LIVE

Κορωνοϊός

apostolopoylos

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από μάσκες

Γιώργος Αποστολόπουλος

Η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στον COVID-19 και η στρατηγική που ακολούθησε, αυστηρά οριζόντια μέτρα στην αρχή και απότομη πλήρη απελευθέρωση στη συνέχεια, έχουν προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Αυτές ενισχύθηκαν και από τις γνωστές αντιφατικές εξαγγελίες του τύπου «δεν συστήνονται μάσκες»/«είναι υποχρεωτικές οι μάσκες»

Ως πρώτη αρνητική συνέπεια, επιβεβαιώθηκε αυτό που είχα επισημάνει με άρθρα μου από την άνοιξη. Δημιουργήθηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο μία ιδιόμορφη στασιμότητα του ιού με αρκετά κρούσματα που είχα ονομάσει τότε κατάσταση «στασιμοϊού».

Ακολούθησε το σοβαρότερο ίσως αποτέλεσμα της επιπόλαιας αυτής πολιτικής. Η καλλιέργεια διχασμού στην ελληνική κοινωνία, με δύο ομάδες αντίθετων συμπεριφορών που λειτουργούν αμφότερες επικίνδυνα.

Η μία αποτελείται από όσους φοβήθηκαν έντονα, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους, να χρησιμοποιούν αδικαιολόγητα μεγάλες ποσότητες αντισηπτικών και ορισμένοι μάλιστα να παρουσιάζουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές ή φοβίες.

Η άλλη δεν πιστεύει ότι υπάρχει κορονοϊός ή θεωρεί πως είναι κάτι το ασήμαντο, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει κανένα μέτρο προφύλαξης και να αδιαφορεί προκλητικά.

Η ίδια αυτή αντιφατική πολιτική φόβου/εφησυχασμού οδήγησε και στην οικονομική ύφεση. Ο κόσμος σταμάτησε να βγαίνει έξω και να καταναλώνει είτε λόγω ανησυχίας για τον ιό είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών και ανασφάλειας είτε απλά επειδή ξεσυνήθισε να κυκλοφορεί και άλλαξε τρόπο ζωής.

Παράλληλα, τα οριζόντια μέτρα έπληξαν κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θυμίζω ότι στην πρώτη φάση σφραγίστηκαν ακόμα και μικρομάγαζα με ελάχιστους πελάτες ενώ την ίδια στιγμή δινόταν και το αντίθετο μήνυμα με τις ουρές στα super market, στις τράπεζες, στις λαϊκές αγορές αλλά και με τα στίφη ταλαιπωρημένων μεταναστών ή με τις παρέες ναρκομανών που συγκεντρώνονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας χωρίς κανένα μέσο προφύλαξης.

Ανάμεσα σε όλα αυτά δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε το ακατανόητο μέτρο του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης στις 12 το βράδυ και κυρίως τον κατεστραμμένο τουριστικό κλάδο για τον οποίο δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις.

Το Βατερλό ωστόσο επήλθε στον τομέα της Παιδείας.

Μπερδεμένες αποφάσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απουσία προετοιμασίας, μη δημιουργία ολιγάριθμων τμημάτων, υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά την ίδια στιγμή που οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, διάθεση την τελευταία στιγμή μεγάλων κονδυλίων για μαζική αγορά σχολικών μασκών και τελικά εφαρμογή πρακτικών αντιθέτων με όσα ακολουθούν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια, ας θυμηθούμε τη γνωστή αγορά εκατομμυρίων αχρείαστων δόσεων στο παρελθόν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ας θεωρήσουμε κατ’ αρχάς ευφάνταστα σενάρια όσα δυστοπικά ακούγονται περί υποχρεωτικότητας.

Καλό είναι όλα τα προαναφερθέντα να τα σκεφτεί καλά ο Πρωθυπουργός.

Η λαϊκή εκλογική τιμωρία, το πολιτικό «τσουνάμι» που ενδέχεται να προκληθεί από τέτοιου είδους χειρισμούς που συχνά συνοδεύονται και από αυταρχισμό, μπορεί να είναι χειρότερο ακόμα και από όσα συνέβησαν την περίοδο των μνημονίων.

Πλέον δεν πλήττεται μόνο η οικονομική ευημερία με τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης αλλά η ίδια η ελπίδα της προσωπικής γαλήνης, ελευθερίας και ευτυχίας του ατόμου. Ο φόβος μπορεί να ενισχύσει κάθε μορφής εξουσία, μπορεί όμως και να την ανατρέψει ανά πάσα στιγμή.

Η απόσταση ανάμεσα στην κατάθλιψη και στη λαϊκή οργή είναι μικρή και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από μάσκες.


* O Γιώργος Π. Αποστολόπουλος είναι Τομεάρχης Περιβάλλοντος- Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΚΙΝ.ΑΛ. και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Σακίλ

Ξέρετε κ. αρθρογράφε.Υπάρχει και τρίτη κατηγορία ανθρώπων, που την αγνοείται και δεν καταλαβαίνω τον λόγο.Αυτοί όπου εργάζονται από τις 11 Μαρτίου ανελλιπώς.Και κάποιοι από αυτούς, με την χρήση μάσκας από τότε.Και συνεχίζουν σε πολύ δύσκολα πόστα της δημόσιας ζωής και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Με λυπεί που δεν κάνατε κάποια ιδιαίτερη μνεία. Μάλλον δεν έχετε γνωρίσει πως είναι να ξυπνάς από τις 2 η ώρα ή και λίγο πιο μετά την νύχτα,ή να εργάζεσαι νύχτα-μέρα πολλές φορές για να εξυπηρετήσεις σωστά τους πολίτες και για να φροντίζεις τους συνανθρώπους σου καλά. Τι καλύτερη και Αλληλέγγυα προσφορά και συμπεριφορά από ανθρώπους που χρησιμοποιούν και όλα τα μέσα προστασίας και κλήθηκαν,να συνεχίζουν να εργάζονται και που θα έπρεπε να προστατέψουν καλύτερα τους εαυτούς τους και τα σπίτια τους στην συνέχεια της ημέρας.Και το σημαντικότερο ότι στον άγνωστο εχθρό,ακόμα συνεχίζουν,με δυσκολίες που αγνοούν πολλοί άλλοι,δεν σταματούν τα δύσκολα στην ζωή τους,χωρίς όμως τις απαραίτητες στηρίξεις από άλλους παράγοντες...

Παρατηρητής

Ως πρώτο σχόλιο να σας ενημερώσω πως η μεσαία και μικρομεσαία τάξη έχει φτωχοποιηθεί ήδη από τις πολιτικές των μνημονίων κατά την οκταετή -συνεχιζόμενη κατ' εμε- οικονομικοαξιακή κρίση. Εν συνεχεία συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σας, ειδικά για τη χρήση μάσκας και την αντίθετη πρακτική της κυβέρνησης από τις οδηγίες του ΠΟΥ, όμως δεν την καταδικάζετε ανοικτά ούτε αναφέρετε το τι πρέπει να γίνει.

Μπαρούφες oλκής...

Ο πασόκος αρθρογράφος αποφαίνεται ότι: "Η λαϊκή εκλογική τιμωρία, το πολιτικό «τσουνάμι» που ενδέχεται να προκληθεί από τέτοιου είδους χειρισμούς που συχνά συνοδεύονται και από αυταρχισμό, μπορεί να είναι χειρότερο ακόμα και από όσα συνέβησαν την περίοδο των μνημονίων". Πρόκειται για μπαρούφες ολκής... Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία θα ψηφίζω, εφ΄όρου ζωής!!!

Το σχόλιο αυτό με εκφράζει απόλυτα.

Σαν να το έγραψα ο ίδιος.

Σε σχέση με τη γειτονική Ιταλία, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε 6.026 νεκρούς.

Ας συγκρίνουμε σήμερα το πρωϊ της 09-09-2020, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η Ελλάδα, (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018), έχει πληθυσμό 10.740.000 και 290 νεκρούς από τον κορονοϊό. Η γειτονική μας και πλέον προηγμένη Ιταλία, (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018), έχει πληθυσμό 60.480.000 και 35.563 νεκρούς, από τον κορονοϊό. Δηλαδή, εάν ο Μητσοτάκης δεν λάμβανε έγκαιρα μέτρα, η Ελλάδα, (ανάλογα με τον πληθυσμό της που είναι το 17,76 % του ιταλικού πληθυσμού), θα έπρεπε να έχει (17,76 % Χ 35,563 νεκρούς) = 6.316 νεκρούς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε (6.316 - 290) νεκρούς = 6.026 νεκρούς. Ως προς το ποσοστό θανάτων, η Ελλάδα έχει μόλις το (290/6.316) % = 4,59 % του ποσοστού που θα της αντιστοιχούσε, εάν είχε ακολουθήσει την πορεία της Ιταλίας.

Περαστικά σου κ. αρθρογράφε...

Σου την έχωσε τη σφαλιάρα σβουριχτή, περιποιημένη και μεγαλοπρεπή ο σχολιαστής αυτός!!! Περαστικά σου κ. αρθρογράφε και εις άλλες σφαλιάρες με υγεία!!!

Σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη Γερμανία, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε 921 νεκρούς.

Ας συγκρίνουμε σήμερα το πρωϊ της 25-05-2020, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, η Ελλάδα έχει πληθυσμό 10.740.000 και η Γερμανία έχει πληθυσμό 82.790.000. Δηλαδή, η Ελλάδα ως πληθυσμό έχει το 12,97 % του πληθυσμού της Γερμανίας. Από την πανδημία κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει 290 νεκρούς και η Γερμανία έχει 9.336 νεκρούς. Δηλαδή, εάν ο Μητσοτάκης δεν λάμβανε έγκαιρα μέτρα, η Ελλάδα, (ανάλογα με τον πληθυσμό της που είναι το 12,97 % του γερμανικού πληθυσμού), θα έπρεπε να έχει (12,97 % Χ 9.336 νεκρούς) = 1.211 νεκρούς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε (1.211 - 290) νεκρούς = 921 νεκρούς, σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη Γερμανία... Ως προς το ποσοστό θανάτων, η Ελλάδα έχει μόλις το (290/1.211) % = 23,94 % του ποσοστού που θα της αντιστοιχούσε, εάν είχε ακολουθήσει την πορεία της Γερμανίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία