Βρετανία: Σε «αχαρτογράφητα νερά» μετά το τρίτο «όχι» στη Μέι για το Brexit

uk0

Με την πλάτη στον τοίχο η Τερέζα Μέι έπειτα και από την τρίτη αποτυχία της να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων - Ποιες είναι οι επιλογές του Λονδίνου την επόμενη μέρα - Έκτακτη Σύνοδος των «27» στις 10 Απριλίου

Στις 29 Μαρτίου του 2017 ο σερ Τιμ Μπάροου, ο πρεσβευτής της Αυτής Μεγαλειότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το επίσημο αίτημα αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας προέβλεπε ότι τα μεσάνυχτα της 29 Μαρτίου 2019 (απόψε) η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε 27 κράτη – μέλη και φλέγοντα ζητήματα για το μέλλον της Ένωσης, όπως οι εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, η κλιματική αλλαγή και οι προτάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης θα βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας.

Δύο χρόνια μετά, ακριβώς την ημέρα που προβλεπόταν αποχώρησης της Βρετανίας, η βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε για τρίτη φορά τη συμφωνία αποχώρησης. Μια συμφωνία που είχε υπογράψει η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι. Πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τί πρόκειται να κάνει το Λονδίνο, την ώρα που στις Βρυξέλλες και σε αρκετές άλλες πρωτεύουσες η υπομονή δεν στερεύει απλώς, αλλά έχει εξαντληθεί.

Δύο ολόκληρα χρόνια το Λονδίνο δεν κατάφερε να κατανοήσει και φαίνεται να αδυνατεί ακόμα, ότι η ΕΕ μίλησε με μια φωνή απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ. Ένα επιχείρημα που «λύτρωσε» πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες που δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν σε διμερείς επαφές με το Λονδίνο.

Η νομικίστικη προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, οι πολιτικοί και η μεγαλύτερη μερίδα των μέσων ενημέρωσης της οποίας πίστευαν ότι το Λονδίνο μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά κάθε διαπραγμάτευση ζητώντας την πλέον βολική πολιτική λύση, προκάλεσε σοκ στην άλλη πλευρά της Μάχγης. Η ΕΕ έθεσε ως όρο το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ως κράτος- μέλος της Ένωσης

Η Τερέζα Μέι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Σε περίπτωση που έκανε πίσω από τις κόκκινες γραμμές της θα έχανε την υποστήριξη των «σκληρών» του κόμματος της που επιθυμούν ένα ταχύ Βrexit, αλλά και των βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας που την στηρίζει ως πρωθυπουργό της χώρας. Η μικρή επέκταση της εξόδου της χώρας από την Ένωση που αποφάσισαν 27 κράτη – μέλη χωρίς την παρουσία της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, δεν φάνηκε να αλλάζει τα πράγματα στο Λονδίνο.

Ο γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάγιερ, ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο μπορεί να επιλέξει όποια εναλλακτική επιθυμεί, αλλά μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα της 12 Απριλίου.
Οι επιλογές είναι ελάχιστες.

* Αν το Λονδίνο ζητήσει περισσότερο χρόνο, τότε θα πρέπει αφενός να συμμετάσχει στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στις 23 Μαΐου και στη συνέχεια να προτείνει Επίτροπο για την επόμενη Κομισιόν και αφετέρου να συμφωνήσουν σε αυτήν την επέκταση ομοφώνως οι «27» της ΕΕ. Κάθε κράτος -μέλος, ακόμα και η Μάλτα, το Λουξεμβούργο ή η Κύπρος έχει δικαίωμα βέτο.

* Η Τερέζα Μέι μπορεί επίσης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι τι θα ζητήσει από την ΕΕ. Το πολιτικό μέλλον της κυρίας Μέι δεν αφορά κανέναν στις Βρυξέλλες.

* Το Λονδίνο μπορεί τελικά να αποχωρήσει από την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 12 Απριλίου, δηλαδή στις 23.00 ώρα Βρετανίας, χωρίς καμία συμφωνία. Σε αυτήν την περίπτωση η αποχώρηση θα γίνει με... βρετανική ακρίβεια.

* Κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Λονδίνο ζητούν ήδη και... τέταρτη ψηφοφορία τη Δευτέρα

* Η μονομερής ανάκληση του άρθρου 50 είναι μια ακόμα πιθανότητα

Η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα στη Μεγάλη Βρετανία

ΣΧΟΛΙΑ (79)

Μπαρουφάρατζ

Να τελειώνουμε σιγά σιγά και σε αυτή την περίπτωση με τους φραπεδονομάχους του Βλάντιμιρ.

Zbts

Αλλη μια αποδειξη του ποσο ανηκανοι, ψευτες και υποκριτες ειναι οι πολιτικοι μας παντου...στο τελος θα τα χρεωσουν στον κοσμο που ψηφισε για να βγουν αυτοι λαδι...οπως στο δικο μας δημοψηφισμα....εμεις δεν ειμασταν ωριμοι και ψηφισαμε οχι....τι ωραιοι ρε.....

Βασίλης

Από πού κι ως πού προέκυψε ξαφνικά στρατιωτική επέμβαση;;;

Βασίλης

Για να είμαστε ακριβείς, η λίρα είναι το πέμπτο ισχυρότερο νόμισμα (όχι το ισχυρότερο στον κόσμο) και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει Σύνταγμα - μόνο εθιμικό πλαίσιο κανόνων/αποφάσεων.

Κώστας

Καλά έχει να πέσει πολύ κλάμα..... 1 ευρώ = 1 στερλίνα για αρχή

Μάθε Μπαλίτσα

Hats Off για τους ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ Βρετανούς!! Διδάσκουν Πολιτική! ΚΑΙ θα γλιτώσουν τη συμμετοχή στον προϋπολογισμό των ευρωμασόνων (aka "δίνω τα λεφτά μου στους Γερμανούς για να τα κάνουν ό,τι γουστάρουν"). ΚΑΙ θα πετύχουν ζηλευτή Τελωνειακή Ένωση στο τέλος. Είναι η Τέλεια Μπλόφα!! ΕΥΓΕ!!

Μενέλαος

Ξεχάσατε μια ακόμα εκδοχή, που είναι και η πιθανότερη, διότι αυτήν ήθελαν εξαρχής αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο: Νέο δημοψήφισμα όπου το Brexit θα χάσει με διαφορά και τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει πίσω με την ουρά στα σκέλια και θα παραμείνει στην ΕΕ, πράγμα που θα την ισχυροποιήσει σημαντικά, ενώ παράλληλα θα μειωθούν κατά πολύ οι εναντίων της αντιδράσεις (πχ του τύπου: αφού δεν τα κατάφερε η Μεγάλη Βρετανία, πού πάμε ωρέ εμείς ξεβράκωτοι στα αγγούρια, κλπ)...

#2

Οι Βρετανοί έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την ΕΕ,έστω και οριακά στο δημοψήφισμα,απλά τα κράτη που αποτελούν το ΗΒ (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και βόρεια Ιρλανδία) δεν συμφωνούν στον τρόπο που αυτό θα γίνει!

#1

Η συμμετοχή της Αγγλίας στην ΕΕ είναι σαν την συμμετοχή της Αυστραλίας στη Eurovision!ούτως η άλλως η Αγγλία έχει και το δικό της νόμισμα (που είναι και το ισχυρότερο στον κόσμο) και το δικό της Σύνταγμα!απλά τυπικά συμμετέχει στον προϋπολογισμό της ΕΕ,όπως το κάνει και η Ελβετία που δεν ανήκει.

Θα μας τρελάνις;

Θεωρείς ότι η Αγγλία με την 7η οικονομία στον κόσμο, έχει το ισχυρότερο νόμισμα;

kyriakos

#1 σουργελο. Το πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο και το δικό της συνταγμα!!! Ή παίρνεις απαγορευμενες ουσίες ή έχεις πέσει επανειλημμένως από τον γιουκο. Έχουμε πει 1 εκατομμύριο φορές ότι τις γνώμες με τους όμοιους μας. Ξεδιαντροπο γίδι.

English Kolotumba

Ας φύγουν επιτέλους κανείς δεν τους κρατάει με το ζόρι!!! Αν είναι ακόμη Βρετανική αυτοκρατορία (όπως τους παραμυθιάζει ο σαπιοδόντης Φαράτζ) δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και κανέναν!!!

t

Μακάρι να μην μας κρατούσανε και εμάς με το ζόρι...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syria_ar

Διευκρινίσεις από τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ για τη Συρία σχετικά με τους λόγους και τους όρους της εκεχειρίας των 120 ωρών - Σύροι καταγγέλλουν σποραδικές συγκρούσεις κοντά σε πόλη στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

10
Culiacan

Σύμφωνα με υπουργό της χώρας, οι δυνάμεις ασφαλείας αναδιπλώθηκαν προκειμένου να «σωθούν ζωές» - Ο Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες μαζί με αδέρφια του πιστεύεται πως διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο καρτέλ Σιναλόα, που βιώνει μια «εσωτερική διαμάχη»

1
nether

Οι αρχές ερευνούν την πιθανότητα να κρύβεται πίσω από την υπόθεση κάποιο «θρησκευτικό πιστεύω» - Με αμφιλεγόμενο θρησκευτικό κίνημα συνδέεται τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

pence_ar

Η Ουάσιγκτον, μετά τις παλινωδίες του προέδρου Τραμπ, προσπάθησε να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί από την αξιοπιστία της - ΗΠΕ και Τουρκία δεσμεύτηκαν για μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας»