Ας έρθει η Αστυνομία να ελέγξει

Η έκκλησης της Εκκλησίας προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα να προσέρχεται στους ναούς εμβολιασμένο ή έχοντας υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ , χαιρετίστηκε  αρχικά από την κυβέρνηση , η οποία όμως στην συνέχεια έσπευσε να την μετατρέψει σε υποχρέωση της Εκκλησίας. Πράγμα το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από την Ιερά Σύνοδο που ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί  η ίδια να το ελέγξει για πολλούς λόγους.

Μάλιστα έμπειροι Ιεράρχες εξέφραζαν την απορία τους « ότι μόλις λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν μπορεί να γίνεται έλεγχος στις Εκκλησίες για την είσοδο των πιστών που πάνε να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν».

Την ίδια ώρα επίτροποι αφήνουν τα καθήκοντά τους « γιατί δεν μπορούν να ελέγχουν τους γείτονές τους» ενώ νεωκόροι, γυναίκες στις περισσότερες περιπτώσεις που ασχολούνται με την καθαριότητα των ναών λένε ότι «δεν ξέρουν από αυτά τα πράγματα». Πρόσθετη δυσκολία αποτελεί και η χρήση τεχνολογίας από τους Επιτρόπους για το σκανάρισμα των πιστοποιητικών , καθώς οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι και όχι άριστοι γνώστες της τεχνολογίας. Εξάλλου οι επίτροποι αυτόν τον καιρό έχουν και στο μυαλό τους πώς να βρουν χρήματα για τους ναούς, που έχουν μείνει κλειστοί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Εκκλησία βέβαια, με τον πιο επίσημο τρόπο, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο σε ομόφωνο ανακοινωθέν της, βλέποντας την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, αποφάσισε να απευθύνει έκκληση πριν καν ζητήσει η Πολιτεία την συνδρομή της να εμβολιασθούν οι πιστοί και όσοι δεν το πράξουν να προσέρχονται στους ναούς με διαγνωστικά τεστ. Άλλο όμως αυτό, στην λένε στην Εκκλησία και άλλο η υποχρέωση που εκ των υστέρων επέβαλλε η κυβέρνηση να ελέγχουν οι ίδιοι τα υγειονομικά πιστοποιητικά των πιστών.

Αυτό δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει , όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των εμβολίων και των μέτρων προστασίας για δύο πολύ απλούς λόγους.

Πρώτον γιατί δεν υπάρχει πρακτική δυνατότητα ελέγχου από τους υπεύθυνους των ναών και δεύτερον γιατί η Εκκλησία δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν. Αν θέλει, λένε το κράτος να στείλει τα αρμόδια όργανα για να κάνουν τους ελέγχους, είναι ευπρόσδεκτο να το πράξει.

Ας πάει λοιπόν η αστυνομία, όπως λένε να στηθεί έξω από τους ναούς για α να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, διευκρινίζοντας ωστόσο «εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε αν κάποιος έχει κάνει τον διαγνωστικό έλεγχο».

Σήμερα είναι η γιορτή της Αγίας Αικατερίνης ενώ έχουμε μπροστά μας μεγάλες γιορτές και κυρίως τις Θείες Λειτουργίες των Χριστουγέννων, όπου πλήθος πιστών πάει στην Εκκλησία.

Ηδη γίνεται λόγος για δειγματοληπτικούς έλεγχους, το θέμα είναι να τηρηθούν όλα τα μέτρα στις Εκκλησίες, καθώς η διαχείριση της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Μένει τελικά να δούμε ποιος θα τα ελέγχει, εκτός αν προσλάβουν εταιρίες σεκιούριτι είναι και αυτό μία ιδέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr