Hurriyet: Ο Τσίπρας προσπάθησε πολύ ώστε να επιστραφούν στην Άγκυρα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Hurriyet: Ο Τσίπρας προσπάθησε πολύ ώστε να επιστραφούν στην Άγκυρα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Είναι σημαντικό ότι επισκέπτεται την Τουρκία αμέσως μόλις «πέρασε» η Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας

tsiprasa-erdogan-ean
«Σχεδόν σίγουρη» είναι η Τουρκία πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι μπορούσε, «προσπάθησε σκληρά», ώστε οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που το καλοκαίρι του 2016 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, να επιστραφούν στην Άγκυρα. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα Χουριέτ, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα συζητήσουν επίσης και για τους φυγάδες τούρκους στρατιώτες στους οποίους δόθηκε άσυλο, παρά το ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν σχεδόν σίγουρη πως ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να ανατρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει», γράφει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντερμιτάς.

«Ο Ερντογάν, που επισκέφθηκε την Δυτική Θράκη το 2017, σίγουρα θα θέσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», συνεχίζει.

Το άρθρο, που διαπνέεται από μια αίσθηση αισιοδοξίας πως η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν θα έχει θετικά αποτελέσματα και πως η συγκυρία επιτρέπει βελτίωση των σχέσεων, επισημαίνει ακόμα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει στην Άγκυρα αμέσως μόλις «πέρασε» από την ελληνική Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια: «Έρχεται λίγες ημέρες αφότου η ελληνική Βουλή ενέκρινε το τέλος της διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας, που άλλααξε το όνομά της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Τσίπρας αντιστάθηκε στον ακροδεξιό του εταίρο, οι υπουργοί του οποίου αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε στο τσακ την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και υπονόησε πρόωρες ρκκλογές την άνοιξη. Η Τουρκία, που πάντα υποστήριζε την είσοδο της Μακεδονίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καλωσόρισε ένθερμα την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα».

Εξάλλου επισημαίνεται πως δεδομένων των χρόνιων, άλυτων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, δεν αναμένεται ούτε αυτή η συνάντηση να κάνει τη διαφορά. Όμως, γράφει η Hurriyet, πρώτον ο ίδιος ο Τσίπρας έρχεται στην Άγκυρα σε μια συγκυρία που έχει κερδίσει τον σεβασμό της κοινής γνώμης αλλά και κυβερνητικών κύκλων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της προσέγγισής του στο ζήτημα των διμερών σχέσεων. «Ο διάλογος με τους πρώην τούρκους πρωθυπουργούς Αχμέτ Νταβούτογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ και φυσικά με τον Ερντογάν, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές, δεν διακόπηκε ποτέ. Μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε ότι αυτή η καλή διάθεση προς τον Τσίπρα θα διατηρηθεί και κατά την συνάντησή του με τον Ερντογάν, παρά τις δεδομένες διαφορές σε μια σειρά από ζητήματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης