Αλήθεια τί Πανεπιστήμια χρειαζόμαστε;
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Αλήθεια τί Πανεπιστήμια χρειαζόμαστε;

Μόνο με το όνομα τους θα  αποκτήσουν την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα  αρκετοί υποψήφιοι .  Η φετινή ακτινογραφία των βάσεων εισαγωγής με υποψηφίους που εισάγονται με λευκή κολλά μας φέρνει ενώπιος ενωπίω με  ένα εξεταστικό σύστημα που κάτι δεν πάει καλά  και πολλές «πανεπιστημιοποιημένες¨σχολές.  Η γλώσσα της  αριθμητικής λέει ότι περίπου 2500 άτομα θα δηλώσουν φοιτητές με βαθμούς κάτω από τη βάση ενώ «βουτιά» έκαναν και οι περιζήτητες Ιατρικές σχολές. 

Κάτω από τη βάση «έπεσε « το 42% των τμημάτων ενώ σε ιστορικά χαμηλά «έπεσαν» εκτός από τις Ιατρικές σχολές και οι καθηγητικές σχολές με το Μαθηματικό της Σάμου , να φθάνει  λίγο περισσότερο από τα 3000 μόρια  και το Φυσικό Καβάλας  να κυμαίνεται κοντά στα 6000 μόρια , σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν  από το υπουργείο Παιδείας.  . Κάτω των 10.000 μορίων βρίσκεται το 42 % των τμημάτων  !Προς περαιτέρω διερεύνηση για την πορεία του συστήματος προσθέτουμε την πρόσβαση τρία  «πανεπιστημιοποιημένα» ΤΕΙ επί υπουργίας Γαβρόγλου με βαθμό κάτω από… 1!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι φετινοί υποψήφιοι έδωσαν μεγάλο αγώνα και τα κατάφεραν, σε μία πολύ δύσκολη χρονιά με αγωνίες και ανησυχίες για το πότε και πως θα δώσουν Πανελλαδικές . Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι επέλεξαν «παραγωγικές» σχολές που θα τους οδηγήσουν στην αγορά εργασίας και όχι τις αποκαλούμενες «καθηγητικές» σχολές. 

Ολοι πάντως καταλαβαίνουν ή τουλάχιστον θα  πρέπει να αρχίσουν να το σκέφτονται τι είδους και πόσα Πανεπιστήμια θέλουμε  με ποιες ειδικότητες ,  γνωστικά αντικείμενα επαγγελματικά δικαιώματα  και κυρίως με πιο σύστημα θα εισαχθούν  οι επόμενοι υποψήφιοι για να ξεπεράσουν οι νέοι το φάσμα της ανεργίας και αν έχουν ανταγωνιστικές σπουδές και πτυχία που θα τους οδηγήσουν ευκολότερα  στην αγορά εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ