Ο δικηγόρος ως (αν)ελεύθερος επαγγελματίας
anastasopoulos_dimitris_blog

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Ο δικηγόρος ως (αν)ελεύθερος επαγγελματίας

«60+1 προτάσεις για το αύριο του δικηγόρου, 60+1 προτάσεις για το αύριο όλων μας». Αυτός είναι ο τίτλος των προγραμματικών θέσεών μας που παρουσιάσαμε πρόσφατα ως υποψήφιος συνδυασμός, ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εμπεριστατωμένο, που διέπεται από 5 θεμελιώδεις αρχές. Κυρίαρχη ανάμεσα σε αυτές είναι η ελευθερία.

Ο κομβικός ρόλος μιας αρχής όπως η ελευθερία σε ένα προεκλογικό μανιφέστο που απευθύνεται σε δικηγόρους εκ πρώτης όψεως ξενίζει. Γιατί η ελευθερία; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποκαλύπτει το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της δικηγορίας σήμερα. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ο δικηγόρος στην Ελλάδα της κρίσης δεν είναι πλέον ελεύθερος επαγγελματίας. Βιώνει μια βαριά υπαλληλία. Ζει και εργάζεται υπό καθεστώς οικονομικής δουλείας για το κράτος-εργοδότη, που τον απομυζά μέσω των αβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Από αυτό εισπράττεται μέχρι και το 80% του συνόλου των εισοδημάτων μας. Οι κυβερνητικές επιλογές, ιδίως της τελευταίας διετίας, κατέστησαν το κράτος έναν ιδιότυπο «τζαμπατζή», έναν ιδιότυπο «freerider». Αυτόν που κερδίζει με προκλητικό τρόπο παρασιτώντας σε βάρος του δικηγόρου, χωρίς αναλογικά να προσφέρει σχεδόν τίποτα κατά την άσκηση της δικηγορικής δραστηριότητας.

Το πρόβλημα των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων είναι ασφαλώς ευρύτατο. Δεν περιορίζεται μόνο στους δικηγόρους και στους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι Ελληνες εργάζονται 203 ημέρες τον χρόνο για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ημέρα φορολογικής ελευθερίας, η ημέρα δηλαδή κατά την οποία ο μέσος φορολογούμενος σταματά να εργάζεται για το κράτος, προσδιορίζεται για το 2017 στις 23 Ιουλίου! Από την ημέρα αυτή ο μέσος φορολογούμενος μπορεί επιτέλους να διαθέτει ουσιαστικά το εισόδημά του όπως επιθυμεί. Συγκριτικά μάλιστα σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η ημέρα της φορολογικής ελευθερίας στη χώρα μας ξημερώνει εξαιρετικά αργά, όλο και πιο αργά από το 2009 μέχρι και σήμερα. 

Η ιδιαιτερότητα αυτής της κατάστασης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως για τους δικηγόρους, όμως, έγκειται στο ότι τους πλήττει ίσως πιο βαριά από όλους. Το ίδιο ισχύει και για τις εξωφρενικές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μιλά για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που προχώρησαν σε διακοπή εργασιών στην Εφορία κατόπιν της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου τον Μάιο του 2016. Αμφιβάλλει κανείς ότι πάρα πολλοί από αυτούς είναι δικηγόροι; Η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου αποτελεί πράγματι το «coup de grâce» για τον ελεύθερο επαγγελματία. Πρέπει να αντιδράσουμε, συντονισμένα και με σχέδιο, προτού να είναι πολύ αργά. Χωρίς ντουντούκες και συνδικαλιστικούς παροξυσμούς -με αυτά τα όπλα ήδη δοκίμασαν πολλοί με παταγώδη αποτυχία-, αλλά με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.

Με πνεύμα ελευθερίας, η πρότασή μας για τις αναγκαίες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων συνίσταται στο σπάσιμο των αβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών δεσμών του δικηγόρου. Προτείνουμε την ενιαία αντιμετώπιση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσής μας, κατά μέγιστο συνολικό ποσοστό 40%. Και αυτό με την ανάλογη διακύμανση από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδήματα. Αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει η πρότασή μας πράξη είναι η δημιουργία κοινού μετώπου των ελεύθερων επαγγελματιών. 
Κλείσιμο

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη λάβει χώρα πρόσφατα συναντήσεις μας τόσο με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όσο και με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στις εκλογές της 26ης και της 27ης Νοεμβρίου δώστε μας τη δύναμη, λοιπόν, να προχωρήσουμε με θάρρος στην υλοποίησή της. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν όλοι εμείς είμαστε μαζί!

*Υποψήφιος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Δικηγόρος - Ολοι εμείς, μαζί!»



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ