Η παράδοση του ονόματος «Μακεδονία», οι Γραικοί και οι Γραικύλοι...

Ιωάννης Αμπατζόγλου

Από την Αρχαιότητα.
Γραικός: Είναι ο Έλληνας, αν και η λέξη Γραικός είναι αρχαιότερη από την λέξη Έλληνας, όπως αποδεικνύουν οι αρχαίες πηγές. Ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά «οἱ καλούμενοι τότε μὲν Γραικοὶ νῦν δ' Ἕλληνες», το Πάριο Χρονικό «πρῶτον μὲν Γραικοὶ νῦν δὲ Ἕλληνες» και ο Απολλόδωρος «τοὺς καλουμένους Γραικοὺς προσηγόρευσεν Ἕλληνας».

Γραικύλος: Μειωτικός χαρακτηρισμός του Γραικού. Η λέξη προέρχεται από την λατινική λέξη «Graeculus» και χαρακτήριζε τον ξεπεσμένο, παρηκμασμένο και δουλοπρεπή Έλληνα (Λεξικό Μπαμπινιώτη).

Ας αφήσουμε λίγο την αρχαιότητα και ας προσγειωθούμε στη σημερινή Ελλάδα για να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της πατρίδας μας λόγω της προσπάθειας παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεχόμενη την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να παραδίδουμε το όνομα της Μακεδονίας σε ένα σλαβικό κρατίδιο. Ορισμένοι Έλληνες θεωρούν ότι εφόσων τα Σκόπια κατέχουν γεωγραφικό τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας, καλώς τους παραδίδουμε το όνομα. Οι τελευταίοι δεν σκέφτονται βέβαια ότι η Μακεδονία ξεκίνησε από μία πολύ μικρή περιοχή (εντός των σημερινών συνόρων της Ελλάδος) και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και έγινε τεράστια. Άλλωστε ο Μέγας Αλέξανδρος μετέδωσε τον ελληνισμό μέχρι τις Ινδίες. Στην πραγματικότητα τα Σκόπια κατέχουν την περιοχή της αρχαίας Παιονίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν δέχεται να βαπτίσει Μακεδονική την γλώσσα των Σκοπιανών επειδή αυτή είναι Σλαβική. Άλλωστε αυτό αναφέρεται και στη συνθήκη των Πρεσπών στο άρθρο 7(4). Στην πραγματικότητα Μακεδονική γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ επειδή πολύ απλά οι αρχαίοι αλλά και οι σύγχρονοι Μακεδόνες μιλούσαν και μιλούν την Ελληνική γλώσσα. Ορισμένοι Έλληνες θεωρούν ότι καλώς η γλώσσα των Σκοπιανών χαρακτηρίζεται ως Μακεδονική. Το επιχείρημά τους είναι ότι αφού έτσι θέλουν να την αποκαλούν οι Σκοπιανοί, εμάς δεν μας πέφτει λόγος...

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν δέχεται ότι οι σλάβοι σκοπιανοί είναι Μακεδόνες στο έθνος, επειδή Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ. Οι Μακεδόνες ανήκαν και ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Οι σκοπιανοί είναι Σλάβοι επομένως ανήκουν στο σλαβικό έθνος. Ορισμένοι Έλληνες θεωρούν ότι εφόσων οι Σκοπιανοί θέλουν να είναι Μακεδόνες, κανένα πρόβλημα... ας είναι Μακεδόνες... και τι έγινε; Άλλωστε τόσα κράτη τους αποκαλούν Μακεδόνες. Παραβλέπουν το γεγονός ότι ακόμα και η συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 7(4) αναφέρει ότι ο Σκοπιανός πολιτισμός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ με τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων, λέει συγκεκριμένα: «η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους (δηλ. των Σκοπίων) δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους (δηλ. της Μακεδονίας που βρίσκεται στην Ελλάδα)».
Πολλοί Έλληνες αγωνίζονται να μην τεθεί σε ισχύ η συνθήκη των Πρεσπών ώστε να μην παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας σε Σλάβους και να μην παραχαραχθεί η παγκόσμια ιστορία. Σε αυτά τα πλαίσια συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια. Άλλοι πάλι, δεν συμφωνούν με αυτές τις διαμαρτυρίες και τα συλλαλητήρια και θεωρούν ακραίους και φανατικούς αυτούς που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Κάποιοι λοιπόν υποστηρίζουν τα αυτονόητα, και κάποιοι άλλοι τα ακριβώς αντίθετα... και όλα αυτά για ένα εθνικό θέμα...

Οι Γραικοί και οι Γραικύλοι...

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα»

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Νηρεας

Ιφιγένεια .Εμείς δεν θυσιάζουμε άνθρωπους όπως οι βάρβαροι .Και άλλο πολλά μας δίδαξαν αξίες πανανθρώπινες Αν τής δέχεσαι καλός δεν θέλεις δικαίωμα σου .Ούτε το Γραικύλοι Γραικός σχολιάζω ούτε το Μακεδονία .Η σιωπή ...

Ελληνας εξωτερικού

Aν δεν καταλάβουμε ότι οι καιροί αλλάζουν και συνεχίσουμε με τα στείρα εθνικιστικά και μεγαλοιδεατισμούς του 1850 και της εποχής του 1950 και 1960 να το πάρουμε χαμπάρι ότι ανάβουμε το φυτίλι για τη διάλυση της Ελλάδας. Τα "αυτονόητα" που αναφέρει ο με το τούρκικο επώνυμο αρθρογράφος είναι αρλούμπες επινοημένες από ψευδεπιστημονες και ουδεμία ισχύ έχουν εκτός ελληνικών συνόρων. Π.χ.Έξω οι αρχαίοι μακεδόνες δεν θεωρούνται ελληνες, όμως θεωρείται ότι η αρχουσα τάξη τους υιοθέτησε τον ελληνικό πολιτισμό και τον μετέδωσε ανατολικά κατά τους ελληνιστικους χρόνους. Η αρχουσα τάξη της Ινδίας και του Πακιστάν για να γίνει καλύτερα κατανοητό μιλά αγκλικά και εκπροσωπεί σε αυτές τις χώρες τον δυτικοευρωπαικό πολιτισμο και κουλτούρα, όμως αυτό δεν μεταμορφώνει αυτόματα σε εγγλέζους τους πακιστανούς και τους ινδούς. Επίσης οι ξένοι δεν μας θεωρούν ούτε τίποτα εκλεκτούς, ούτε απογόνους και κληρονόμους των πάντων, όπως εκλαμβάνει τα πράγματα η μειοψηφία των "εθνικισταράδων" μας. Η λύση του Μακεδονικού είναι μια μεγάλη υπηρεσία προς την χώρα και σε αυτό το θέμα πρέπει να στηρίξουμε τον Τσίπρα.

Άλλος

Η επίσημη εκδοχή που ισχύει στο εξωτερικό είναι είτε οτι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνικό φύλο, είτε ότι η άρχουσα τάξη ήταν ελληνική και επικράτησε σε ένα πολυπολιτισμικό χώρο όπου υπήρχαν και Θράκες, Ιλλύριοι και άλλα βάρβαρα φύλα.. Με τα υπόλοιπα συνφωνώ αλλά δε χρειάζεται ισοπέδωση από καμία μεριά..

Ξενοφών Μουσάς

Πολύ καλό το δωρικό αυτό άρθρο.

George

Πραγματικά, μιλάμε το επίπεδο αυτού του άρθρου, λαμβάνοντας υπ'όψιν ότι έχει γραφτεί από επιστήμονα, είναι τραγικό. Όταν σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με τόσες διεθνείς συνιστώσες τα επιχειρήματα είναι τύπου "πολλοί Έλληνες υποστηρίζουν αυτό, πολλοί Έλληνες υποστηρίζουν εκείνο" τη στιγμή που αν ρωτήσεις τους περισσότερους Έλληνες θα σου πουν πως την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την κατάκτηση του Euro, τότε είναι εμφανές πως η επιχειρηματολογία βασίζεται σε ισχνό εθνικό θυμικό. Ειδικά, αυτό το "Οι Γραικοί και οι Γραικύλοι"... Μάλιστα κύριε Αμπατζόγλου, είστε Γραικός και τίμιος υπερασπιστής του έθνους. Αλλά καλύτερα να ασχολείστε με την ιατρική, είναι προφανές.

AΛΗΘΙΝΟΣ

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΧ ΤΟΥΣ,ΕΝΑΝΤΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ,ΠΟΥ ΑΦΕΛΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ,ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ.

Άλλος

Χωρίς να θέλω να δώσω κανένα κομματικό ή ιδεολογικό χαρακτηρισμό, καλό είναι να αναφέρετε όλην την αλήθεια για το θέμα: 1) Το νότιο τμήμα του κράτους των Σκοπίων περιλαμβάνει την Πελαγονία.. Η Πελαγονία ήταν τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας τουλάχιστον από την εποχή του Φιλίππου, πριν δηλαδή από τον Αλέξανδρο που έφθασε τα όρια της αυτοκρατορίας μέχρι την Ινδία. Συνεπώς, έστω και ένα μικρό κομμάτι των Σκοπίων ήταν μέρος της αρχαίας Μακεδονίας.. 2) Από τις αρχές του 20ου αιώνα υπάρχουν πολλές αναφορές, ακόμα και από Έλληνες συγγραφείς, στη Μακεδονική διάλεκτο η οποία ήταν μία Σλαβική γλώσσα. Επομένως, από τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρχε αυτή η γλώσσα η οποία φυσικά είναι διαφορετική από τη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων η οποία ήταν Ελληνική.. 3) Δεν υπάρχει μία μοναδική Σλαβική ταυτότητα.. Οι Σέρβοι και οι Πολωνοί είναι Σλάβοι αλλά φυσικά δεν ανήκουν στο ίδιο έθνος και δεν έχουν την ίδια ταυτότητα.. Έτσι και οι Σκοπιανοί πέρα από τη Σλαβική καταγωγή ας πούμε αναζητούν μία ταυτότητα ξεχωριστή και δεν μπορούν απλά να ονομάζονται Σλάβοι.. Αν όλα ήταν τόσο αυτονόητα όσο νομίζετε, το θέμα θα είχε λυθεί προ πολλού κ. Ιωάννη μου!

ΒΑΓ

Η Πελαγονία κατακτήθηκε από την αρχαία Μακεδονία τον 4ο αιώνα π.Χ. και κατοικούταν από Πελαγόνες οι οποίοι είχαν Ηπειρώτικη καταγωγή, όχι από Μακεδόνες!

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ FACEBOOK

ΒΑΛΕ ΣΕ BLOG ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δογματικός αριστερός

Αυτά είναι σωστά και αυτονόητα αλλά η λογική δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με το λυσσαλέο τυφλό μίσος της αριστεράς προς την Ελλάδα και την Δύση γενικότερα. Το μίσος αυτό είναι πανίσχυρο γιατί τροφοδοτείται διαρκώς από τα απύθμενα συμπλέγματα κατωτερότητας που διέπουν την αριστερά.

κόψε το ρεεεε Γραικύλε

ΤΟ ΡΕΕΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΚΑΦΡΩΝ. ΝΑΙ, ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΒΟΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ. ΕΣΥ ΠΟΙΑ ΓΜΩΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣ? ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ? ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΡΑΝΤΟΥΛΙΤΣΑ, ΠΑΣΠΑΛΙΕ και ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ. Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΑΝΟΗΣΙΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΑΞΙΑ. ΒΡΕΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣ.

dinos

Κρυφά και φανερά σ’ ακολουθούνε οι συμμορίες κι οι βασανιστές και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε, μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε γιατί ποτέ δεν ήταν ποιητές, το χώμα που πατούν να προσκυνούνε Στίχοι Μάνου Ελευθερίου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία