Λογική και παραλογισμοί
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Λογική και παραλογισμοί

Το σχέδιο για σταδιακή μετάβαση σε μία νέα καθημερινότητα, εν μέσω πανδημίας, ελεγχόμενης ως τώρα στη χώρα μας, έχει λογική και ουσιαστικά δεν επιδέχεται επί της αρχής κάποια σοβαρή αμφισβήτηση.

Ο ιός είναι εδώ, όλοι το ξέρουμε αυτό και προφανώς δεν γίνεται να τρέχουμε μέσα στην καλή χαρά, επειδή μετράμε λιγότερους νεκρούς από κάποιες άλλες χώρες. Διότι ξέρουμε πόσο πιθανό είναι να διολισθήσουμε σε μία τραγική κατάσταση. Άρα, είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σιγά σιγά και ανάλογα με το πώς πάνε τα πράγματα να κινηθεί η Πολιτεία για να επιταχύνει ή να φρενάρει αυτή την επιστροφή.

Αυτά λέει η λογική. Η λογική λέει επίσης ότι έτσι ή αλλιώς πρέπει να τηρήσουμε κάποιες συμπεριφορές που μας επέβαλε η κρίση, παρότι ορισμένες από αυτές θα έπρεπε να τις είχαμε από πριν (ατομική καθαριότητα κλπ). Κι αυτά τα λέει επίσης η λογική.

Υπάρχουν όμως και πράγματα που ακούμε αυτές τις ημέρες, ειδικά χθες με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, που δεν υπακούν και τόσο στη λογική. Για παράδειγμα πώς γίνεται πριν είκοσι μέρες η χρήση μάσκας να είναι άχρηστη έως και επικίνδυνη και τώρα να είναι τόσο αναγκαία και υποχρεωτική που θα πέφτουν πρόστιμα για τη μη χρήση της σε ορισμένες περιπτώσεις; Και πώς μπορεί να ζητά η Πολιτεία τη χρήση μάσκας όταν αυτό μπορεί να σημαίνει σημαντικό κόστος για μία οικογένεια που δοκιμάζεται ήδη οικονομικά; Πριν την κάνουν υποχρεωτική, μήπως πρέπει να δουν πώς θα εξασφαλίσουν φθηνές ή και δωρεάν μάσκες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη;

Κάτι άλλο που δεν υπακούει και τόσο στη λογική είναι το πώς θεωρούνται επικίνδυνα τα καφέ ή τα εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους και μπορούν εκεί να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, αλλά οι εκκλησίες που θα κάνουν θείες λειτουργίες σε κλειστούς χώρους φυσικά, δεν έχουν κανένα κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού.

Όσο για τα σχολεία, τα ερωτήματα είναι μεγάλα. Κυρίως για τη χρησιμότητα του να ανοίξουν τα δημοτικά για είκοσι μέρες ή ένα μήνα ή δεν ξέρει κανείς για πόσο. Άλλα έλεγαν στην αρχή της πανδημίας, άλλα λένε τώρα, χωρίς να υπάρχουν σαφείς μελέτες και στοιχεία.

Ματαίως ανέμενα χθες τον συμπαθή υφυπουργό Υγείας Κοντοζαμάνη να μας πει τι σημαίνει ακριβώς για το σύστημα υγείας ο χρόνος που κερδίσαμε με την καραντίνα. Κυρίως τι γίνεται με τις ΜΕΘ και τις κλίνες. Ας είναι, σε κάποια άλλη ενημέρωση ίσως έχει διαθέσιμα στοιχεία.

Κλείσιμο
Υπάρχει και το άλλο βέβαια: γίνεται να πάμε στην επόμενη φάση χωρίς χιλιάδες τεστ κάθε μέρα; Σαφή απάντηση δεν παίρνει κανείς. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να μας πουν ότι όποιος δεν κάνει τεστ θα έχει 150 ευρώ πρόστιμο, παρότι ως τώρα έλεγαν ότι είναι περιττά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ