Πεντάγωνο: Δεχθήκαμε τουρκικά πυρά - Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία

Πεντάγωνο: Δεχθήκαμε τουρκικά πυρά - Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά από το τουρκικό πυροβολικό κοντά στο Κομπάνι, στη Βόρεια Συρία - «Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα» διεμήνυσε ο Αμερικανός αρχιστράτηγος - Tουρκία: Οποιοδήποτε μέτρο εναντίον μας δεν θα μείνει αναπάντητο

syria_ar
Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Κλείσιμο
Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες. «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.


Τουρκία προς ΗΠΑ: «Οποιαδήποτε κίνηση ή μέτρο ληφθεί σε βάρος μας με αφορμή τις στρατιωτικές κινήσεις στη Συρία δεν θα μείνει «αναπάντητο»

Δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια η Τουρκία σε περίπτωση που ληφθεί σε βάρος της οποιοδήποτε μέτρο με αφορμή τις στρατιωτικές κινήσεις στη Συρία, είναι το μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα στις ΗΠΑ.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι θα ανταποδώσει σε οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της λόγω των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία».

Η αυστηρή προειδοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται ως απάντηση στο μήνυμα των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.




Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα


Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη βορειοανατολική Συρία, εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων και με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει μεν, αλλά να μένει άπραγη απέναντι στις εχθροπραξίες.

Για τρίτη μέρα, η Τουρκία συνεχίζει το σφυροκόπημα σε κουρδικές θέσεις στη Συρία. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού έχουν «εκκαθαρίσει» συνολικά 11 κουρδικά χωριά.

Δύο νεκροί εκ των οποίων το ένα μωρό καθώς και 46 τραυματίες είναι απολογισμός στο Ακτσάκαλε της Σανλιούρφας της Τουρκίας, στα σύνορα με την Τουρκία λόγω ρουκέτας που έριξαν οι Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με τον νομάρχη Σανλιούρφας.

Τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό πλήττουν σήμερα στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία κατά την τρίτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Το νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ, που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), έχει πλέον κλείσει επειδή οι περισσότεροι από το ιατρικό προσωπικό του έφυγαν με τις οικογένειές τους», ανακοίνωσε η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση αναφερόμενη στη μεθοριακή πόλη για την οποία είπε ότι είναι τώρα ουσιαστικά έρημη.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τη Ρας Αλ-Αΐν και την Ταλ Αμπιάντ έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που βοηθάει να τραφούν σχεδόν 650.000 άνθρωποι στη βορειοανατολική Συρία.

H Ευρωπαϊκή Ένωση μόνη της εναντίον ΗΠΑ και Ρωσίας

Παράλληλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. είτε ως μόνιμα μέλη όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ως μη μόνιμα όπως η Γερμανία πια προσπάθησαν να καταδικάσουν τις τουρκικές ενέργειες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε ;απέναντί της τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία οι οποίες συμμάχησαν υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν. Οι μάσκες πλέον να έχουν καθώς Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζουν ανοικτά την Τουρκία, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να σταματήσει τον Σουλτάνο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στα ανοιχτά της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια συγκροτημένη απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς».

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησής τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο κ. Τουσκ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και ενόψει των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες γα επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά υπονομεύουν επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της και της Τουρκίας.

Ο κ. Τουσκ είπε ακόμη ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσει» ενώ και έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ο κ. Τουσκ είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Είπε επίσης ότι εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης τη νεκρή ζώνη αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Εκτός τόπου» οι απειλές Ερντογάν

«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Ερντογάν: «Δεν έχουμε τίποτε με τους Κούρδους»

Στο μέτωπο του πολέμου των εντυπώσεων η Άγκυρα αντιδρά έντονα καθώς βλέπει ότι ο πόλεμος δεν θα διεξαχθεί μόνο στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την ΕΕ ότι θα στείλει τους μετανάστες που φιλοξενεί, αν η τουρκική επιχείρηση χαρακτηριστεί εισβολή και κατοχή και παράλληλα απαντά ο ίδιος και αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε όσους χαρακτηρίζουν την επιχείρηση πόλεμο κατά των Κούρδων, λέγοντας ότι σκοπός είναι να εξολοθρευθούν όσοι είναι μέλη του PYD, YPG και του PKK.

«Δεν έχουμε τίποτε με τους Κούρδους» δηλώνει. «Αντίθετα φιλοξενούμε και 300 χιλιάδες εκτοπισμένους Κούρδους από την Συρία, που θα επιστρέψουν στις εστίες τους μετά την εκκαθάριση στην ασφαλή ζώνη», που σκοπεύει να δημιουργήσει η Τουρκία εντός της Συρίας για να τοποθετήσει εκεί δύο εκατομ. πρόσφυγες.

Στο επόμενο διάστημα οι πολιτικές διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι επιδιώκει την αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας Ερντογάν - Άσαντ, θα καθορίσουν τα όρια και την έκταση της επιχείρησης αλλά και το αποτέλεσμά της, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή και φυσικά για το προσφυγικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης