Ιβάν Γκολούνοφ: Ελεύθερος ο Ρώσος δημοσιογράφος μετά τη δημόσια κατακραυγή

Ιβάν Γκολούνοφ: Ελεύθερος ο Ρώσος δημοσιογράφος μετά τη δημόσια κατακραυγή

Η Ρωσία απέσυρε όλες τις κατηγορίες εναντίον του δημοσιογράφου-ερευνητή υποθέσεων, ο οποίος κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών, έπειτα από τη μαζική δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η υπόθεση

ivan_golunov
Σε μία σπάνια δημόσια επίδειξη υποστήριξης, οι ρωσικές εφημερίδες συσπειρώθηκαν γύρω από την υπεράσπιση του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ. O υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, παραδέχθηκε ότι "δεν απεδείχθη" η ενοχή του κ. Γκολούνοφ.

Δρομολογείται εσωτερική έρευνα, ενώ οι δύο αστυνομικοί που τον συνέλαβαν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κολοκόλτσεφ. Επίσης, ο υπουργός προσέθεσε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από "ιατροδικαστική, βιολογική, δακτυλοσκοπική και γενετική εξέταση" και ότι θα τεθεί ελεύθερος από τον κατ'οίκον περιορισμό σήμερα, καθώς οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

Επίσης, ο κ. Κολοκόλτσεφ είπε ότι θα ζητούσε από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να απομακρύνει από τις θέσεις τους, τους δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους, υπεύθυνους για την υπόθεση: τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Δυτικής Διοικητικής Περιφέρειας της Μόσχας, Τζεν Πούτσκοφ και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Ναρκωτικών, Στρατηγό Ντεβυάτκιν.

Τέλος, είπε ότι φάκελος της υπόθεσης εστάλη προς τις διωκτικές αρχές. Εναπόκειται πλέον σε αυτές να ελέγξουν τη νομιμότητα των πράξεων στις οποίες οι αξιωματούχοι εμπλέκονται άμεσα αναφορικά με την κράτηση του εν λόγω πολίτη.


Τι συνέβη στον Ιβάν Γκολούνοφ;

Ο Ιβάν Γκολούνοφ είναι 36 ετών και εργαζόταν ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος για το λετονικό ειδησεογραφικό ιστότοπο "Meduza", μεταξύ άλλων, Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ιδρύθηκε από Ρώσους δημοσιογράφους, πρώην εργαζόμενους στον ιστότοπο Lenta.ru, οι οποίοι δημιούργησαν ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης σε ξένη χώρα, έπειτα από την εξαγορά του πρώην χώρου εργασίας τους από φιλοκυβερνητικό ιδιοκτήτη υπέρ του Κρεμλίνου.

Η δημοσιογραφική κάλυψη του Γκολούνοφ περιελάμβανε την επιχείριση τοκογλυφίας, τα εισοδήματα της οικογένειας του αντιδημάρχου της Μόσχας, το ασύνηθες υψηλό κόστος των δημόσιων έργων στη ρωσική πρωτεύουσα και την επικαλούμενη λογοκρισία έναντι των δημοσιογράφων. Επρόκειτο να συναντήσει έναν άλλο δημοσιογράφο στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν για να τον ερευνήσουν. Οι αστυνομικοί είπαν ότι ανακάλυψαν το ναρκωτικό μεφεδρόνη στην τσάντα του, καθώς και περισσότερα ναρκωτικά και ζυγαριές σε έρευνα στην οικία του.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Γκολούνοφ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια της σύλληψης του. Οι δικηγόροι του, και ακτιβιστές που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, ανέφεραν ότι τα ναρκωτικά "φυτεύτηκαν" με σκοπό τη σιωπή του δημοσιογράφου-ερευνητή. Πολλά από τα ΜΜΕ της Ρωσίας ελέγχονται από το κράτος και η Ρωσία κατατάσσεται 83η σε 100 χώρες ως προς την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση "Οίκος της Ελευθερίας".

Κλείσιμο
Οι υποστηρικτές του Γκολούνοφ ευθύς εξαρχής ισχυρίστηκαν ότι ο δημοσιογράφος ήταν αθώος και θύμα κατασκευασμένων κατηγοριών για εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, πρακτική που θεωρείται ως συνήθης εναντίον των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως απάντηση στα στοιχεία που επικαλείται η αντιπολίτευση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης