patsopoulos_www

Μειώσεις συντάξεων: η μετεξέλιξη της βάρβαρης γεροντοκτονίας

Γ. Ι. Πατσόπουλος

Είναι σε όλους γνωστή η συνήθεια των απολίτιστων αρχαίων λαών. Αυτών που ήταν γνωστοί με το όνομα «βάρβαροι». Από το γεγονός ότι οι πόροι για την διατροφή όλου του πληθυσμού ήταν περιορισμένοι, θανάτωναν τους ηλικιωμένους πάνω από κάποια ηλικία. Απλές οικονομικές σκέψεις: και δεν εργάζονται και σπαταλούν πολλά τρόφιμα. Άρα αντί να κουραστούμε εμείς μα παράξουμε περισσότερα αγαθά ας τους εκτελέσουμε ξεχνώντας την προσφορά τους στην κοινότητα και μη σκεπτόμενοι ότι έρχεται και η σειρά μας. Ο πολιτισμός αρχίζοντας από την αρχαία Ελλάδα κατάργησε αυτή την βαρβαρότητα και την αντικατέστησε μάλιστα με τον σεβασμό, την προτεραιότητα, την φροντίδα στους ηλικιωμένους.

Είναι γνωστή η φράση γνωστού φιλοσόφου ότι το πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού κρίνεται ανάλογα με το πώς συμπεριφέρεται στους ανθρώπους του της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Αυτά τα πολύ απλά και πασίγνωστα φαίνονται να μην ενδιαφέρουν τους σύγχρονους οικονομολόγους, στατιστικολόγους, μελετητές του ασφαλιστικού συστήματος, νομοθετούντες μη γνωρίζοντας τι και γενικά το σύνολο των γνωστών σφαγέων.

Οι σκέψεις τους και η διαχρονική περικοπή των συντάξεων είναι στην ίδια βάρβαρη λογική: «Αφού καταργήθηκε η ποινή του θανάτου δεν μπορούμε να κάνουμε το ιδανικό. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε τόσο πολύ την γενναιόδωρη χορηγία μας προς αυτούς τους άχρηστους ούτως ώστε να περικόψουμε κατά το δυνατόν τις αντιπαραγωγικές δαπάνες και το προσδόκιμoν. Δηλαδή να τους εκτελούμε αθόρυβα, αργά και σταθερά». Ένας μάλιστα οικονομολόγος υπουργός της ανατολής ξέσπασε και κατά της ιατρικής επιστήμης: «Δεν πρέπει να εφευρίσκονται θεραπείες ασθενειών ή επιτεύγματα της επιστήμης που αυξάνουν τον μέσο όρο ζωής: οι συνταξιούχοι που κατά πλειονότητα συμπίπτουν με την τρίτη ηλικία γίνονται πολλοί και κοστίζουν πανάκριβα».

Κατά πόδας και η νεότερη ελληνική νομοθεσία: χωρίζει την σύνταξη από την «προσωπική διαφορά» για να κόβεται ευκολότερα. Νομοθετεί και έναν άλλο διαχωρισμό που θα ισχύει στο κοντινό μέλλον: εθνική σύνταξη των 380 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη. Η δεύτερη δεν είναι σίγουρο ότι θα καταβάλλεται. Εξαρτάται από τις τρέχουσες εισπράξεις του περίφημου ΕΦΚΑ. Ιδιαίτερα ο τελευταίος μέχρι τώρα ασφαλιστικός νόμος χαρακτηρίστηκε ως η απόλυτη έκφραση γεροντοκτονίας. Με τις εντολές και ευλογίες της Τρόικας ή μάλλον των θεσμών «επί το σοσιαλιστικώτερον.»

Έτσι μετά την εξαφάνιση των δώρων και επιδομάτων (αν και οι εισφορές συνεχίζουν να επιβάλλονται στις αποδοχές αυτές) και τις δώδεκα νομοθετημένες μειώσεις συντάξεων, έχουμε νέα προκρούστεια λογική: θα σας μοιράζω ότι έχω και όχι ότι δικαιούσθε. Ο απόλυτος κυνισμός!! Προσέξτε συμπτώματα αναδρείας:

Σε κάθε εξέταση προϋπολογισμού είναι η πρώτη από τις ονομαζόμενες «περικοπές δαπανών». Κατάντησε ακόμη και στοιχείο διαπραγμάτευσης: «Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις αν δεν μας κάνετε την τάδε παροχή. Θα τις κόψουμε περισσότερο αν τα βρούμε σε άλλα θέματα». Συμπεράσματα:

Πρώτο: Η ροπή της πολιτικής σε ότι πιο εύκολο. Εξ’ άλλου μην ξεχνάμε ότι είναι η τέχνη του εφικτού. Ειδικά για την ελληνική πολιτική: η τέχνη του πανεύκολου, του άνετου με μόνο γνώμονα το κοντόφθαλμο και το βραχυπρόθεσμο «φαίνεσθαι».

Δεύτερο: Προφανώς θεωρούν τις συντάξεις σαν την πιο αντιπαραγωγική δαπάνη. Πληρωμή χωρίς εργασία, άρα ότι και να καταβάλλουμε πολλά τους είναι. Ούτε σκέψη ότι τα κονδύλια προέρχονται από τις μεγάλες εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Τρίτο: Οι συνταξιούχοι είναι ψηφοφόροι που διαρκώς μειώνονται, ανήκουν στην τρίτη ηλικία, ίσως δεν ψηφίζουν, για απεργία ούτε λόγος, τους έχουμε λιγότερη ανάγκη. Μικρό ποσοστό από αυτούς είναι φανατικοί οπαδοί. Λόγω ηλικίας δεν ανήκουν σε «target group» με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τέταρτο: Στην ανάγκη μας δίνουν την δυνατότητα να λανσάρουμε και ένα λαϊκιστικό σλόγκαν: με τόσους άνεργους και τόσα προβλήματα τους απόμαχους θα προσέξουμε τώρα! Το σύστημα της σταδιακής και συστηματικής απαξίωσης βοηθάει.

Πέμπτο: Θεωρούν ότι αντί να αισθάνονται οι ίδιοι και οι προκάτοχοι τους ένοχοι για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, την ενοχή πρέπει να την αισθάνονται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι: για δύο αιτίες: αφ’ ενός μεν γιατί δικαιώθηκαν συνταξιοδότησης σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά ίσως πρόωρα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση και αφ’ ετέρου γιατί ζουν περισσότερο απ’ ότι προβλέπουν οι αναλογιστικές μελέτες των σοφών.

Έκτο: Οι μειώσεις θα γίνουν πιο αποδεκτές με δεδομένη την απειλή ότι αν δεν θεσπισθούν, τότε τα ταμεία θα βρεθούν σε αδιέξοδο και δεν θα μπορούν να καταβάλλουν ακόμη και την μικρότερη σύνταξη. Τι εννοούν με τον όρο «ανταποδοτική σύνταξη;» Ανταποδοτική με τι; Ανάλογα με την πορεία των τρέχουσων εισφορών: παρακαλώ, προσέξτε τα παρακάτω:

Έβδομο: Μεταξύ των άλλων ανάλγητων κάποιος εξυπνάκιας (όχι φασίστας προς θεού αλλά εντασσόμενος στις πολλές δημοκρατικές δυνάμεις) σκέφθηκε ότι από κάποια ηλικία και πάνω πρέπει οι ηλικιωμένοι να μην έχουν δικαίωμα ψήφου για να μην επηρεάζουν με την επιλογή τους το μέλλον που ανήκει στις νεότερες γενεές. Θαυμάσιο! Έτσι δεν θα υπάρχει και πολιτικό κόστος όταν θα κόβουν τις συντάξεις. Δεν θα το αναφέρει ούτε καν η τηλεόραση.

Κοινά χαρακτηριστικά όλων των καταχραστών δοκιμασμένα στο χρόνο και σε κάθε μορφής διαχείριση: χρησιμοποιούν τα χρήματα των νέων πελατών προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα που δημιούργησε ή κατάχρησή τους και το κόλπο αυτό συνεχίζεται μέχρι την αποκάλυψή του. Έτσι ο υπάλληλος τράπεζας που καταχράστηκε χρήματα από ακίνητους λογαριασμούς, χρησιμοποιεί τον επόμενο λογαριασμό για να πληρώσει τον προηγούμενο. Στο ίδιο ακριβώς τέχνασμα εξασκείται και ο επίορκος ασφαλιστής, χρηματιστής και κάθε μορφής κακός διαχειριστής επενδύσεων και ξένων αξιών. Στην ίδια λογική στηρίζονται και οι κάθε μορφής επενδυτικές φούσκες, οι αποκαλούμενες «υπεραξίες». Τα φαινόμενα τύπου τουλίπας ή Μέϊντοφ. Με τα χρήματα των νέων επενδυτών πληρώνουν όποιον από τους προηγούμενους ήθελε τυχόν να ρευστοποιήσει τις επενδύσεις του. Χρησιμοποιούν διαθέσιμα που προορίζονται για ανάγκες του μέλλοντος για να καλύψουν υποχρεώσεις του παρελθόντος.

Η συνηθισμένη αυτή πρακτική, αυτό το διαχρονικό «έλλειμμα ταμείου» και οι τρόποι κάλυψής του, συνήθως έχει ένα σύντομο ορίζοντα, ένα τέλος. Πολύ γρήγορα ο καταχραστής εντοπίζεται από τον έλεγχο ή αποκαλύπτεται από τον τελευταίο πελάτη με αποτέλεσμα την ποινικοποίηση της πράξης του και την τιμωρία του με διάφορους τρόπους. Τα δοκιμασμένα από την διαχρονικότητά τους αυτά τεχνάσματα φαίνεται ότι αντέγραψαν και οι διαχειριστές των ασφαλιστικών ταμείων. Μόνη εξαίρεση το γεγονός ότι η διαχείριση αυτή δεν ποινικοποιείται. Δεν θεωρείται ούτε κατάχρηση ούτε κλοπή το ότι χρησιμοποιούν τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων για την πληρωμή των συντάξεων στους συνταξιούχους.

Εκεί η κατάχρηση καθαγιάσθηκε, έγινε για τις ανάγκες του κράτους (χρηματοδότηση ελλειμμάτων από τα χρήματα των ταμείων, χρηματοδότηση προμηθειών, καταχρήσεων και όλης της γνωστής σπατάλης). Όπλο τους η παραπλανητική στατιστική: ενώ κάποτε αντιστοιχούσαν 5 εργαζόμενοι σε 1 συνταξιούχο, σήμερα αντιστοιχούν 3 προς 2 και διάφορες άλλες τέτοιου τύπου στατιστικές αλχημείες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ασφαλώς οι καταχραστές και οι θεωρητικοί που τους δικαιολογούν χρησιμοποιώντας αναλύσεις αντί για ελέγχους, θεωρητικές αναλογιστικές μελέτες αντί για χρηστή διαχείριση δεν σκέφτηκαν ή αποκρύπτουν έντεχνα τα αυτονόητα: ποια είναι η πορεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, διαθέσιμα με τα οποία αποκλειστικά και μόνο έπρεπε να πληρώνονται οι συντάξεις;

«Δεν επιθυμώ η σύνταξή μου να πληρώνεται από τις εισφορές των νέων συναδέλφων μου, έγραφε ένας συνταξιούχος. Αντίθετα απαιτώ να πληρώνεται από τις δικές μου εισφορές που κατέθετα τόσα χρόνια, τους τόκους , τις εισφορές των συναδέλφων μου που δεν πήραν σύνταξη, τις κάθε μορφής πληρωμές και τοκογλυφικά πρόσθετα τέλη που καταβλήθηκαν στα ταμεία από τους εργοδότες μου.» Το μήνυμα αυτό δεν πρόκειται να το ακούσουν ούτε οι διαχειριστές, ούτε οι στατιστικολόγοι. Δεν πίστεψαν ποτέ ότι, η δημόσια ασφάλιση είναι σύμβαση, είναι ασφαλιστήριο συμβόλαιο που υπογράφει το κράτος με τον ασφαλισμένο πολίτη. Γι’ αυτό οι ασφαλιστικοί νόμοι έπρεπε να είναι διαχρονικοί και να μην μεταβάλλονται ανάλογα με τις ταμειακές ανάγκες που προέρχονται από καταχρήσεις.

Ανταποδοτική ναι. Απλά ανάλογα με τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου. Όπως το εννοούν η λέξη αυτή είναι τόσο ψεύτικη, τόσο λαϊκιστική, τόσο βλακώδης! Δεν έβρισκαν τουλάχιστον μια σωστή! Σεβασμός τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα!!

Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν μια μεγάλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, περιόριζε τα δικαιώματα των ασφαλισμένων της που είχαν ωριμάσει και για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβόλαια κλάδου ζωής, με το επιχείρημα ότι δεν έχει αρκετούς νέους πελάτες που να πληρώνουν νέα ασφαλιστήρια με αποτέλεσμα οι εισπράξεις της να έχουν μειωθεί. Προφανώς η άδεια λειτουργίας θα είχε ανακληθεί, οι συνέπειες για τους υπευθύνους θα ήταν οδυνηρές. Καμία εταιρεία δεν χρησιμοποίησε την στατιστική, τόσοι νέοι πελάτες με τόσους συνταξιούχους, προκειμένου να μην σεβαστεί την υπογραφή της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όμως η στατιστική αυτή αλχημεία που θα γινόταν γελοία αν την έλεγε ιδιώτης, γίνεται σοβαροφανές επιχείρημα στα χέρια των διαχειριστών της δημόσιας ασφάλισης.

Η απόλυτη εφαρμογή του λενινιστικού: «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του». Μόνο που τις ανάγκες του τις καθορίζουμε εμείς μονομερώς: 380 ευρώ κατά μήνα και να ‘ναι ευχαριστημένος. Η απόλυτη ισότητα, δικαιοσύνη και διάφορα ισοπεδωτικά συνθήματα μόνο μια λεπτομέρεια τους ξέφυγε: ότι η εξίσωση, κάθε εξίσωση γίνεται μόνο προς τα κάτω (νόμος της βαρύτητας).

Η νέα μορφή πολιτισμένης γεροντοκτονίας. Πως είναι δυνατόν να αντιδράσουν τα βέβαια υποψήφια θύματα. Ας καταγράψουμε μερικές σκέψεις απλών ανθρώπων εκτός από το πασίγνωστο «σαν δεν ντρέπονται»!!

Σκέψη 1η : Του λογικού:

«Οι συντάξεις δεν είναι δαπάνες και μάλιστα μη παραγωγικές όπως τα πολυτελή και υπέρογκα έξοδα των υπουργείων σας και του κοινοβουλίου σας. Είναι τμηματική επιστροφή των ασφάλιστρων που διαχρονικά κατέβαλλαν εργαζόμενοι και εργοδότες σύμφωνα με συγκεκριμένες νομοθεσίες που οι προκάτοχοι σας και εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε».

Σκέψη 2η : Του θυμωμένου:

«Μετά από τόσες μειώσεις, γιατί κουράζεστε; Κόψτε μας ολόκληρη τη σύνταξη και επιστρέψτε μας τις εισφορές μας τόσων ετών. Αφού δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το ασφαλιστικό σύστημα με τόσα δισεκατομμύρια εισπράξεις, καταργείστε την υποχρεωτική κράτηση της ασφάλισης και αφήστε τον κάθε εργαζόμενο να αποταμιεύσει όσες εισφορές και όταν επιθυμεί. Να είστε βέβαιοι ότι ο κάθε καταθέτης θα χορηγήσει μεγαλύτερη σύνταξη στον εαυτό του και χωρίς περικοπές».

Σκέψη 3η :Του ευαίσθητου:

«Κατ’ αρχήν οφείλω να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη του συνεχίζω να είμαι στη ζωή και να παραβιάζω τις προβλέψεις σας για το «προσδόκιμο». Μέχρι τώρα νόμιζα ότι η σύνταξή μου προερχόταν από τις δικές μου εισφορές και των εργοδοτών μου και ίσως από τις εισφορές των συναδέλφων μου. Μετά από δώδεκα περικοπές της σύνταξής μου μαθαίνω ότι οι πολιτικοί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ετοιμάζονται για την επόμενη γεγονός που μου δημιουργεί σύμπλεγμα ενοχής. Σκέφτηκα λοιπόν να υποβάλλω την εξής πρόταση στην κυβέρνηση: παραιτούμαι σε ολόκληρο από τη σύνταξη μου αν μου επιστρέψετε τις εισφορές μου μαζί με τις εργοδοτικές έστω και άτοκα. Έτσι θα παραμείνουμε φίλοι και δεν θα σας στεναχωρώ με την παρουσία μου, ούτε θα σας αποκαλώ ληστές».


Σκέψη 4η : Του προβληματισμένου:

«Μήπως οι κ.κ. πολιτικοί νομίζουν ότι οι συντάξεις είναι δαπάνη του κράτους άσχετη με τις εισφορές και τις κρατήσεις; Μήπως δεν κατάλαβαν ή δεν ενημερώθηκαν ότι απλά μας επιστρέφουν μέσω της σύνταξης τις κρατήσεις μας, τις εισφορές μας, τις πληρωμές όλων μας; Μήπως νομίζουν ότι οι καταβολές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι φόροι που είχαν το δικαίωμα να διαχειριστούν και σαν ικανοί ταμίες που είναι, τα σχετικά κονδύλια τα διέθεσαν αλλού, σε πιο παραγωγικές δαπάνες»;

Σκέψη 5η : Του κυνικού:

«Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι φόροι και μόνο. Δεν αφορούν συγκεκριμένους εργαζόμενους αλλά το σύνολο, όπως ο φόρος εισοδήματος. Άρα οι κυβερνήσεις μπορούν να χορηγούν όσες συντάξεις επιθυμούν σε ότι ύψος επιθυμούν. Ότι και να δώσουμε στους συνταξιούχους πολλά τους είναι, χάρη τους κάνουμε. Η αχαριστία τους δεν τους επιτρέπει να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους άρχοντες της εξουσίας που φροντίζουν για το καλό όλων μας».

Σκέψη έκτη: Του υπολογιστή:

Έχω πληρώσει τόσες πολλές εισφορές σαράντα χρόνια που για να ζημιώσω τον ΕΦΚΑ πρέπει να γίνω πάνω από εκατόν είκοσι χρονών ευχή που μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί καθόσον πλησιάζω ολοταχώς τα 85. Από μένα θα βγάλουν βέβαιο κέρδος.

«Αγαπητοί κ.κ. νομοθετούντες πρέπει κατ’ αρχήν να σας ζητήσουμε συγγνώμη που εξακολουθούμε να είμαστε στη ζωή, παρά την ευγενική και πολιτισμένη εμμονή σας να επισπεύσουμε».

Μήπως όμως θα ’πρεπε να σκεφτείτε, καθώς γνωρίζουμε τις καλές σας προθέσεις, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα βελτιωνόταν πολύ περισσότερο αν αντί γεροντοκτονιας, τόσο αποτυχημένοι που είσθε αποδείξετε το «γνωθι σ’ αυτόν» εκτελώντας μία άλλη βάρβαρη συνήθεια που λεγόταν χαρακίρι;;
Εσείς ξέρετε από βαρβαρότητες!!!


Υ.Γ. Εννοείται βέβαια ότι πρέπει να προστατεύουμε τις συντάξεις των ανθρώπων που εργάσθηκαν 35-40 χρόνια και που συνταξιοδοτήθηκαν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους πληρώνοντας διαχρονικά ασφάλιστρα με υψηλό ποσοστό. Κανείς λογικός έλληνας δεν υπερασπίζεται τις πρόωρες συντάξεις, αυτές που δόθηκαν παράνομα, αυτές που δόθηκαν χωρίς είσπραξη ασφάλιστρων και κάθε μορφή ψηφοθηρικό νομοθέτημα του παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Χρήστος

Στη Δυτική Ελλάδα λένε, τα παλαιότερα χρόνια τους γέροντες, πήγαιναν τα παιδιά τους και τους γκρέμιζαν από το βράχο. Όταν ένας γιος ρώτησε τον πατέρα του από ποιο σημείο ήθελε να τον γκρεμίσει, του απάντησε με πολύ αγάπη "παιδί μου, από το ίδιο σημείο που θα ήθελες να γκρεμίσουν και σένα". Έτσι σταμάτησε το γκρέμισμα των γερόντων. Μπορεί το γκρέμισμα των γερόντων να σταμάτησε, το γκρέμισμα των συντάξεων, δυστυχώς, δεν θα σταματήσει στην επόμενη μείωση. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ. Αυτοί εδώ, δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα, μισούν και καταστρέφουν οτιδήποτε παραγωγικό. Λατρεύουν την "ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ" της ζωής επειδή τους φέρνει;;;;; πελατεία.... Σημαντικό κίνητρο, τα επιδόματα, για τα εκατοντάδες εκατομμύρια δυστυχισμένων συνανθρώπων μας από φτωχές χώρες, να έλθουν στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο και να παίρνουν τα διάφορα επιδόματα....χωρίς να εργάζονται ή να εργάζονται και να μην φαίνεται...

Ωραίο το άρθρο αλλά μια υποσημείωση!

Στην κλασική εποχή στον ελλάδικό χώρο υπήρχε ένα νησί, η Κέα (που λέγεται και Τζια σήμερα), όπου οι μακρόβιοι κάτοικοι του μπορούσαν -αν ήθελαν- να αυτοδηλητηριαστούν με το σκεπτικό ότι δεν θα ήταν "βάρος" στους υπολοίπους νεότερους συμπολίτες τους στο νησί. Μάλιστα, αν και η πρακτική ήταν εθελοντική, οι μακρόβιοι του νησιού αυτοδηλητηριάζονταν μαζικά. Αναφέρεται, επίσης, και η πρακτική αυτοθανάτωσης των γερόντων με κώνειο στη Μασσαλία, την ελληνική αποικία στη νότιο Γαλλία, εφόσον ένας γέροντας εξηγούσε γιατί ήθελε να αυτοκτονήσει στην τοπική βουλή των 600. Αυτά, βέβαια, τα παραδείγματα δεν τα αναφέρω γιατί επικροτώ την πρακτική των Κείων ή των Μασσαλιωτών αλλά για να τονίσω πως και στην πολιτισμένη Ελλάδα των κλασικών χρόνων...είχαμε -κατ' εξαίρεση- ολίγιστες περιοχές, που δε συμπεριφέρονταν στα άτομα της τρίτης ηλικίας με τον πιο αρμόζοντα τρόπο ή σεβασμό. Ωραιότατο το άρθρο σας πάντως.

ΕΣΥτης

Περπατώ στον δρόμο και βλέπω συνταξιούχους που δουλεύαμε μαζί και πήραν σύνταξη στα 47 και στα 50 τους. Μητέρες ανηλίκων που πήραν σύνταξη, τα παιδιά τους ενηλικιώθηκαν και αυτές τώρα προσέχουν τα παιδιά των ενήλικων πια παιδιών τους. Μην τρελαθούμε. Επιτρέπεται να εργάζονται μεγαλύτεροι σε ηλικία για να συνταξιοδοτούν νεότερους τους;

Σημερινός εργαζόμενος

Δεν διαφωνώ και με την πλήρη κατάργηση των συντάξεων στο μέλλον, αν και εφόσων καταργηθούνε και οι υποχρεωτικές εισφορές υπέρ των σχετικών ταμείων. Ας γίνει όπως στις ΗΠΑ: τη βγάζεις με ό,τι αποταμιεύσεις ΜΟΝΟΣ σου, χωρίς τους νταβατζήδες και κλέφτες ταμείων. Αρκετά πια με αυτό το συγκεκαλυμμένο "αεροπλανάκι".

Έχουν ήδη καταργηθεί οι αναγκαστικές εισφορές ουσιαστικά...

αφού παίρνεις ό,τι βάζεις στο τέλος, με τη διαφορά ότι χάνουν στο ανταποδοτικό αυτοί που βάζουν πολλά σε σχέση με αυτούς που βάζουν λίγα. Πολύ χονδρικά ενας για να βγάλει 400 ευρώ σύνταξη περίπου, μπορεί να πληρώνει μόνο τις βασικές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ο άλλος μπορεί να βγάλει σύνταξη 800 ευρώ και να έχει πληρώσει εισφορές για 1000 ευρώ. Το σύστημα που έχουμε είναι πιο δίκαιο απ' το παλιό, που ήταν πολλά διαφορετικά συστήματα αλλά σίγουρα υπάρχουν και πάλι κάποιες αδικίες (ειδικά σε εκείνους που έχουν καλά εισοδήματα ως εργαζόμενοι).

Τριτη

Και εγω ηλικιωμενος ειμαι αλλά να μη λεμε μακακιες. Οι συνταξεις ακομα και τωρα ειναι κατα μεσο ορο πολυ πιο μεγαλες απο τα δεδομενα της Ελληνικης οικονομιας. Και, για οσους ξερουν απλη αριθμητικη και τολμουν να τη χρησιμοποιησουν, οι συνταξεις ειναι υπερβολικα μεγαλες σχετικα με τις εισφορες που δωσαμε. Με το να δινεις το ισοδυναμο 2 ευρω το μηνα το 1980 δεν σημαινει οτι μπορεις να παιρνεις συνταξη 1100 ευρω το μηνα σημερα. Οι πραγματικα αδικημενοι ειναι αυτοι που ειναι κατω απο τριαντα σημερα γιατι παιρνουν μικρους μισθους και τους ζητανε να δινουν μεγαλες εισφορες.

Εύγε, κύριε.

Είστε από τους λίγους αλλά γενναίους συνταξιούχους, που λένε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκαφή. Για μένα αυτό που λέτε για τους Έλληνες συνταξιούχους, όμως, δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο ήταν πως η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε δάνεια από Λετονούς, Εστονούς, Σλοβάκους, Γερμανούς και άλλους το 2015, για να έχουν οι Έλληνες συντάξεις των 1000, των 1500 και 2000 ευρώ για τα επόμενα αρκετά χρόνια (συντάξεις που δεν ήταν "αληθινές", όμως, υπό την έννοια ότι όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης τις "υπολόγιζαν" βάσει του εξωτερικού δανεισμού της χώρας παρά...βάσει των πραγματικών εισφορών των εργαζομένων). Υπό αυτή την έννοια, αν οι περικοπές των συντάξεων την 01/01/2019 φέρουν περαιτέρω συμμάζεμα των παχυλών -αλλά εν πολλοίς αδικαιολόγητα υψηλών- συντάξεων των Ελλήνων και αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις εισφορές τους, αυτές είναι γενικά ευπρόσδεκτες. Όμως, θα ήμουν αντιθετος σε περαιτέρω περικοπές στους συνταξιούχους της χώρας μετά από τις περικοπές του 2019 -για λόγους ανθρωπιστικούς- εκτός κι αν η χώρα δεν άντεχε το ύψος των συντάξεων που δίνει π.χ. το 2025 ή το 2030. Και, βέβαια, αλίμονο στους σημερινούς 30άρηδες και 40άρηδες, που και αργά θα πάρουν σύνταξη και θα πάρουν ψίχουλα αντί για συντάξεις με την σημερινή έννοια. Πάντως, εύγε για τις πολύ λογικές απόψεις σας.

Ok

Τι σαχλαμάρες Σχολειαζετε; Θα κόψει συντάξεις ο Τσίπρας με τον νόμο του καρουμπαλου; Όχι , απλώς θα τις μεταθυθμισει απαλότριονωντας τες με τον γνωστό τρόπο της αριστεράς. Όμως αγαπητοί μου: Στο καφενείο που συχνάζω, υπάρχουν αρκετοί ηλίθιοι που ακόμη πιστεύουν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτά.

Γέροι

Ας προσέχατε τι ψηφίζετε . Και τα ψίχουλα που σας δίνουν , οι λάθρομαχαιροβγάλτες κουβαλητοι του ΤΟΞΟΥ τα καταδέχονται . Ετοιμαστείτε

ΚΩΣΤΑΣ

ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΥΝΟΗΘΗΚΕ). ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ: ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΔΡΙΑ!!

Έχετε δίκαιο στο σημείο της ανανδρίας αλλά...

να μη ξεχνάμε ότι οι συντάξεις που έδιναν η νδ και το πασοκ, βέβαια, δεν ήταν πραγματικές υπό την έννοια ότι δεν αντικατόπτριζαν τις εισφορές...

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ

Όσο το ασφαλιστικό σύστημα είναι στα χέρια των πολιτικών και του δημοσίου θα είναι σάπιο! Πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από την ιδιωτική ασφάλιση για όποιον εργαζόμενο επιθυμεί. Ο κάθε πολίτης επιλέγει πρόγραμμα, πληρώνει ανάλογα, συνταξιοδοτείται ανάλογα. Σήμερα, άλλα πληρώνεις, άλλα προγραμματίζεις, άλλα παίρνεις , άλλα θα πληρώσεις αύριο, άλλα θα παίρνεις αύριο, κοινώς χρειάζεσαι ειδικευμένη νομική και λογιστική υποστήριξη. Με απλά λόγια: δεν αποφασίζεις εσύ για την τρίτη ηλικία σου. Αποφασίζουν άλλοι τυχάρπαστοι, ανάλγητοι και με διάφορες άλλες γνωστές ιδιότητες που τις λένε ικανότητες.

dinos

Σωστή η λογίστρια. Ιδιωτική ασφάλιση όπως στα αυτοκίνητα και από εκεί και πέρα να είναι δικές σου οι επιλογές και η ευθύνη τι θέλεις, τι σου ταιριάζει, τι μπορεί να δώσεις. Το Κράτος να έχει μόνο την εποπτεία να τηρούν τους κανόνες οι Ασφαλιστικές εταιρείες και να ελέγχει τα οικονομικά τους στοιχεία για την αξιοπιστία τους. Όσο για αυτούς που λένε τι φταίνε οι καϋμένοι οι συνταξιούχοι αφού τους φάγαν τα λεφτά τους. Ξαναδιαβάστε τα σχόλια μου. Ανέφερα Χρηματιστήριο επί Σημίτη, δομημένα ομόλογα επί Καραμανλή και τώρα αναφέρω PSI, ειδικά αυτό το τελευταίο ήταν το τελειωτικό χτύπημα, συν αυτά που αναφέρει ο άλλος σχολιαστής για πρόωρες συντάξεις κτλ κτλ. Τώρα αν "ο καϋμένος ο κοσμάκης" δεν ήξερε τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, τι ανεχόταν εις βάρος του ας καθόταν στο σπίτι και να μην ψήφιζε και να άφηνε αυτούς που γνώριζαν να ψηφίσουν. Ή να ενημερωνόταν και να ψήφιζε. Όταν κάποιοι έλεγαν πως πηγαίναμε για φούντο αυτοί άκουγαν το 2008 "η οικονομία μας είναι θωρακισμένη" του Καραμανλή, "λεφτά υπάρχουν" του ΓΑΠ, "θα σκίσω τα μνημόνια" των Σαμαρά και Τσίπρα. Όλα εδώ πληρώνονται. Ας σοβαρευτούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

W

+1

ΠΟΛΙΤΗΣ

Τα ασφαλιστικά ταμεία καταστράφηκαν για πολλούς λόγους: χαριστικές συντάξεις, πρόωρες, με λίγα χρόνια ασφάλισης, χωρίς ασφάλιστρα, σπατάλη διοικήσεων, ρεμούλες πολιτικών. Όλα όμως αυτά είναι μικρού ύψους σε σχέση με την μεγάλη καταστροφή που λεγόταν: ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!! Οι μεγάλοι επενδυτές-πολιτικοί τους πήραν τα χρήματα και τους έδωσαν κουρελόχαρτα. Μετά φταίνε οι συνταξιούχοι με τα υψηλά ασφάλιστρα και τις δήθεν υψηλές συντάξεις! Ντροπή είναι να νομίζουν μερικοί ανεγκέφαλοι ότι φταίνε τα θύματα!!

Όχι μόνο από χαριστικές συντάξεις...

αλλά και από αδικαιολόγητα υψηλά συντάξεις, που δίνονταν σε πολύ μικρή ηλικία. Ευτυχώς που οι ξένοι ελέγχουν το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πλέον παρά οι ντόπιοι...κατσικοκλέφτες.

Παρντον;

Τι εννοειται μεγαλη καταστροφη; Το PSI; Αυτα που χασανε τα ταμεια απο το PSI πηγαν στο κρατος που δινει στα ταμεια πολλαπλασια ποσα καθε χρονο. Και ποιος ειναι θυμα, αυτος που παιρνει συνταξη 800 ευρω απο τις εισφορες καποιου που δουλευει για 600 ευρω;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία