ΗΠΑ: Tραπεζίτης χορήγησε δάνεια 16 εκατ. δολαρίων για να μπει στην κυβέρνηση Τραμπ

ΗΠΑ: Tραπεζίτης χορήγησε δάνεια 16 εκατ. δολαρίων για να μπει στην κυβέρνηση Τραμπ

Ο τραπεζίτης από το Σικάγο διώκεται επειδή χορήγησε δάνεια σε συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ για να εξασφαλίσει μια θέση στην κυβέρνηση

nKzPlz2A
Ένας τραπεζίτης από το Σικάγο διώκεται επειδή χορήγησε δάνεια ύψους σχεδόν 16 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, τον Πολ Μάναφορτ, με την ελπίδα ότι θα του εξασφάλιζε μια θέση στη νέα κυβέρνηση μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Στίβεν Καλκ, 54 ετών, πρόεδρος της Federal Savings Bank, είχε συντάξει μάλιστα και έναν κατάλογο με τις θέσεις που θα προτιμούσε να αναλάβει στον Λευκό Οίκο, όπως ανέφερε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν σε ανακοίνωση του. Στην πρώτη θέση, το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών. Αν δεν ήταν διαθέσιμο, θα ήθελε να γίνει υπουργός Εμπορίου ή υπουργός Άμυνας. Ακολουθούσαν 19 θέσεις διπλωματών σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και στη Ρώμη.

Τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Τραμπ έλαβε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μάναφορτ πήρε και αυτός το "πράσινο φως" από την τράπεζα του Καλκ για ένα δάνειο ύψους 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε πρώτη φάση, τον ευχαρίστησε ορίζοντάς τον μέλος μιας ομάδας οικονομικών συμβούλων της εκστρατείας.

Μετά την εκλογή του Τραμπ, τον Νοέμβριο του 2016, και αφού αποδεσμεύτηκε το δάνειό του και ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης ενός άλλου δανείου, ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Μάναφορτ πρότεινε το όνομα του τραπεζίτη στην ομάδα που είχε αναλάβει να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου τον Ιανουάριο. Κατάφερε μάλιστα να του εξασφαλίσει μια συνέντευξη για τη θέση του υφυπουργού Άμυνας, όμως τελικά ο Καλκ δεν διορίστηκε πουθενά.

Ο τραπεζίτης, που πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή στο Μανχάταν αργότερα σήμερα, βαρύνεται την κατηγορία της διαφθοράς, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Ο Μάναφορτ καταδικάστηκε τον Μάρτιο από ομοσπονδιακό δικαστήριο σε 7,5 χρόνια κάθειρξης για άλλα οικονομικά αδικήματα, επειδή απέκρυψε τους εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αμέλησε να ενημερώσει τις αρχές ότι είχε αναλάβει σύμβουλος φιλορώσων Ουκρανών. Ο πρόεδρος Τραμπ, που τον συνεχάρη επειδή αντιστάθηκε στις πιέσεις που του άσκησε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ κατά την έρευνά του για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να του απονείμει χάρη. Όμως παράλληλα, ο Μάναφορτ διώκεται στη Νέα Υόρκη για απάτη με στεγαστικά δάνεια και αν καταδικαστεί, η ποινή αυτή δεν θα μπορεί να διαγραφεί με προεδρική χάρη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης