Brexit: Απορρίφθηκε ξανά η συμφωνία αποχώρησης που πρότεινε η Μέι - Και τώρα;

theresa_may_brexit_art

Με ψήφους 344 «όχι» έναντι 286 «ναι», οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη Συμφωνία της Μέι για το Brexit - Ο Τουσκ κάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής  της ΕΕ στις 10 Απριλίου - Πέφτει η λίρα

Tρίτη και φαρμακερή η ψηφοφορία για τη Συμφωνία της Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 286 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 344 κατά. Η απόρριψη της πρότασης της Τερέζα Μέι ουσιαστικά επιτείνει την ανασφάλεια στη Βρετανία, γεγονός που δείχνει και η άμεση πτώση της στερλίνας. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών για τις 10 Απριλίου, δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε το Λονδίνο για να περάσει τη συμφωνία.Κομισιόν: «Πιθανό» ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι «πιθανό» ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ' αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ ... είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

«Η 12η Απριλίου είναι η νέα 29η Μαρτίου» σχολίασε στο twitter ο γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάιρ. Μέι: Θα μας ζητήσουν τη διεξαγωγή Ευρωεκλογών 

«Βαθύτατα λυπηρό» χαρακτήρισε η Τερέζα Μέι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σχολιάζοντας ότι για άλλη μια φορά η βουλή δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ομαλό τρόπο.

«Οι συνέπειες της απόφασης είναι σοβαρές», τόνισε η Μέι προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 12 Απριλίου.

«Σε μόλις 14 ημέρες, δεν υπάρχει χρόνος να συμφωνήσουμε, να νομοθετήσουμε και να επικυρώσουμε τη συμφωνία», ανέφερε η Μέι.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. « Η ΕΕ ήταν καθαρή ότι κάθε περαιτέρω επέκταση θα πρέπει να έχει σαφή σκοπό και χρειάζεται να συμφωνηθεί ομόφωνα από τους αρχηγούς των υπολοίπων 27 κρατών-μελών στις 12 Απριλίου. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα απαιτηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να διεξαχθούν ευρωεκλογές.

«Εάν θέλετε Brexit, αυτή είναι η στιγμή» 

Σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε, η Τερέζα Μέι δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων:

«Επικυρώνοντας σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης, θα “αποφύγουμε το χείλος του γκρεμού” σε δύο εβδομάδες», υποστήριξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας και πρόσθεσε:

«Σήμερα θα έπρεπε να ήταν η ημέρα που εγκαταλείψαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση.... Παραμένω ωστόσο δεσμευμένη στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έφερα αυτήν την πρόταση σήμερα στο κοινοβούλιο».  

«Εάν θέλετε Brexit, αυτή είναι η στιγμή», δήλωσε η Μέι ολοκληρώνοντας την ομιλία της. 

Νωρίτερα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

«Η σημερινή ψηφοφορία... είναι προσβολή για τη Δημοκρατία και προσβολή για τη χώρα..Το Εργατικό Κόμμα δεν θα ψηφίσει ένα τυφλό Brexit», τόνισε.

Πτώση καταγράφει η λίρα

Πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ καταγράφει η βρετανική λίρα μετά την τρίτη καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση κατά 0,55% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και έφθασε στα 1,3089 δολάρια, ενώ κατέγραψε πτώση κατά 0,39% και έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1656 ευρώ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία είναι πολύ πιθανό σενάριο

Την πλήρη προετοιμασία της ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 για μια αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ανακοίνωσή της μετά την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12 Απριλίου. «Τα οφέλη της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, δεν θα ισχύουν σε καμία περίπτωση με μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Οι μίνι συμφωνίες σε επιμέρους τομείς δεν αποτελούν επιλογή.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Panagon

Αγαπητέ Κώστα, έχοντας ζήσει 20 χρόνια Αγγλία και έχοντας ακόμα επαγγελματικές επαφές και φίλους εκεί θα σου πω που κολλάνε. Τα θέματα τους είναι τα εξής: 1) Το αποτέλεσμα 52% vs 48% ήταν οριακό και δίχασε την χώρα. Οι ψηφοφόροι το χρησιμοποίησαν ως ψήφο διαμαρτυρίας για τους μετανάστες, για τις Βρυξέλλες και από κάποιους παλιότερους ως αντί Γερμανική ψήφος. Σήμερα μετά από πιο ώριμη θεώρηση έχει αντιστραφεί το κλίμα υπέρ της παραμονης στην ΕΕ, αλλά όχι θεαματικά. 2) Παρασύρθηκαν και από τους δικούς τους λαϊκιστές με τα ανεύθυνα ψέμματα και τις πομπωδεις ανακριβειες, οι οποίοι μετά το δημοψήφισμα την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια αφήνοντας τους φιλοευρωπαιους πολιτικούς να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά (ενάντια βέβαια στα πιστεύω τους και την κοινή λογική). 3) Ένα από τα αγκάθια της συμφωνίας που προβάλεται πολύ (αλλά δεν είναι το μόνο),ειναι τα σύνορα της Β. Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Οι ευρωπαίοι θέλουν ένα πιο χαλαρό σύνορο μεταξύ τους καθώς διαφορετικά η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ιρλανδιας θα πληγεί σημαντικά αν μπει σκληρό σύνορο και δασμοί. Κάτι τέτοιο οι Άγγλοι δεν μπορούν να το δεχτούν γιατί έτσι θα άνοιγαν οι ασκοί του αιόλου και όλα τα υπόλοιπα βασιλεια (Σκωτία - Ουαλία) θα ήθελαν και αυτά την ίδια μεταχείριση απειλώντας με απόσχιση και ανεξαρτησία. (Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μην ξεχνάμε) 4) Αν πάνε οι Άγγλοι στην έξοδο από ΕΕ χωρίς συμφωνία γνωρίζουν οι πολιτικοί τους τις βαριες συνέπειες για την οικονομία και το μέλλον της χώρας και κανένας δεν θέλει να πάρει ευθύνη για μια τέτοιας σημασίας ιστορική απόφαση. Ήδη έχουν αρχίσει να μετράνε χασούρα σε παρα πολλούς τομείς. Ελπίζω με αυτά τα λίγα να σε κατατοπισα.

Νίκος

Μη μασάτε! Δεν πρόκειται να βγουν από την Ε.Ε. οι Βρεττανοί! Και ευροεκλογές θα κάνουν και στο ευρώ θα μπουν! Τί κι αν έκαναν δημοψήφισμα και ο λαός ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.; Γραμμένο τον έχουν τον λαό οι πολιτικοί! Κανείς δεν μπορεί να φύγει από την Ε.Ε.! Εμείς στην Ελλάδα το ζήσαμε αυτό το 2015. Τώρα το ζουν και οι Άγγλοι.

dim

Εισαι εντελως ασχετος....

BasTv

Όντως, είσαι εντελώς άσχετος, παρ' όλα αυτά, πετάς κοτσάνες.

Μας παίζουν στα δάκτυλα οι Άγγλοι

Εάν βρισκόταν η Ελλάδα στην θέση της Μεγάλης Βρετανίας θα την είχαν διώξει με τις κλωτσιές!αλλά να μου πεις ποιος θα τα βάλει με το νο 2 της ΕΕ;άσε που η Μεγάλη Βρετανία έχει "πλάτες" τις ΗΠΑ!

Κώστας

Μετάνοιωσαν οι Βρετανοί και με κοινοβουλευτικά κόλπα έφθασαν μέχρι σήμερα να μην αποχωρούν από την ΕΕ.Όταν όλη η βιομηχανία τους είναι γερμανική,όταν η αγορά των προιόντων τους είναι η ΕΕ,όταν η Β.Ιρλανδία ξαναποκτήσει σκληρά σύνορα(IRA) και η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία και παραμονή στην ΕΕ,πόσο θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων και η λίρα,που θα φθάσει η ανεργία;πως θα αποχωρήσουν;Θα βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους ακολουθώντας τους εκεί καρατζαφέρηδες;Θα πάρουν τώρα μεγάλη παράταση,με ευρωεκλογές και νέο δημοψήφισμα ή βουλευτικές εκλογές.Το brexit πέθανε χωρίς κωλοτούμπα αλα τσίπρα και μάλιστα το σκότωσαν οι σκληροί.Κακά τα ψέμματα,κανείς δεν μπορεί μόνος του,όσο ισχυρός και αν νομίζει ότι είναι.Τελικά τα δημοψηφίσματα δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση....

Unknown

Χαχαχαχαχα... σε ποιο Λονδίνο μένεις Εσυ ;

dj.

Αυτοι οι δύστυχοι τώρα πληρώνουν τύπους σαν τον Τσίπρα τον Καμμένο και το Βαρουφάκη που τους τάισαν σανο, φύκια και πράσινα άλογα

Γιάννης

Άιντε και στα δικά μας . . .

Κωστας

Παίδες, όποιος ξέρει ας μας πει συνοπτικά τι γινεται εκει πέρα.. τι θέλουν? τι φοβούνται?

Στεφανος

Αδελφε, και εμεις που ζουμε στο Λονδινο, δεν εχουμε καταλαβει τι θελουν....ουτε και αυτοι ξερουν τι θελουν! Τα εχουν κανει μπαχαλο...Την καλημερα μου στην Ελλαδα.

Ευρωπαίος πολίτης

εδώ θα μας έδιωχναν χωρίς να το ζητήσουμε Και εδώ λένε άντε να δούμε να δώσουμε παράταση και να είμαστε πιο ελαστικοί Και μετά αναρωτιούνται στην ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ανεβαίνει ο εθνικισμός και η άκρα δεξιά

Έφη

Μάλλον δεν έχεις γνώση του θέματος. Η ΕΕ τους έχει δώσει φιόγκο κ υπάρχουνχώρες που τους θέλουνε έξω (Γαλλία). Καλά τους κάνουνε γιατί είναι πολύ αλαζόνες

Είναι ολοφάνερο

Βλέπουν ότι είναι αδιανόητο να φύγουν, αλλά πολύ υπερήφανοι να πουν δεχτείτε μας πίσω. όλα τ άλλα είναι φούμαρα...όποιος θέλει να φύγει φεύγει...δεν απειλεί ότι θα φύγει και μπαστακώνεται...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Victor_Orban

Η κατάκτηση της Βουδαπέστης ήταν ο πλέον φιλόδοξος στόχος των πολιτικών του αντιπάλων του Βίκτορ Ορμπάν, του εθνικιστή πρωθυπουργού που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας τα τελευταία δέκα χρόνια

21752188

«Δημιουργεί κινδύνους για μια μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε με την Γερμανίδα Καγκελάριο

1
kobani-0

Θα αναπτυχθούν τις επόμενες 48 ώρες στις βορειοανατολικές συριακές πόλεις Kομπάνι και Mανμπίτζ σύμφωνα με δηλώσεις Κούρδων αξιωματούχων και πληροφοριών που μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης στον Λίβανο - Στόχος τους να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών που μάχονται στο πλευρό της Τουρκίας

79