«Stop Boris»: «Φρένο» για τη διαδοχή Μέι στον Μπόρις Τζόνσον από τους Συντηρητικούς

«Stop Boris»: «Φρένο» για τη διαδοχή Μέι στον Μπόρις Τζόνσον από τους Συντηρητικούς

Οι Συντηρητικοί αντίπαλοί του προσπαθούν να του κόψουν το δρόμο προς την εξουσία - Σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων η τρίτη ψηφοφορία για την Συμφωνία Αποχώρησης

boris12
«Τρικλοποδιά» στον Μπορίς Τζόνσον σχεδιάζουν να βάλουν οι επίδοξοι υποψήφιοι για να διαδεχτούν την Τερέζα Μέι.

Ο εκκεντρικός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου μπαίνει στο στόχαστρο των μελών του «νεοσύστατου» κινήματος «Stop Boriς» (Σταματήστε τον Μπόρις).

Ο Τζόνσον θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει τα ηνία του κόμματος των Συντηρητικών και, εν συνεχεία, τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας γεγονός που δεν αρέσει σε πολλά ηγετικά στελέχη των Τόρις αφού θεωρείται δύσκολος στις συνεργασίες του.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι,προσπαθεί να κερδίσει χρόνο χωρίζοντας στα δύο την τρίτη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.

Σήμερα η τρίτη ψηφοφορία για το Brexit

Η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε ενώ, σε άλλη ψηφοφορία, πιθανότατα την Δευτέρα, θα τεθεί προς ψήφιση η Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε..

Η συμφωνία φθάνει για τρίτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο του σώματος, Τζον Μπέρκοου για την διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας.

Το γεγονός ότι η τρίτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις είναι ένα τέχνασμα, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές , αφού η Μέι κερδίζει χρόνο.

Εάν σήμερα εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης, τότε παίρνει αυτομάτως παράταση η διαδικασία του Brexit έως τις 22 Μαίου. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τις Ευρωεκλογές καθώς, η Βρετανία έχει το περιθώριο μέχρι τις 12 Απριλίου να δηλώσει συμμετοχή.

Θα περάσει η συμφωνία;

Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας «Sun», ο αριθμός των «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών που αντιτίθενται στη Συμφωνία Αποχώρησης έχει μειωθεί στους 16. Όμως για να εγκριθεί το κείμενο στην τρίτη αυτή ψηφοφορία, η Τερέζα Μέι χρειάζεται τη στήριξη των 10 βουλευτών του βορειοιρλανδικού κόμματος «DUP» που εξακολουθούν να διαφωνούν για το θέμα του backstop στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς θεωρούν ότι «θέτει μια απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Κλείσιμο
Για τη σημερινή ψηφοφορία, εκτός από το βορειοιρλανδικό κόμμα και Εργατικοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία.

Εάν η συμφωνία δεν λάβει σήμερα τις «ευλογίες» της Βουλής των Κοινοτήτων, θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα με τους Συντηρητικούς «αντάρτες» να ζητούν μία πιο ήπια έξοδο της χώρας από την ευρωπαική οικογένεια και πολλούς βουλευτές να επιμένουν να προκηρυχθούν εκλογές.

«Σταματήστε τον Μπόρις»

Κι ενώ οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για τρίτη εάν θέλουν να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρώπη, υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις συσπειρώνονται εναντίον του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σαγίντ Τζαβίντ ηγείται ομάδας που θέλουν να βγάλουν από το παιχνίδι τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με πηγές των βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, πακιστανικής καταγωγής έχει μεγάλο έρεισμα στους κόλπους των Συντηρητικών. Ενώνοντας τις δυνάμεις μ' ένα άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος των Τόρις, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο Τζαβίντ μοιράζει την «τράπουλα» βάζοντας στο περιθώριο τον Τζόνσον. Ο ίδιος θέλει να αναλάβει την ηγεσία των Τόρις και εν συνεχεία την πρωθυπουργία, υπόσχεται στον Μάικλ Γκόουβ το νευραλγικό υπουργείο των Οικονομικών και στον Τζέρεμι Χαντ, νυν υπουργό Εξωτερικών, το υπουργείο Εσωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης