Ανατρέποντας τα δεδομένα!
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ανατρέποντας τα δεδομένα!

Τα πράγματα αλλάζουν μόνο χάρις στη θέληση και τη δύναμη των ανθρώπων και δη των ανθρώπων που διαθέτουν ηγετικά προσόντα και μπορούν να συγκρουσθούν και να ανατρέψουν κυρίαρχες νοοτροπίες και συμπεριφορές. 

Μια τέτοια πολύ ελπιδοφόρα αλλαγή νοοτροπίας είχαμε πρόσφατα με πρωτοβουλία της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο (στο τέλος του κειμένου μπορεί κανείς να διαβάσει και να ενημερωθεί για το προφίλ του πανεπιστημίου).

Ποια ήταν, όμως, αυτή η πρωτοβουλία και σε τι ακριβώς αποσκοπούσε; Η πρωτοβουλία είχε να κάνει με δύο δελτία τύπου. Ναι, δύο δελτία τύπου, εντελώς έξω από κυρίαρχες νοοτροπίες της πανεπιστημιακής μεταπολιτευτικής πραγματικότητας. Και τα δύο δελτία είχαν μια κοινή συνισταμένη. Την ένθερμη υποστήριξη της νεανικής /φοιτητικής επιχειρηματικότητας αλλά και της επιχειρηματικότητας των ερευνητών μέσα από τις επενδύσεις που πραγματοποιούν τα νέα funds της οικογένειας του Equifund.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής διαδρομής των Πανεπιστημίων η διοίκηση του ΑΠΘ με αφορμή την «Χρηματοδότηση 350.000 ευρώ από το Uni.Fund (που) έλαβε ο τεχνοβλαστός του ΑΠΘ PLiN Nanotechnology» επισημαίνει τα εξής: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με ιστορία που ξεπερνά τα 90 χρόνια, συνεχίζει, με γνώμονα την αριστεία, να εκπαιδεύει, να καινοτομεί και να συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη της χώρας. H ερευνητική δραστηριότητα που επιτελείται από τα 41 Τμήματα του Ιδρύματος οδηγεί στην παραγωγή καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, προϊόντα νανοτεχνολογίας, τεχνολογικά προϊόντα και λογισμικό υψηλών προδιαγραφών, πρότυπα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, καινοτόμες μέθοδοι και πρωτοποριακές πρακτικές.

Το Αριστοτέλειο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, υποστηρίζει τους ερευνητές στην κατοχύρωση και αξιοποίηση της έρευνάς τους μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ, το οποίο αποτελεί το σημείο επαφής των ερευνητών με την αγορά και της αγοράς με την εφαρμοσμένη έρευνα. Με τον τρόπο αυτό το Ίδρυμα καταφέρνει να συνδέσει τους ερευνητές του Πανεπιστημίου με τον κόσμο των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην αλλαγή της κουλτούρας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Στην ίδια κατεύθυνση, με αφορμή την ανακοίνωση για την « φοιτητική start-up εταιρεία Loceye (που) χρηματοδοτείται από επενδυτές με 300.000 ευρώ» το ΑΠΘ εξηγεί την ενδιαφέρουσα διαδρομή μιας εταιρείας που βρήκε κεφάλαια να προχωρήσει ξεκινώντας ως μια παρέα φοιτητών που πήρε το ρίσκο να συμμετέχει σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας προβάλλοντας μια ιδιαίτερη καινοτομία: «Η Loceye έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε εταιρείες και επαγγελματίες να κάνουν online eye tracking αναλύσεις, με στόχο να κατανοήσουν σε ποιο στοιχείο και σημείο της ιστοσελίδας εστιάζει το βλέμμα του ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια περιήγησής του σε αυτήν. Μέχρι τώρα η καταγραφή της συμπεριφοράς των χρηστών γινόταν μόνο με online αποτύπωση των “κλικ”» ή της κίνησης του “ποντικιού” τους».

Και όλα αυτά συμβαίνουν στην μικρή γειτονιά του τόπου μας όπου υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις όπως ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ της Πλ. Κουμουνδούρου που σε κάθε περίπτωση ανασύρει από τα υπόγεια τον μπαμπούλα της επιχειρηματικότητας –εισβολέα στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια.


Κλείσιμο
Υ.Γ: Τα δεδομένα του ΑΠΘ. Το κυρίως campus βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 430.000 m2, ενώ ορισμένες  από τις εγκαταστάσεις του, είτε εκπαιδευτικές είτε διοικητικές, βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή σε άλλες πόλεις.

Συνολικά περιλαμβάνει 10 σχολές, που συγκροτούνται από 40 τμήματα και 1 μονοτμηματική σχολή.

Λειτουργούν 61 Κλινικές (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής), 295 θεσμοθετημένα  Εργαστήρια και 23 Σπουδαστήρια. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, μαζί με τις 45 περιφερειακές βιβλιοθήκες των Τμημάτων και των Σχολών (17 εκ των οποίων θεσμοθετημένες) συγκροτούν το σύστημα βιβλιοθηκών του A.Π.Θ.

Στο ΑΠΘ λειτουργούν 41 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και 92 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε μεμονωμένα τμήματα, αλλά και διατμηματικά, διαπανεπιστημιακά και διεθνή. Υπάρχουν ακόμη 23 συνεργασίες με ξένα Ιδρύματα για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, Ελλήνων και ξένων υποψήφιων διδακτόρων με συνεπίβλεψη.

Στις Σχολές και στα Τμήματα του φοιτούν σήμερα 73.930 φοιτητές, εκ των οποίων οι 65.026 παρακολουθούν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 8.472 μεταπτυχιακά προγράμματα (εκ των οποίων, οι 3.952 είναι υποψήφιοι διδάκτορες).

Tο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) ανέρχεται σε 2.024 άτομα, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Δ.Π.) σε 287 άτομα και το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό σε 53. Στο εκπαιδευτικό έργο συνεπικουρούν ακόμη 134 μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (E.Τ.Ε.Π.) ενώ στη διοίκηση εργάζονται 245 μόνιμοι υπάλληλοι και 294 με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ