Ελληνας γίνεσαι. Αν πληρώσεις...
helakis01

Γιώργος Χελάκης

Ελληνας γίνεσαι. Αν πληρώσεις...

Η πρώτη ανάγνωση είναι “όλα για τις επενδύσεις”. Η δεύτερη ανάγνωση είναι όλα για τους επενδυτές. Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπεις. Το θέμα είναι να... ξεκολλήσουν οι επενδύσεις

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του πρωθυπουργού (τότε) Αλέξη Τσίπρα χαρακτήριζε την επένδυση του Ελληνικού “εμβληματική”. Δεν πρόκανε όμως, να δει τις μπουλντόζες επί των ημερών του να μπαίνουν μπροστά. Οι περισσότεροι καταλόγιζαν “ιδεοληψίες” στην κυβέρνηση που δεν επέτρεπαν να προχωρήσει η επένδυση.

Τώρα, με τη νέα κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργό τον Αδωνη Γεωργιάδη οι “ιδεοληψίες” (στον βαθμό που υπήρχαν) πάνε περίπατο. Υπάρχουν πρακτικά μυαλά που καταπολεμούν τα εμπόδια και οι μπουλντόζες θα προχωρήσουν με ταχύτητα. Ενα από τα εμπόδια ήταν το ρημάδι το κόστος της επένδυσης. Εδώ έρχεται ο θαυματουργός αναπτυξιακός νόμος να δώσει μια λύση. Θα μπορείς να χτίζεις και εφόσον το κάνεις θα απαλλάσσεσαι από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ.

Ενα άλλο ζήτημα είναι τα λεφτά, η χρησμοδότηση της επένδυσης. Εδώ υπάρχει ένα θεματάκι. Ο κ. Λάτσης και οι Κινέζοι συνεταίροι του αφού έκαναν δική τους την έκταση πληρώνοντας περίπου 90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (!) επιθυμούν να χτίσουν αλλά με λεφτά από τις τράπεζες. Ποιες τράπεζες; Αυτές που διασώθηκαν δυο φορές με τα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτές για τις οποίες χρεώθηκαν οι κάτοικοι αυτής της χώρας και υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών τους στα οποία θα μεταβιβαστεί το δυσβάστακτο χρέος. Από αυτές λοιπόν ζητείται και πιθανότητα θα δοθεί η πίστωση για να προχωρήσει η επένδυση.

Ωστόσο, το θέμα δεν αφορά τόσο την επένδυση στο Ελληνικό όσο τον ίδιο τον αναπτυξιακό νόμο που έχει δοθεί σε διαβούλευση. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται πως αλλοδαποί που θα ξοδέψουν στην χώρα μας πάνω από δυο εκατομμύρια ευρώ θα μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Θα αποκτούν ελληνικό διαβατήριο και θα γίνονται αυτόχρημα Ευρωπαίοι πολίτες. Η πρόβλεψη δεν είναι πατέντα. Εδώ και χρόνια την εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα να ανακουφίζονται τα δημόσια ταμεία από Ρώσους που γίνονται Κύπριοι πολίτες. Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση προσβλέπει ότι θα ανοίξουν τα πορτοφόλια τους Αραβες και Κινέζοι χωρίς φυσικά να κάνει διακρίσεις εφόσον και άλλων χωρών πολίτες θα ρίχνουν στην αγορά μας πάνω από δυο εκατομμύρια.

Πριν από λίγα χρόνια η Νέα Δημοκρατία -ως αξιωματική αντιπολίτευση- είχε αρνηθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απόδοση της ελληνικής οικογένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Ηταν τότε που ακούγαμε και διαβάζαμε πως Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι. Ποτέ δεν ήταν. Μπορεί να μην γεννιέσαι Ελληνας αλλά γίνεσαι. Οχι αν είσαι παιδί μεταναστών, προσφυγόπουλο ή Πακιστανός που μαζεύεις για χρόνια φράουλες στην Μανωλάδα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Γίνεσαι αν έχεις διαθέσιμα δυο εκατομμύρια ευρώ. Αν για παράδειγμα τα διαθέτεις για να αγοράσεις ακατοίκητα κτήρια στα Εξάρχεια για να τα μετατρέψεις σε airbnb. Οχι μόνο γίνεται αλλά βάζουμε μπροστά και επιχειρήσεις εκκένωσης των Εξαρχείων για να σε διευκολύνουμε. Τότε δεν χρειάζεται βέβαια ούτε να έχεις μετέλθει της ελληνικής Παιδείας, να έχεις ενσωματωθεί στη ελληνική κοινωνία να έχεις αγαπήσει τη νέα σου πατρίδα, να μιλάς την γλώσσα. Μόνο να είναι παχύ το πορτοφόλι σου. Με τον παρά σου αποκτάς και την ιθαγένειά σου. Ολα για την ανάπτυξη. Διάολε, με τόσα λεφτά μπορείς να αγοράσεις το λεξικό της “Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης” που προσφέρει σε εκπληκτική τιμή από τηλεοράσεως, ο υπουργός επενδύσεων....
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ