Huawei: Ελεύθερη υπό όρους η οικονομική διευθύντρια

Huawei: Ελεύθερη υπό όρους η οικονομική διευθύντρια

Η 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών Μενγκ Ουάνγκζου θα πρέπει να φοράει ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού στον αστράγαλο και να παραμένει στο σπίτι τις καθημερινά από τις 23:00 ως τις 06:00

huawei_mengk
Η Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομική διευθύντρια της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας Huawei, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί υπό όρους και μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης από καναδικό δικαστήριο την Τρίτη.

Η απόφαση πάρθηκε 10 ημέρες μετά τη σύλληψή της στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ, εξέλιξη που προκάλεσε διπλωματική διένεξη ανάμεσα στο Πεκίνο, την Οτάβα και την Ουάσινγκτον.

Τη Μενγκ, η οποία είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Huawei, βαρύνουν κατηγορίες ότι παραπλάνησε πολλές πολυεθνικές τράπεζες όσον αφορά συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν και εξέθεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά στον κίνδυνο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στην ακροαματική διαδικασία στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας ο δικαστής ανέφερε ότι η Μενγκ μπορεί να αποφυλακιστεί μετά την καταβολή εγγύησης 10 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (7,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ), απόφαση την οποία υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές πολλοί στο ακροατήριο. Η Μενγκ, που παρέμενε υπό κράτηση από την 1η Δεκεμβρίου, δάκρυσε και αγκάλιασε τους συνηγόρους της.

Η 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών θα πρέπει να φοράει ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού στον αστράγαλο και να παραμένει στο σπίτι τις καθημερινά από τις 23:00 ως τις 06:00. Πέντε φίλοι της συμφώνησαν να προσημειωθούν τα σπίτια τους και να καταβάλουν χρηματικά ποσά ως εγγύηση ότι δεν θα αποπειραθεί να διαφύγει.

Εάν η δικαιοσύνη του Καναδά αποφανθεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος της, το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα κληθεί ακολούθως να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα έκδοσής της στις ΗΠΑ. Αν αυτό συμβεί, η Μενγκ ίσως προσαχθεί σε δίκη για συνωμοσία με σκοπό τη δόλια απόσπαση χρημάτων από χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών ανά κατηγορία.

Κλείσιμο
Η σύλληψη της Μενγκ αναζωπύρωσε την ένταση στη σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και των αμερικανικών καταγγελιών περί κινεζικής κατασκοπείας.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ενδέχεται να παρέμβει στην υπόθεση της Μενγκ, εάν κρίνει πως αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την εθνική τους ασφάλεια ή εάν συμβάλει να κλειστεί μια συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο.

Το Πεκίνο είχε απειλήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν ο Καναδάς δεν αποφυλάκιζε τη Μενγκ αμέσως.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς για την Κίνα εξαιτίας της υπόθεσης, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση. Η καναδική διπλωματία μελετά την πιθανότητα να εκδώσει μια παρόμοια προειδοποίηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV. Νωρίτερα την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι τέθηκε υπό κράτηση ένας Καναδός πολίτης στην Κίνα, που κατά συγκλίνουσες πηγές είναι πρώην διπλωμάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης