LIVE

Κορωνοϊός

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πρόεδρο

venezouela_main

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η χώρα της Λατινικής Αμερικής - Ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» - Τέσσερις νεκροί σε επεισόδια

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει τις τελευταίες ώρες η Βενεζουέλα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επίσημη δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισαν ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιντο. Ο τελευταίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, κάνοντας χρήση της απόφασης που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες η Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε χαρακτηρίσει «σφετεριστή της προεδρίας» τον Νικολάς Μαδούρο. Την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, του εκλεγμένου σώματος στη Βενεζουέλα, επικαλέστηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος, προκειμένου να τεκμηριώσει την ανακοίνωσή του, αναγνωρίζοντας ως προσωρινό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Νικολάς Μαδούρο, με μία σειρά από μηνύματα στο Twitter, κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση». «Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε αναρτήσει φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις υπέρ του σε διάφορες περιοχές.


Η επίσημη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας, «ακυρώνοντας» τον Νικολάς Μαδούρο, παρ' ότι ο τελευταίος επικράτησε -σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν- στις πρόσφατες εκλογές.

Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη λατινοαμερικάνικη χώρα, υπέρ και κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσημη  στήριξή της στον Γκουάιδο, προέδρο του Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Την απόφασή του ανακοίνωσε στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποφέρει επί μακρόν στα χέρια του Μαδούρο και έτσι σήμερα αναγνώρισε επίσημα  τον Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, «πατώντας» στην απόφαση που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες η  Εθνοσυνέλευση, η οποία χαρακτήριζε «σφετεριστή της εξουσίας» τον Νικολάς Μαδούρο, παρά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν.

Σε δήλωσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ επισημοποίησε τις φήμες που τον ήθελαν να αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουάιδο: «Σήμερα, επισήμως αναγνωρίζω τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Η Εθνοσυνέλευση, ως η μοναδική νόμιμα εκλεγμένη από τον λαό της Βενεζουέλας, έκρινε ως μη νόμιμη την κατοχή της προεδρίας από τον Νικολάς Μαδούρο. Ως εκ τούτου, η θέση του προέδρου είναι κενή. Ο λαός της Βενεζουέλας εκφράστηκε με θάρρος εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο και απαίτησε την ελευθερία του και ένα κράτος δικαίου».

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

"Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία - αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν", τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Πομπέο σε Μαδούρο: Παραιτήσου...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουάιδο, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης "προσωρινό πρόεδρο" της Βενεζουέλας.

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουάιδο καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

"Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο", σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

"Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας", πρόσθεσε.

Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε παράλληλλα σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.

Λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουάιδο είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουάιδο ως νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών "συνεχάρη τον Γκουάιδο, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας".

Ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Σε απάντηση όλων των παραπάνω ενεργειών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Ο Μαδούρο κάλεσε τον στρατό να διατηρήσει την πειθαρχία

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, μετά αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

"Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές", είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστική προέδρου.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.


Τέσσερις νεκροί σε βίαια επεισόδια

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα στη Βενεζουέλα, όπου έχουν προγραμματιστεί για σήμερα διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης, έγινε γνωστό από την αστυνομία και μια ΜΚΟ.

Ένας ανήλικος ηλικίας 16 ετών τραυματίστηκε θανάσιμα «από πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης» στη λαϊκή συνοικία Κάτια, στο δυτικό τμήμα του Καράκας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio de Conflictividad Social (OVCS).

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος άνδρας.

video placeholder


Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος Σοσιαλιστή προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013) στην πόλη Σαν Φελίξ, επίσης στο κρατίδιο Μπολίβαρ.

Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται το μνημείο, το οποίο είχαν βανδαλίσει πέρυσι, να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση απηύθυναν κάλεσμα για διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, όπου το κλίμα είναι τεταμένο, δύο ημέρες μετά την καταστολή μιας στρατιωτικής εξέγερσης.

Πρόκειται για τις πρώτες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας μετά τις βίαιες διαδηλώσεις με 125 νεκρούς το 2017.

Έπειτα από κάλεσμα του Χουάν Γκουάιδο, του προέδρου του Κοινοβουλίου, οι αντίπαλοι του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο θα αξιώσουν τη συγκρότηση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» και τη διοργάνωση νέων εκλογών.

Από την πλευρά του, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης καλούν σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, ενώ η χώρα ασφυκτικά από τη σοβαρότερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της. Αυτή η κρίση μεταφράζεται σε ελλείψεις στα είδη διατροφής και τα φάρμακα, όπως και σε έναν υπερπληθωρισμό 10.000.000% για το 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τον Γκουάιντο ως προσωρινό πρόεδρο

Ντόμινο αντιδράσεων από τις κυβερνήσεις άλλων κρατών ακολούθησε μετά την επίσημη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ακολούθησαν η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, η Κολομβία και η Παραγουάη.

Όσον αφορά στο Μεξικό, δεν δείχνει πρόθυμο να αναγνωρίσει τον Γκουάιντο, αν και σύμφωνα με τα μεξικανικά Μέσα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς βρίσκονται σε εξέλίξη έντονες παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (68)

Στυλιανός Παπαδόπουλος

Και κλάάάάμα ο Τσιπραφέντης μας! Ποιον να διαλέξει ο Ροζ Λαδοπόντικας που μας "κυβερνά"; Τον ουζάδικο μπόση του ή τον Λατίνο εραστή; Προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα...

Να μας δώσει στοιχεία το FBI

είχε ποτέ χρηματοδοτήσει ο Μαδούρο Ελληνικά κόμματα; Αυτό το στικάκι θέλουμε

ρε............

αμερικανοδουλε συριζα, ρε νατοπροσκυνημενε συριζα..............ειναι τελικα ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΩΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ;; ΞΕΦΤΙΛΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΞΕΦΤΙΛΑ ΡΕ ..............αλλα για μας τους δημοκρατες παραμενει ΦΟΝΙΑΔΕς ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ. Ολα τα αλλα συριζα κατσε και κοιτα με τα αφεντικα σου ΤΡΑΜ,ΠΟΜΠΕΟ,ΝΑΤΟ το μακελειο που θα ξεσπασει στη Βενεζουελα. Αλλα να ξερεις και στα Βαλκανια, με τα αλλοιτρωτικα............κατι τετοιο θα συμβει.......... Αληθεια τι θα πειτε για την Βενεζουελα, ;; προσεχτε μην σας κανει ντα ο ΤΡΑΜΠ πουλημενα πολιτικα υποκειμενα , αμερικανοδουλοι.

Ellinas

Η παγκόσμια δικτατορία των ισχυρών καλά κρατεί! Δεν μιλάω για τα ανδρίκελα τύπου Τραμπ, αλλά γι αυτούς που κρύβονται από πίσω και κερδίζουν σε βάρος όλων των λαών

ραγια μου...........

...οταν εισαι αμερικανοδουλος, οπως η αφεντια σου, τετοια μονο ξερεις να γραφεις. Ο ΡΑΓΙΑΣ φιλε, μια ζωη υποτελεις...........

Μπαίνει ο κόλλιας στο καίκι ??

Ετοιμάζονται οι .....μηταφίδιδες να πάνε εκεί για συμπαράσταση στον ... παράδεισο του Μαδούρο !

αλεξ

ο μαδουρο κερδισε κανονικα τις εκλογες,αυτο που κανουν οι δυτικοι ειναι ενα ακομα πραξικοπημα,και,για να καταλαβω,η βενεζουελα εχει φτωχεια εξαιτιας μιας κεντροαριστερης νομιμης κυβερνησης?πριν τους τσαβιστας κυβερνουσαν καραδεξιες χουντες,τοτε γιατι η φτωχεια και οι ανισοτητες ηταν πολυ μεγαλυτερες απο σημρα,αφου λοιπον για ολα φταινε οι τσαβικοι?ολοκληρη η λατινικη αμερικη ειχε παντοτε καραδεξιες καπιταλιστικες κυβερνησεις,εκτος της κουβας,τι προκοπη πχ εχει δει τοσους αιωνες η κολομβια η βραζιλια η αιτη η γουτεμαλα και το σαλβαδορ με τον καπιταλισμο εκτος απο ακραια φτωχεια και ανισοτητες??ας ελπισουμε να παρεμβουν τριτες χωρες,εν αναγκει να στειλει η ρωσια το ιραν η τουρκια και η κουβα βοηθεια για να ηττηθουν οι πραξικοπηματιες,γιατι το αμερικα του την εχει καλα στημενη του μαδουρο την παγιδα,αλλη μια περιπτωση ανατροπης δημοκρατικα εκλεγμενης κυβερνησης,την ουκρανια πχ τη θυμαται κανεις?

Μαδούρο

Ρε σύντροφε είπαμε να λέμε και καμμιά μα@@@α να περνάει η ώρα αλλά εσύ το έχεις κάψει εντελώς!!!

Beltenebros

Είσαι λοβοτομημένος φίλε;;; Τι κανονικά εκλεγμένος ρε;;; τις εκλογές τις ΚΕΡΔΙΣΕ η αντιπολίτευση και ο δικτατορίσκος ΔΙΕΛΥΣΕ το κοινοβούλιο και σχημάτισε έκτακτη εθνοσυνέλευση συμπορευμένη με τα τσιράκια και το στρατό του. Άντε μορφώσου λίγο πριν αμολύσεις αρλούμπες

E

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΧΟΥΝΤΕΣ

Bamboo

Οι ΗΠΑ δεν ανακατεύονται μόνο στα εσωτερικά Λατινικών χωρών, αλλά και άλλων τριτοκοσμικών χωρών όπως η Ελλάδα ας πούμε γιά το Μακεδονικό. Είπατε κάτι για χειραγώγηση Μακεδονομάχοι; Ααα, ξέρω, αλλο η Βενεζουέλα και άλλο η Ελλάδα. Εμείς δώσαμε τα φώτα μπλα, μπλα, μπλα...

123

Νικολακη πες αλεύρι,ο Τσαουσέσκου σε γυρεύει

DeFacto

Με το αναμενόμενο τελος Μαδουρο χάνουν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ κ τού ΚΚΕ εναν μεγάλο χρηματοδότη έναν υποστηρικτή και μία χώρα καταφύγιο σε περίπτωση πού στριμωχθουν εδω στην Ελλάδα, τώρα τους μένει μόνο το τρελό αγόρι απο την βόρεια Κορέα το όποιο ομως είναι παλαβό και απρόβλεπτο με ορίτζιναλ σταλινική νοοτροπία σαν αυτή πού βιωσε ο σύντροφός Ζαχαριάδης πού αντί για τα συγχαρηκια πήρε ενα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τα Γκουλάγκ της Σιβηρίας

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης