Πεντάγωνο: Δεχθήκαμε τουρκικά πυρά - Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία

syria_ar

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά από το τουρκικό πυροβολικό κοντά στο Κομπάνι, στη Βόρεια Συρία - «Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα» διεμήνυσε ο Αμερικανός αρχιστράτηγος - Tουρκία: Οποιοδήποτε μέτρο εναντίον μας δεν θα μείνει αναπάντητο

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες. «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.


Τουρκία προς ΗΠΑ: «Οποιαδήποτε κίνηση ή μέτρο ληφθεί σε βάρος μας με αφορμή τις στρατιωτικές κινήσεις στη Συρία δεν θα μείνει «αναπάντητο»

Δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια η Τουρκία σε περίπτωση που ληφθεί σε βάρος της οποιοδήποτε μέτρο με αφορμή τις στρατιωτικές κινήσεις στη Συρία, είναι το μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα στις ΗΠΑ.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι θα ανταποδώσει σε οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της λόγω των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία».

Η αυστηρή προειδοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται ως απάντηση στο μήνυμα των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα


Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη βορειοανατολική Συρία, εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων και με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει μεν, αλλά να μένει άπραγη απέναντι στις εχθροπραξίες.

Για τρίτη μέρα, η Τουρκία συνεχίζει το σφυροκόπημα σε κουρδικές θέσεις στη Συρία. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού έχουν «εκκαθαρίσει» συνολικά 11 κουρδικά χωριά.

Δύο νεκροί εκ των οποίων το ένα μωρό καθώς και 46 τραυματίες είναι απολογισμός στο Ακτσάκαλε της Σανλιούρφας της Τουρκίας, στα σύνορα με την Τουρκία λόγω ρουκέτας που έριξαν οι Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με τον νομάρχη Σανλιούρφας.

Τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό πλήττουν σήμερα στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία κατά την τρίτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Το νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ, που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), έχει πλέον κλείσει επειδή οι περισσότεροι από το ιατρικό προσωπικό του έφυγαν με τις οικογένειές τους», ανακοίνωσε η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση αναφερόμενη στη μεθοριακή πόλη για την οποία είπε ότι είναι τώρα ουσιαστικά έρημη.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τη Ρας Αλ-Αΐν και την Ταλ Αμπιάντ έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που βοηθάει να τραφούν σχεδόν 650.000 άνθρωποι στη βορειοανατολική Συρία.

H Ευρωπαϊκή Ένωση μόνη της εναντίον ΗΠΑ και Ρωσίας

Παράλληλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. είτε ως μόνιμα μέλη όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ως μη μόνιμα όπως η Γερμανία πια προσπάθησαν να καταδικάσουν τις τουρκικές ενέργειες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε ;απέναντί της τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία οι οποίες συμμάχησαν υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν. Οι μάσκες πλέον να έχουν καθώς Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζουν ανοικτά την Τουρκία, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να σταματήσει τον Σουλτάνο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στα ανοιχτά της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια συγκροτημένη απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς».

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησής τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο κ. Τουσκ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και ενόψει των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες γα επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά υπονομεύουν επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της και της Τουρκίας.

Ο κ. Τουσκ είπε ακόμη ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσει» ενώ και έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ο κ. Τουσκ είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Είπε επίσης ότι εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης τη νεκρή ζώνη αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Εκτός τόπου» οι απειλές Ερντογάν

«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Ερντογάν: «Δεν έχουμε τίποτε με τους Κούρδους»

Στο μέτωπο του πολέμου των εντυπώσεων η Άγκυρα αντιδρά έντονα καθώς βλέπει ότι ο πόλεμος δεν θα διεξαχθεί μόνο στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την ΕΕ ότι θα στείλει τους μετανάστες που φιλοξενεί, αν η τουρκική επιχείρηση χαρακτηριστεί εισβολή και κατοχή και παράλληλα απαντά ο ίδιος και αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε όσους χαρακτηρίζουν την επιχείρηση πόλεμο κατά των Κούρδων, λέγοντας ότι σκοπός είναι να εξολοθρευθούν όσοι είναι μέλη του PYD, YPG και του PKK.

«Δεν έχουμε τίποτε με τους Κούρδους» δηλώνει. «Αντίθετα φιλοξενούμε και 300 χιλιάδες εκτοπισμένους Κούρδους από την Συρία, που θα επιστρέψουν στις εστίες τους μετά την εκκαθάριση στην ασφαλή ζώνη», που σκοπεύει να δημιουργήσει η Τουρκία εντός της Συρίας για να τοποθετήσει εκεί δύο εκατομ. πρόσφυγες.

Στο επόμενο διάστημα οι πολιτικές διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι επιδιώκει την αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας Ερντογάν - Άσαντ, θα καθορίσουν τα όρια και την έκταση της επιχείρησης αλλά και το αποτέλεσμά της, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή και φυσικά για το προσφυγικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (92)

ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

ΚΑΙ ΚΛΑΑΑΑΜΑ Ο ΤΡΑΜΠ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΛ

Κώστας

Από το 1922 φάνηκε ότι δεν υπάρχουν σύμμαχοι για την Ελλάδα παρά μόνο συμφέροντα όταν όλες οι μεγάλες δυνάμεις είχαν εντολή να μήν παρέμβουν στη σφαγή των Ελλήνων στη Σμύρνη και κάθονταν στα καράβια τους και καμαρωναν τα έργα των Τούρκων.Τα ίδια γίνονται καί τώρα ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ τουλάχιστον ας είμαστε ενωμένοι ως Έλληνες.

πωω πωωωω! προειδοποίηση!!! και αυστηρή κιόλας!!!

Πω πωω! Της έστειλαν προειδοποίηση. Και αυστηρή κιόλας! Ήταν και οι συστάσεις, σε έντονο ύφος μάλιστα, από την Ευρ. Ένωση την προηγούμενη εβδομάδα, πάει, τώρα τα έκανε επάνω του ο Τούρκος. Αφού του έκαναν και συστάσεις και προειδοποίηση, πάει τελείωσε, νομίζω πως από δω και πέρα θα κάτσει ήσυχος, αρνάκι σκέτο...

Μητσος

Η Τουρκία δεν μπορεί όχι μόνο να σημαδέψει σωστά,αλλά ούτε να τα βγάλει πέρα με λίγους ανταρτες που ούτε αεροπορία έχουν,ούτε πυροβολικό,ούτε άρματα μάχης. Έχουν πέσει σε μια μεγάλη παγίδα μέσα στο βάλτο της μέσης Ανατολής,έχοντας μια οικονομία που βασίζεται σε πολλές φούσκες.Μεγαλο το ρίσκο που πήραν,μεγάλη και η ζημιά που θα πάθουν.

ασε μας.

η ηλιθ@τητ@ σε ολο της το μεγαλειο...10 παλαβοι και ανωμαλοι θελουν να διοικησουν ολο τον πλανητη και βαζουν τσιρακι τους τον καθε προεδρο μιας χωρας.Εναν Μεγα Αλεξανδρο θελει η χωρα μας γιατι πολυ αντιγραφη εχει πεσει απο τα διπλανα χωραφια...Εμεις τον εχουμε στην Ιστορια τον Μεγα Αλεξανδρο ηρεμιστε οι απομημισεις να ησυχασουν λιγο για να μην ανοιξουμε κανεναν μαντειο Δελφων καμια πυθια και ερθει απο εκει που δεν το περιμεντε.Αντε με τον καθε χαζοχαρουμενο.

Η ιστορία μόλις άλλαξε !

Υπάρχει σχέδιο πίσω απο όλα αυτά που γίνονται αλλά πρός το παρόν δεν φαίνεται.Οι Αμερικάνοι 100% έστησαν το "μικρό" στρατιωτικό πραξικόπημα στον Ερντογκάν το 2015 και ο λόγος ήταν η στρατιωτική υποστήριξη στους Σουνίτες τρομοκράτες- μισθοφόρους του DAES που τους εκπαίδευε και τους έμπαζε κρυφά στη Συρία. Απο την πλευρά της η Σουνιτική Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με τον Σουνίτη Ερντογκάν ,έχοντας απο κοινού όνειρο αιώνων την δημιουργία Ισλαμικού Σουνιτικού Χαλιφάτου , τους χρηματοδοτούσε απεριόριστα . Ο στόχος είναι τα πετρέλαια και το αέριο εκεί κάτω . Ο τεράστιος στρατός της Τουρκίας στέκεται φρουρός και προστατεύει τον θρησκευτικό σύμμαχο του αλλά και όλο τον πλούτο εκεί κάτω. Πρέπει με κάποιο τρόπο η Τουρκία να εμπλακεί πολεμικά στη Συρία και να δώσει την αφορμή στους μεγάλους να επέμβουν . Αμερική -Ρωσία είναι ήδη στο παιχνίδι και θα πάρουν την μερίδα του λέοντος. Οι λεγόμενες πάμπλουτες βασιλικές και πριγκιπικές οικογένειες σε λίγο θα είναι παρελθόν και οι απόγονοι τους θα ξαναγίνουν καμηλιέρηδες και κούληδες. Οι Αμερικάνοι έστησαν την επίθεση με σύγχρονα DRONES στην ΑRAMCO που δεν ανιχνεύτηκαν απο τα ( δικά τους ) αντιαεροπορικά PATRIOTS. Σήμερα με το πρόσχημα της "προστασίας" απο νέες επιθέσεις των ξυπόλιτων κατσικοβοσκών Xούτι οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις μέσα στη Σαουδική Αραβία που θα δημιουργήσουν προγεφύρωμα για να περάσουν τα στρατεύματα και παράλληλα θα λειτουργήσουν σαν δούρειος ίππος. Ο ανόητος Ερντογκάν έπεσε στη παγίδα και θα εγκλωβισθεί με το σύνολο του στρατού του στην Συρία. Η Τουρκία μετά το ξεκαθάρισμα θα διαλυθεί σε τρία ανίσχυρα κομμάτια. Το Ισλάμ ύστερα απο αυτή την εξέλιξη θα πάψει να υφίσταται σαν θρησκεία για τον μοιρολάτρη μουσουλμάνο αφού ο θεός του ηττήθηκε και δεν προστάτευσε τα ιερά του στην Μέκκα αλλά και τον πλούτο ( τα πετρέλαια και το αέριο ) που τους είχε χαρίσει... Η ιστορία; μόλις άλλαξε !

@

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ,δεν χωράει καμία αμφιβολία γι'αυτό με τις συντεταγμένες των σύγχρονων όπλων.Η Τουρκία δεν φοβάται,είναι υπερδύναμη και βάφει τα χέρια της με αίμα.

Η Τουρκία μπορεί να είναι τα ορκς της ομάδας τους

αλλά δεν παύουν να είναι στην ίδια ομάδα. Όσο γελοίοι και βάρβαροι και να είναι, έχουν το ρόλο τους. Γι'αυτό δεν πρόκειται ποτέ να στραφούν εναντίον της, δεν είναι αντίθετοι στο τι κάνουν, αλλά το πως το κάνουν. Όσο καθυστερημένος και να είναι ο αδερφός σου, δεν παύει να είναι αδερφός σου. Και οι Τούρκοι είναι αδέρφια με ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ισραήλ, και πλέον και Ρωσία.

Ερντι

Δεν είμαστε αδέρφια με αυτούς γκιαουρι,κοινά συμφέροντα έχουμε απλά αγοράζω από παντού δίνω δις και κλείνω στόματα,άντε στο είπα μπας και ηρεμησεις.

δεν καταλαβαίνετε, η Τουρκία είναι αναντικατάστατη

γιατί αν διαλυθεί η Τουρκία, αν χάσει την ιδιότητα της ως τσοπανόσκυλο, απευθείας θα χαθεί ο έλεγχος σε ΌΛΕΣ τις γύρω χώρες, με πρώτη απ'όλες την Ελλάδα. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να έχουν μία Τουρκία να τους κάνει τσαλίμια κάθε τόσο, παρά 10. Γι'αυτό ότι και να κάνει η Τουρκία πρέπει να παραμείνει και ισχυρή, και ακέραια, και να διατηρήσει την ιδιότητα της να τρομοκρατεί τα γειτονικά κράτη. Όποιος και να καλύψει το κενό της, είναι χειρότερα. Χίλιες φορές Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά Βυζάντιο. Τόσο απλά.

@

ρι λετε ρε χανουμακια και γιουσουφακια, εχετε ξεφυγει τελειως δεν την παλευετε καστανο!

Marcelo

Πού είναι αυτή η γκρετα τουνμπεργκ να διαμαρτυρηθει για τους ρύπους που παράγει η Τουρκία με τις ρουκέτες και τους πυραύλους προς την Βόρεια Συρία;;

Ιταλιανο μαφιόζο σκουζι

Την κρεμασαν από μια γέφυρα στην Ιταλία δεν τα έμαθες;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης