Παιδικές χαρές... για ενήλικες;

Νέα τάση αναπτύσσεται στην Ευρώπη και το ερώτημα που προκύπτει είναι: ποιος είπε ότι το παιχνίδι έχει ηλικία;

playgroundd
Οι ενήλικες μπορούν πλέον να μπορούν να διασκεδάσουν και να αθληθούν σε πάρκο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Η νέα μόδα που έρχεται στην Ευρώπη από την ασιατική ήπειρο, έχει ήδη ευαισθητοποιήσει τις αρχές του Λονδίνου και του Βερολίνου με το Τορόντο να ακολουθεί.

Οι αρχές των τριών πρωτευουσών εμπνεύστηκαν από την Κίνα και έχουν ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος , όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Βαδίζοντας στα χνάρια της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ευζωία των ηλικιωμένων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς, οι αρχές του Λονδίνου και του Βερολίνου, έχουν δημιουργήσει υπαίθριους χώρους, ειδικά διαμορφωμένους για την άθληση των ενηλίκων.

Πρόκειται για χώρους με συνθετικό χλοοτάπητα και όργανα εκγύμνασης που για ενήλικες και ηλικιωμένους.

Τα υπαίθρια πάρκα ειδικά για ενήλικες ενισχύουν την κουλτούρα με βάση την οποία οι συνταξιούχοι αισθάνονται την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να ασκηθούν.

«Η πρωινή άσκηση είναι μία συνήθεια των ηλικιωμένων Κινέζων που έχει τις ρίζες της στην πολιτιστική παράδοση της χώρας, λέει η Ελίζαμπεθ Χσου, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Την δεκαετία του 1950, η ομαδική άσκηση των ηλικιωμένων προωθήθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας», προσθέτει.

Ωστόσο, η Ελληνίδα Αναστασία Λουκαίτου-Σιδέρη, καθηγήτρια Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, που έχει μελετήσει τη χρήση πάρκων για ηλικιωμένους, επισημαίνει ότι, παρόλο που ο πολιτισμός μιας χώρας παίζει ρόλο, σημασία έχει η θέση του πάρκου, ο σχεδιασμός και οι ανέσεις που παρέχει για τους ηλικιωμένους.

«Συχνά οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι σε πάρκα που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για νεότερους σε ηλικία. Με άλλα λόγια, τα πάρκα αυτά δεν είναι προσβάσιμα από πλευράς ψυχολογίας», προσθέτει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης