Χονγκ Κονγκ: Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση!

Χονγκ Κονγκ: Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση!

Διαμαρτυρήθηκαν κατά του σχεδίου της τοπικής κυβέρνησης που προβλέπει εκδόσεις υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα 

D8oAXxlXUAA42ej
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για ένα σχέδιο της τοπικής κυβέρνησης να επιτρέψει τις εκδόσεις υπόπτων προς την ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη μεγαλύτερη διαδήλωση μετά την επανεκχώρηση της περιοχής στο Πεκίνο.

«Υπάρχουν 1,03 εκατομμύριο άτομα στη σημερινή πορεία», ανακοίνωσε ένας από τους διοργανωτές στο πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά στο τοπικό Κοινοβούλιο, προκαλώντας ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Επεισόδια

Ενώ η πορεία εξελισσόταν ομαλά, συγκρούσεις ξέσπασαν μετά τα μεσάνυχτα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση ροπάλων και αερίου πιπεριού για να διαλύσουν τη μεγάλη πορεία των διαδηλωτών κατά ενός νομοσχεδίου έκδοσης, του οποίου υπεραμύνεται η τοπική κυβέρνηση.

Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και χρησιμοποίησαν μεταλλικά φράγματα κατά της αστυνομίας, η οποία με ρόπαλα και αέριο πιπεριού, προσπαθούσε να εκδιώξει μια μικρή ομάδα που ήθελε να μείνει μπροστά από το νομοθετικό συμβούλιο, το τοπικό "κοινοβούλιο", σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Το 1989, καθώς το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία και σπουδαίο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο --δεν είχε επιστρέψει ακόμα στον έλεγχο της Κίνας-- 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη υποστήριξης στους διαδηλωτές της πλατείας Τιενανμέν.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει αυτά τα στοιχεία", δήλωσε στο AFP ο 21 ετών διαδηλωτής Πίτερ Τσαν. "Αν πράγματι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν στα αιτήματά μας, δεν θα αποκλείσουμε άλλες ενέργειες".

Κλείσιμο
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά απόψε, η κυβέρνηση είδε στη διαδήλωση αυτή "ένα παράδειγμα για το πώς οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ασκούν την ελευθερία έκφρασης". Ωστόσο, δεν έδειξε καμιά ένδειξη συμβιβασμού, καλώντας τους βουλευτές να συνεχίσουν να συζητούν το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα θα θέσει τους πολίτες στο έλεος ενός θολού και πολιτικοποιημένου κινεζικού δικαστικού συστήματος.

Πολλοί διαδηλωτές είπαν ότι δεν πιστεύουν πλέον στις δεσμεύσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Χονγκ Κονγκ ότι δεν θα στέλνει στην ηπειρωτική Κίνα τα πρόσωπα που τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση.

D8oHl0CWwAAItGS
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης