Μαλαισία: Αναβλήθηκε η δίκη για το σκάνδαλο διαφθοράς με άρωμα Χόλιγουντ 

Μαλαισία: Αναβλήθηκε η δίκη για το σκάνδαλο διαφθοράς με άρωμα Χόλιγουντ 

Ένας από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ - Διαβάστε τις λεπτομέρειες της πρωτοφανούς υπόθεσης

skanda
Αναβλήθηκε η «δίκη του αιώνα» που επρόκειτο να αρχίσει την Τρίτη στη Μαλαισία με τους εισαγγελείς να προσπαθούν να ρίξουν φως  στο πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του κρατικού επενδυτικού ταμείου ΙMDB της Μαλαισίας που έχει  άρωμα Χόλιγουντ. 

Ένας από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ.

Στις 12 Φεβρουαρίου, οι εισαγγελείς στη Μαλαισία επρόκειτο να ξεκινήσουν την εκδίκαση της υπόθεσης με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Νατζίπ Ραζάκ να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες,όμως η διαδικασία αναβλήθηκε.

Ο Νατζίμπ Ραζάκ συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018.

Η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς της Μαλαισίας (MACC) δήλωσε ότι ο Ραζάκ συνελήφθη για σκάνδαλο διαφθοράς σχετικά με το μαλαισιανό κρατικό ταμείο 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Οι κατηγορίες κατά του Ραζάκ μπορούν να του επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 έτη.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας και χρηματιστής Τζο Λόου είναι ο υπ' αριθμόν 1 ύποπτος για το ξέπλυμα 400 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο, μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού στις ΗΠΑ. 

Κλείσιμο
 Ο Λόου, έμπιστος του Ραζάκ, παραμένει άφαντος και σύμφωνα με πηγές έχει βρει καταφύγιο στην Κίνα με την Μαλαισία να ζητά την έκδοσή του.

Τον Ιούνιο του 2017 η Αυστραλή Μιράντα Κερ παρέδωσε στην αμερικανική δικαιοσύνη κοσμήματα αξίας 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε λάβει ως δώρο και τα οποία φέρονται να έχουν σχέση με το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς. Το 34χρονο σούπερ μόντελ είχε λάβει τα κοσμήματα αυτά από τον επιχειρηματία Τζο Λόου, οικείο της οικογένειας του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ και τα παρέδωσε σε ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στο Λος Άντζελες.

Η Κερ ανήκει στις διασημότητες, το όνομα των οποίων ενεπλάκη στο σκάνδαλο του 1MDB.

Στα μέσα Ιουνίου του 2017, ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές διάφορα δώρα που είχε λάβει από τον Λόου, κυρίως ένα 'Οσκαρ που είχε απονεμηθεί στο Μάρλον Μπράντο, έναν πίνακα του Πικάσο και ένα κολάζ του Μπασκιά!

Ο χρηματιστής Τζο Λόου έκανε τη «βρώμικη» δουλειά

Στη Μαλαισία και τη Νέα Υόρκη, όπου ο Λόου πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του, απέκτησε μία τακτική παρουσία στις κοσμικές στήλες κι έγινε φίλος με διασημότητες όπως την Πάρις Χίλτον. 

Η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας 
   
Το 2009 ο τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ίδρυσε ένα δημόσιο ταμείο της Μαλαισίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το οποίο όμως λεηλατήθηκε. Ορισμένα από τα ποσά που εκλάπησαν επέτρεψαν μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση τριών ταινιών του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους και «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», την παραγωγή των οποίων έκανε η εταιρία Red Granite που εδρεύει στο Λος Άντζελες.

 Συνολικά, οι ζημιές για το ταμείο φέρεται να ανέρχονται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια! Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, «ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» χρηματοδοτήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έκλεψε από το 1MDB ο χρηματιστής Τζο Λόου. Οι άλλες ταινίες είναι το δεύτερο μέρος της ταινίας «O ηλίθιος και ο πανηλίθιος», (Dumb and Dumber To) μια κωμωδία του 2014 με τον Τζιμ Κάρεϊ και «Ο μπαμπάς γύρισε» (Daddy's Home) του 2015 με τον Γουίλ Φάρελ.

Σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές αρχές, το 2014, ο Λόου φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει 3,2 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει και να προσφέρει αυτό τον πίνακα στον Ντι Κάπριο, με την ευκαιρία των γενεθλίων του. 

 Τον Ιούλιο του 2016 η αμερικανική δικαιοσύνη άρχισε έρευνα σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μέρος των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο μέσω λογαριασμών στην Ελβετία, στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ και στις ΗΠΑ. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2015, αφότου το ταμείο που είχε χρεωθεί με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ παρέβη τους συμβατικούς όρους αποπληρωμής.

Ο Ριζά Αζίζ, γαμπρός του πρώην  πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ρατζάκ είναι ο συνιδρυτής της «Red Granite Pictures», της εταιρίας παραγωγής που συγχρηματοδότησε τον Λύκο της Γουόλ Στριτ. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι 155 εκατ. δολάρια υπεξαιρέθηκαν από το 1MDB για να διοχετευτούν στη Red Granite Pictures το 2012 μέσω υπεράκτιων εταιριών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης