Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το «προφίλ» της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το «προφίλ» της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γιατρός και μητέρα επτά παιδιών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, καθώς τη δεκαετία του '70, όταν και σπούδαζε στο Λονδίνο, ήταν στόχος των ακροαριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων της Γερμανίας

ursula_again_main
Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, γιατρός και μητέρα επτά παιδιών! Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στις Βρυξέλλες. Εκτός από τα γερμανικά, μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν, με καταγωγή από τον οίκο ντερ Λάιεν, έναν από τους παλιότερους αριστοκρατικούς οίκους της Γερμανίας. Υπέρμαχη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Υπερασπίστηκε με πάθος τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως την οικογένεια και τη θρησκεία, αλλά και την ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να μιλούν όσο ευρωπαϊκές περισσότερες γλώσσες γίνεται.

Αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, καθώς τη δεκαετία του '70, όταν και σπούδαζε στο Λονδίνο, ήταν στόχος των ακροαριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων της Γερμανίας.

Αυτό είναι το σύντομο προφίλ της Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, της πρώτης γυναίκας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτείνεται για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε (και έζησε τα πρώτα 13 της χρόνια) στο Ιξέλ των Βρυξελλών, όπου εργαζόταν ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο το 1978, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, καθώς ήταν στόχος ακροαριστερών τρομοκρατών της Δυτικής Γερμανίας, επιλέγοντας το «Ρόουζ Λάντσον», καθώς έμοιαζε ως περισσότερο βρετανικό. Από τότε φίλοι και συγγενείς την φωνάζουν «Röschen» (μικρό τριαντάφυλλο), το γερμανικό υποκοριστικό του βρετανικού ονόματος «Rose»

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν προσχώρησε στο CDU (Χριστιανοδημοκράτες) το 1990 και άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το 1999 στην περιοχή του Ανόβερου. Από το 2003 ως το 2005 η φον ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, από το 2005 ως το 2009 Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 ως το 2013 Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κλείσιμο
Το 2013 έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας στην ιστορία της Γερμανίας, Το όνομά της ακούστηκε πολλές φορές για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU και ενδεχομένως στην καγκελαρία.

Οι πιο χαρακτηριστικές της δηλώσεις:

- «Το μέλλον των παιδιών ξεκινάει από το σπίτι τους»

- «Όπως μαθαίνουν τα παιδιά τις γλώσσες, έτσι πρέπει να μαθαίνουν και για την θρησκεία»

- «Η ποικιλομορφία, ο σεβασμός των διαφορετικών πολιτιστικών και ιστορικών ταυτοτήτων εντός της Ευρώπης, η αποφυγή της παράβασης του κράτους δικαίου, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε»

- «Το αμοιβαίο όφελος μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών είναι αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία της Ευρώπης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης