεγέθυνσης και βιωσιμότητας της ανάπτυξης- μέχρι τη σημερινή εποχή που η κλιματική αλλαγή απασχολεί όχι μόνο την οικολογική αλλά την πολιτική - οικονομική ατζέντα.

Διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αλλάξουμε πολιτική οι ετήσιες ζημιές στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγαλύτερες της οικονομικής κρίσης του 2008. Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, που συστήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας έχει κοστολογήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα στα 700 δισ. ευρώ μέχρι το 2100, ενώ το κόστος αντιμετώπισης της υπολογίζεται σωρευτικά στα 113 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 και 142 δισ. ευρώ μέχρι το 2100.

Η αποφασιστική δράση για την περιβαλλοντική προστασία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ, αλλά και εξασθενεί την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια άλλους. Ο καθορισμός αυστηρότερων ορίων για τη ρύπανση προστατεύει τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τη γη πάνω στην οποία παράγουμε και κινούμαστε καθημερινά. Η απαγόρευση επικίνδυνων χημικών ουσιών βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων υγείας. Οι χημικές ουσίες, οι ορμόνες, τα νιτρικά ή τα μικροπλαστικά στην τροφική μας αλυσίδα δημιουργούν μεγάλους κινδύνους όχι μόνο για τη φύση αλλά και για την υγεία των ανθρώπων. Χρειάζεται να αντιμετωπισθούν άμεσα οι αιτίες των προβλημάτων και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πηγών που τις δημιουργούν.

Όλοι λοιπόν πλέον καταλαβαίνουν ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η κλιματική μεταβολή και η απώλεια της βιοποικιλότητας δεν είναι απλά κάποια ζητήματα που απασχολούν κάποιους «υπερευαίσθητους οικολόγους» αλλά αποτελούν απειλή για τη συνέχιση της ζωής σε όλον τον πλανήτη και την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο καθοριστική πρόκληση της εποχής μας και παρά την αναγνώριση της σοβαρότητας του ζητήματος από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, η οικολογική κρίση δεν βρίσκεται ακόμη στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας στη χώρα μας, καθώς βλέπουμε ότι υποστηρίζονται από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου επιλογές που είναι αντίθετες με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όπως π.χ. η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Χρειαζόμαστε δραματική μεταβολή στην κατανάλωση ενέργειας, στα πρότυπα παραγωγής και διαβίωσης, στην οικονομική οργάνωση των κοινωνιών μας, στη συνύπαρξή μας με τη φύση, ώστε να αποτρέψουμε την οριστική και καταστροφική μεταβολή του κλίματος. Μετά από αρκετές δεκαετίες πλέον έχουμε πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος και μάλιστα η εφαρμογή τους θα φέρει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και παράλληλα θα βελτιώσει την υγεία των πολιτών. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα της Οικολογίας. Το στοίχημα είναι να ξεπερασθούν τα οικονομικά και κοινωνικά κατεστημένα και οι στρατηγικές αποφάσεις να ληφθούν από ενεργούς πολίτες μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες.

Είναι προφανές ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτούν αγώνες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, έχουμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια να δίνουμε τέτοιους αγώνες και κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα δηλώνουμε παρόντες και παρούσες στις προσεχείς εκλογές διεκδικώντας την εκπροσώπηση της πολιτικής οικολογίας της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

* Ο Μιχάλης Μπάκας, είναι συνεπικεφαλής Ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK