«Πυρετός» στις Βρυξέλλες για το Brexit: Σήμερα η ειδική Σύνοδος Κορυφής

may-junker_main01

Η Μέι έστειλε δραματική επιστολή στους Βρετανούς να στηρίξουν τη συμφωνία, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο - Τα δύο βασικά έγγραφα που θα πρέπει να εγκριθούν

Με την ολοκλήρωση των επαφών της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερίζα Μέι το Σάββατο, ξεκινάει σήμερα η ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες. 

Στη μακρά πορεία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι ηγέτες καλούνται σήμερα για να εγκρίνουν δύο βασικά έγγραφα του Brexit.

Αρχικά μια πολιτική δήλωση, η οποία αναφέρει ποιά θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά τον Brexit - ορίζοντας πώς θα λειτουργήσουν ζητήματα σημασίας όπως το εμπόριο και η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έπειτα τη συμφωνία αποχώρησης της ΕΕ, ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που καθορίζει τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το ΗΒ στην ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).

Στη σημερινή Σύνοδο δεν θα γίνει κάποια ψηφοφορία. Οι ηγέτες θα παραθέσουν τις απόψεις τους και με την έγκριση των δύο εγγράφων θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της διαδικασίας. Η μπάλα θα περάσει στο Βρετανικό έδαφος και η Πρωθυπουργός Μέι η θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Το πρόγραμμα

-09:30 αφίξεις ηγετών.

-10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

-11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ.

-13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Δραματική επιστολή της Μέι προς τους Βρετανούς

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής η Τερέζα Μέι δημοσιοποίησε επιστολή προς τους Βρετανούς πολίτες προκειμένου να τους απευθύνει δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες "Leave" και "Remain" μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.

«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Παραλίγο φιάσκο με το Γιβραλτάρ

Οι δύο πλευρές, ΕΕ και Βρετανία, παραλίγο να πέσουν στον ύφαλο του Γιβραλτάρ καθώς η Ισπανία εξέφρασε έντονες ανησυχίες απειλώντας να εκτροχιάσει τη συμφωνία Brexit για το ρόλο της στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες που αφορούν το Γιβραλτάρ - ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος με 30.000 κατοίκους.

Χρειάστηκαν συντονισμένες συνομιλίες Τουσκ-Γιούνκερ με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεζ, έτσι ώστε να άρει η Ισπανία τις αντιρρήσεις της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το προσχέδιο της σημερινής συμφωνίας, οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη.

Παρών και ο Τσίπρας

Στην ειδική Σύνοδο Κορυφής θα δώσει το «παρών» και ο Αλέξης Τσίπρας με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Μητσαρας

Πωπω κάτι πουλόβερ που αρχίζουν και ξηλώνονται και αυτοί που ήταν υπερ του ΕΥΡΩ ΜΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ θα αρχίσουν να νιώθουν ορφανά...Τα ΝΑΖΙΣΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ έχουν ηδη αγοράσει πολύ χρυσό για το ΝΕΟ ΜΑΡΚΟ ΠΡΟΒΑΤΑ....

Γλυπτα του Παρθενωνα

Η Ισπανια απειλησε με βετο για το Γιβραλταρ. Εμεις δεν μπορουσαμε να θεσουμε το θεμα των γλυπτων; θελετε να φυγετε; δωστε πισω οτι κλεψατε!

kalis

Αν έχει πάει και ο Αλέξης για να ψηφίσει (μαζί βέβαια με ... Μαλτα, Λουξεμβούργο, κλπ) αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος!

Τσιράκια της ΕΕ

Κάνενα σταλινικο-νεοφιλελεδικο ΜΜΕ δεν λέει κουβέντα για όσα λέει και κάνει Σαλβίνι ούτε φυσικά για τους αγώνες δεκάδων χιλιάδων μαθητών σε πόλεις της Μακεδονίας. Αν νομίζετε ότι θα τα αποκρύψετε είστε γελασμένοι, οι ειδήσεις πάνε από στόμα σε στόμα.

Μιχαλης .κ

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΟΑΡΙΣΤΕΡΑ !!!!!! , ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ ΑΣ ΔΕΙ , ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ ΑΣ ΠΑΤΑΤΗΡΗΣΕΙ , . . ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ [ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ + ΟΠΑΔΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ] ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ ???? Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ........................... ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΠΟΥΤΙΝ + ΤΡΑΜΠ +ΙΡΑΝ+ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΒΑΘΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ + Ε.Ε +Ο.Η.Ε ...............

UK

Το ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Ο Αλέξης θα κερδίσει για άλλη μια φορά

Γιώργος

Χάσαμε την ευκαιρία να απαιτήσουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα που κρατούν αποικιοκρατικά. Τί περιμένεις όμως από την αντεθνική κυβέρνηση;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

043_dpa-pa_190524-99-354668_dpai

 Η καναδικη μελέτη, που έβγαλε το πόρισμα, είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προτού αναχωρήσουν για την Αβάνα - Τα μέλη των διπλωματικών αποστολών από ΗΠΑ και Καναδά και οι συγγενείς τους ασθένησαν από τα τέλη του 2016 μέχρι και τις αρχές του 2018