Βενεζουέλα: Ποιος είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που σκάβει τον «λάκκο» του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ποιος είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που σκάβει τον «λάκκο» του Μαδούρο

Αφότου ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, η χώρα απειλείται με εμφύλιο  - «Τώρα η Βενεζουέλα έχει δύο προέδρους....Μέχρι πότε;» διερωτώνται τα ξένα ΜΜΕ

20611816
Με το βλέμμα στραμμένο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που απειλείται με εμφύλιο είναι η διεθνής κοινότητα που εμφανίζεται διχασμένη για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

«Τώρα στη χώρα κυβερνούν δύο πρόεδροι. Μέχρι πότε;», διερωτάται ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Στη χώρα του Μαδούρο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι σε συγκρούσεις με την αστυνομία αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 14 ή 16 νεκρούς.

Εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.Ο 35χρονος Χουάν Γκουάιδο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος διάδοχος του σοσιαλιστή προέδρου

Τον αναγνώρισαν πρόεδρο ΗΠΑ, Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής

Τον αναγνώρισε ως νέο νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύοντας τις πιέσεις εναντίον του Μαδούρο . Σουηδία και Δανία έσπευσαν κι αυτές να υποστηρίξουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Σε αναγνώριση του Γκουάιδο ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας προέβησαν ο Καναδάς, το Περού, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η Αργεντινή.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του,ο ΟΗΕ ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα και στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνικό διάλογο.

20612941



«Καζάνι που βράζει» η Βενεζουέλα

Παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις της νοτιοαμερικάνικης χώρας, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στον Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε εκ νέου πρόεδρος της Βενεζουέλας για δεύτερη προεδρική θητεία, στις 10 Ιανουαρίου. Οι νέες διαδηλώσεις στη χώρα γίνονται για την στήριξη μίας προσπάθειας του Γκουάιδο να ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Για τις ΗΠΑ, η εξουσία του Μαδούρο δεν φέρει «καμία νομιμοποίηση» και ο τελευταίος «πρέπει να φύγει».

Κάλεσμα Μαδούρο για λαϊκή κινητοποίηση

Στο μεταξύ, σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

«Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter. Επίσης, λίγο αργότερα, έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του και ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα προχωρά σε διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ, δίνοντας χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα.

Ε.Ε για Γκουάιδο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη, ενωμένη, θα στηρίξει τις «δημοκρατικές δυνάμεις» στην Βενεζουέλα, ενώ αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το Παρίσι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους εταίρους για την κατάσταση στην Βενεζουέλα.

Η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές. «Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε εξ ονόματος των 28.

«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, σε μία προσπάθεια κυβερνητικής αλλαγής κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε.

Υπέρ του Μαδούρο Τουρκία Κούβα και Βολιβία

Τη στήριξή του στον «αδελφό» Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο και με tweet του προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας ενάντια στην ανάμιξη των ΗΠΑ, όπως τόνισε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Τη «σθεναρή υποστήριξή» της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας εξέφρασε και η κυβέρνηση της Κούβας.


20611477


Ποιος είναι ο 35χρονος Χουάν Γκουάιδο

Ο 35χρονος Χουάν Γκουάιδο ζει από θαύμα. Σε ηλικία 15 ετών, αυτός και η οικογένειά του ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Το 1999 γλίτωσαν από μία καταστροφική
κατολίσθηση που προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων στη γενέτειρά του.

Σήμερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ενεργεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας σε μια κίνηση που επικρότησαν χιλιάδες συμπολίτες του αλλά και ηγέτες διαφόρων κρατών.

Ο Γκουάιδο ηγείται ενός κινήματος που στόχο έχει να περιθωριοποιήσει τον Μαδούρο, σφετεριστή της εξουσίας όπως τον αποκαλεί.

Υποσχέθηκε στο λαό της Βενεζουέλας μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές για να τερματιστεί η κυριαρχία του σοσιαλιστικού καθεστώτος Μαδούρο.

Γεννήθηκε στη La Guaira, μια παραλιακή πόλη που φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο «Universidad Católica Andrés Bello» στο Καράκας και έχει δύο μεταπτυχιακά στη δημόσια διοίκηση.

Ο Γκουάιντο και η οικογένειά του επέζησαν από μια καταστροφική κατολίσθηση που το 1999 σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια στη γενέτειρά του, La Guaira.

Στο βιογραφικό του στο Twitter, γράφει ότι είναι «ερωτευμένος με τη Βενεζουέλα».
Από το σχολείο ήταν πολιτικά δραστήριος Συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του τότε προέδρου Ούγκο Τσάβες ζητώντας να μπει τέλος στη λογοκρισία του Τύπου.

Λίγα χρόνια αργότερα, συμμετείχε σε μια ομάδα νέων ηγετών που έδωσαν πνοή σ' ένα πολιτικό κόμμα, το 2009, υπό τον τίτλο:«Voluntad Popular - Popular Will - μαζί με τον Λεοπόλντ Λοπέζ, ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Τα μέλη του κόμματος διατυμπάνιζαν ότι στόχος τους είναι η καταπολέμηση της φτώχειας στη χώρα με δημοκρατία στην οποία όλοι οι πολίτες να έχουν δικαιώματα.

Ο Λοπέζ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ 'οίκον περιορισμό, ήταν ο επί χρόνια πολιτικός καθοδηγητής του Γκουάιδο.

Ανέλαβε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στις 5 Ιανουαρίου. Ωστόσο, είχε στην εθνοσυνέλευση από το 2011, υπηρετώντας ως αναπληρωτής πρόεδρος.

Ήταν ένας από τους βουλευτές που έκαναν απεργία πείνας απαιτώντας βουλευτικές εκλογές το 2015.

Συμμετέχοντας σε διαδήλωση πριν από λίγες ημέρες, συνελήφθη κυβερνητικούς πράκτορες. Λίγα 24ωρα αργότερα, δήλωνε πανέτοιμος να διαδεχτεί τον Μαδούρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης