Η αντιμετώπιση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η αντιμετώπιση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους

Ασφαλώς αυτήν την περίοδο λόγω των επικείμενων εκλογών προτάσσονται άλλες προτεραιόπτητες στην οικονομική πολιτική. Προέχει η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας, η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν οι αλλεπάλληλες κρίσεις, η τιθάσευση του πληθωρισμού κλπ

Ωστόσο ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη νέα κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους.

Το ιδιωτικό χρέος δηλαδή το σύνολο των οφειλών που έχουν νομικά και φυσικά πρόσωπα στη χώρα υπερβαίνει τα 400 δις. και συνεπώς κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα και από το Δημόσιο χρέος. Από τα 400 δις. τα 258 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενο χρέος βάσει των στοιχείων Ιουνίου 2022. Υπάρχει μια ελαφρά αποκλιμάκωση τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι κάτι σημαντικό.

Υπάρχει ο αντίλογος ότι η Ελλάδα από πλευράς ιδιωτικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού καθώς στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος.

Επιπλέον και παρά τις σοβαρές πράγματι προσπάθειες που έγιναν την τελευταία τριετία να εκλογικευτεί το φορολογικό σύστημα, οι απλήρωτοι φόροι (περίπου 113 δις.) φαίνεται να αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 1 δις. ευρώ τον μήνα. Παράλληλα τα κόκκινα δάνεια , περίπου 90 δις. ευρώ, μπορεί να βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών και να πέρασαν στους servicers, αλλά παραμένουν στην οικονομία και η ρευστοποίηση τους αναπόφευκτα θα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν ακόμη 10 δις. μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους, ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 40 δις. ευρώ.

Η Κυβέρνηση ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες και υιοθετήθηκαν μέτρα όπως η απευθείας ρύθμιση σε πολλές δόσεις, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρυθμίσεων, η 2η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που πτωχεύουν, η επιδότηση της δόσης των δανείων για τους ευάλωτους κά

Ωστόσο, τα μέτρα δεν αντικρίστηκαν σε αξιόλογη μείωση του ιδιωτικού χρέους ενώ ο κίνδυνος να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκε αρκετά λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της ακρίβειας.

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορθό και ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί αφενός η πίστη και οι συναλλακτικές πρακτικές και αφετέρου να βοηθηθούν οι πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ