makis-pollatos1

Πού πάει το οικονομικό κλίμα

Μάκης Πολλάτος

«Βασικός δείκτης της ανάκαμψης δεν είναι ο ρυθμός με τον οποίο τρέχει η οικονομία, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο καλυτερεύουν οι συνθήκες ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία.

Αυτός είναι ο πραγματικός δείκτης για μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τη Μεγάλη Τρίτη απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δυστυχώς η πραγματική εικόνα της οικονομίας δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο θα ήθελε να τη φαντάζεται ο πρωθυπουργός.

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν ότι απομένουν 80 ημέρες για να ολοκληρωθεί η τελευταία «μνημονιακή» αξιολόγηση που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από την αυστηρή επιτροπεία των δανειστών.

Τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έπεσε 4,5 μονάδες.

Η αρνητική τάση δεν συμβαδίζει με το κλίμα ευφορίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες εβδομάδες, επιχειρηματολογώντας ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τα προβλήματά μας θα... εξαφανιστούν. Καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η θετική προδιάθεση για όσα πρόκειται να συμβούν στην πραγματική οικονομία εξανεμίζεται, αυτό που κυριαρχεί είναι ο προβληματισμός και η αμηχανία για το μέλλον. Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τη σχεδίαση του μεταμνημονιακού προγράμματος που πρέπει να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το πλάνο για την ελάφρυνση του χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας δεν έχει οριστικοποιηθεί, η διεθνής συγκυρία δεν είναι ανέφελη όπως την προηγούμενη τριετία που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «έβρεχε» ρευστότητα αλλά εμείς κρατούσαμε ομπρέλα, και τα ελληνικά ομόλογα δεν πηγαίνουν καλά αφού η διακύμανση του επιτοκίου τους δείχνει πόσο επηρεάζεται η ασθενική εγχώρια οικονομία ακόμη και από μια μικρή πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Ενώ ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμη μία μεταβλητή που ίσως επιδεινώσει τους όρους δανεισμού της Ελλάδας από τις ξένες χρηματαγορές, το ΕΣΠΑ, δηλαδή ο βασικός πυλώνας απορρόφησης ευρωπαϊκού χρήματος από τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν έχει σημαντικά προβλήματα.

Το περιβάλλον αυτό της αβεβαιότητας σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνεται στον δείκτη οικονομικού κλίματος που ούτε λίγο ούτε πολύ εκφράζει την προδιάθεση που έχει ο κόσμος να κάνει κάτι θετικό ή αρνητικό.

Το σημερινό οικονομικό κλίμα δείχνει ότι η χώρα έχει γυρίσει πίσω στο περιβάλλον που υπήρχε τον Σεπτέμβριο του 2017 . Οπως φαίνεται από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 1,6 μονάδα. Ωστόσο, στην Ελλάδα η επιδείνωση ήταν πιο βαθιά και η πτώση ανήλθε στις 4,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Η αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία επηρεάζει κυρίως τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο

Ο δείκτης εμπιστοσύνης βελτιώθηκε μόνο στον τομέα των κατασκευών, ανάκαμψη που αποδίδεται στον τομέα του τουρισμού, λόγω της χρονομίσθωσης του Airbnb και των έργων ανακατασκευής ξενοδοχειακών μονάδων κυρίως στην Αττική.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Αξιοπρέπεια ήλθε!

Ρε φίλε, δεν αναδημοσιέυεις εκείνο το αρθρο σου (πριν δυο τρία χρόνια) για τους πολεμοχαρείς πολιτικους που αντί να δωσουν βουτυρο στον λαο σκέφτονται αγορα F35 κλπ? Να δει ο κόσμος το βάθος και την έκταση των αρθρογράφων και αναλυτών σαν και του λόγου σου..

Τι ΕΙΠΕ ο Αλέκσης ;; Είπε άρρητα ρήματα, πάλι ...

Υπάρχει κάτι ΛΙΓΟΤΕΡΟ από το ΤΙΠΟΤΑ: τα λεγόμενα του Χαχαλέξη !! Έχει πει τα ΠΑΝΤΑ ! Και όλα τα ΑΝΤΙΘΕΤΑ τους!! Ψέματα, βλακείες, κοινοτοπίες, ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΡΕΣ ορεινού ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ!!

Θα κατέβουμε πολύ χαμηλα;

Δεν είθισται να γίνεται κριτική σε αυτόν που κρίνει τους πολιτικούς, αλλά μόνο ενίοτε. Βρισκω το αρθρο "απαλό" κάπως. Δεν αναφέρεται ότι η οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση από τρία χρονια , ακολουθει τις επιδιώξεις της σαν ιδεολογια του σοσιαλισμου και της αριστερας. Που σε άλλους τομείς το εχει επιτύχει σε μεγαλο βαθμό. Μην ξέχναμε ότι υπολειπεται ακόμα ένα χρονικό διάστημα της θητειας της. Πιστή στην εφαρμογή αυτής, όπως π.χ. η εφαρμογη της εσωτερικής ασφαλειας,της προστασίας του πολίτη, όπου δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη, ήσαν όλα αιωρούμενα. Για να υπαρχει ο φοβος και η εξάρτηση από το κρατος. Βέβαια και η ιδιωτική πρωτοβουλία στα ίδια επίπεδα, εδώ έχουμε καθηστερηση ως προς τους άλλους τομείς, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι επόμενοι μήνες που έμειναν θα επιταχύνουμε την αποσαθρωση της οικονομίας.Γενικά το περιβάλλον το οικονομικό, της άλλης κυβερνησης εάν έρθει, θα είναι η απογοήτευση. Μη δυναμενο να σταθεί ούτε κατα τους πρώτους μήνες. Και μετά θα αρχίσει η υπονομευση η προκατασκευασμενη. Συλλαλητήρια, απεργίες, διαμαρτηριες,καταλήψεις κ.τ.λ.Και οικονομικο κλήμα μηδεν. Από ποιους; Μα από τον στρατό κατοχής, του συριζοπασοκανελ.Που θα έχει γιγαντωθει και όταν δεν θα έχουμε μνημονια. Οι ψηφοφοροι του δημοψήφισματος του όχι, νομίζω θα αυξηθουν έτι περεταιρω .Θα εχουμε πληθυσμό και ψηφοφορους που θα εξαρτώνται από το κρατος. Και αυτό για να τους συντηρήσει το λιγότερο, θα πρέπει να πουλάει περιουσία . Ο πλυθησμος θα μάθει να μην εργάζεται να συντηρείται από το κρατος. Δηλαδη η συνήθεια είναι δευτερα φυση. Και οι πονηρα σκεπτόμενοι, στο τέλος πατάμε και μια κρατηκοποιηση.Το βρισκω το πιθανότερο σενάριο και η ουτοπία της ανω ανάλυσης ,είναι χωρίς την προετοιμαζομενη ανωμαλία. Προσωρινά ασχολούνται με την αφαιμαξη της μεσαίας τάξης.Μα και προηγουμενη κυβερνηση τα ίδια έκανε. Εδώ δεν μπορώ να καταλαβω.Όπως δεν κατάλαβαινω το σκεπτικό των της ΕΕ.Που το κυριότερο προβλημα δεν το κυνηγάει, αλλά το ενθαρρύνει.Το κρατισμο.Εκτός αν μας προορίζονταν να κατέβουμε πολύ χαμηλά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία