Θέλουμε ανοιχτά ή κλειστά σχολεία;
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Θέλουμε ανοιχτά ή κλειστά σχολεία;

Η επιλογή της κυβέρνησης  να αφήσει τα σχολεία  εκτός του πακέτου περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκε χθες,  (άλλωστε μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται ήδη σε εορταστικές διακοπές), έδωσε την ευκαιρία στον Σύριζα να ασκήσει κριτική για μία ακόμα φορά σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά εκατομμύρια μαθητές και τις οικογένειές τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει θέμα λήψης μέτρων και στα σχολεία, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία είναι κλειστά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Όπως και για την εστίαση, με εξυπνακισμούς του στυλ (« κολλάει ο ιός μετά τις 12 και δεν κολλάει πριν τις 12») έτσι και στην περίπτωση των σχολείων ο Σύριζα από την αρχή της πανδημίας είχε μία ξεκάθαρη στάση: Ότι κάνει η κυβέρνηση εμείς θα λέμε το αντίθετο.

Αποφάσιζε να κλείσει τα σχολεία η κυβέρνηση ; Ο Σύριζα την εγκαλούσε για αυτό λέγοντας ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά για τους μαθητές με παράλληλη βεβαίως λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Αφήνει ανοιχτά τα σχολεία η κυβέρνηση; Ο Σύριζα την κατηγορεί ότι δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε ένα σχολικό περιβάλλον που υποτίθεται κατά αυτόν ότι μεταδίδεται ο ιός.

Η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, όπως είναι προγραμματισμένο ή αν θα πάρουν παράταση οι σχολικές διακοπές.

«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία για επαναφορά δηλαδή της τηλεκπαίδευσης, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ούτε στο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο» είπε χθες, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης προσθέτοντας ότι « βέβαια έχουμε μπροστά μας πάνω από δύο εβδομάδες για να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχουμε, θα ανοίξουν κανονικά, ενώ δεν νομίζω να χρειαστούν αλλαγές στο πρωτόκολλο. Ωστόσο, όταν φτάσουμε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων, θα δούμε αν χρειάζονται παρεμβάσεις».

Και αν το αίτημα του Σύριζα για μικρότερα τμήματα μαθητών μοιάζει λογικό είναι παράλογο και πρακτικά ανεφάρμοστο να γίνει τώρα μεσούσης της σχολικής χρονιάς και της πανδημίας όταν δεν έχει γίνει επί ολόκληρες δεκαετίες.

Κλείσιμο
Η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, γιατί η δια ζώσης διδασκαλίας δεν υποκαθίσταται και τα τραύματα στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων από την αποχή από το σχολικό περιβάλλον δεν επουλώνονται εύκολα. Επειδή όμως ο κορωνοίος δείχνει πάλι τα δόντια του, ειδικά με την μετάλλαξη Ο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ας περιμένουμε γιατί τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK