Νάντια Μουράντ: Η νεαρή Γεζίντι που από σκλάβα του ISIS... τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης

Νάντια Μουράντ: Η νεαρή Γεζίντι που από σκλάβα του ISIS... τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης

Βασανίστηκε και βιάστηκε από το ISIS - Έγινε πρέσβειρα του ΟΗΕ και έδωσε σκληρή μάχη, ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των Γεζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία - Στη δίκη την εκπροσώπησε η  Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ - Η επίσκεψη της στη Ελλάδα

murad-clooney_main01
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για το φετινό Νόμπελ και όχι αδίκως.

Βασανίστηκε, βιάστηκε, πουλήθηκε επανειλημμένα στις αγορές των σκλάβων του Ισλαμικού Κράτους, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τη θρησκεία της.

Σε ηλικία 25 ετών η Νάντια Μουράντ έχει καταφέρει να επιζήσει από μία από τις χειρότερες περιόδους του λαού της, των Γεζίντι στο Ιράκ, για να γίνει εκπρόσωπός τους και τελικά να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης.

nad_827


Θύμα βιασμού και κακοποίησης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Η Νάντια Μουράντ αποτελεί, όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή, μια μάρτυρα για την κακοποίηση τόσο σε βάρος της ίδιας όσο και άλλων γυναικών.

Κλείσιμο
«Έχει επιδείξει τεράστιο θάρρος περιγράφοντας τα βασανιστήριά της και μιλώντας εκ μέρους άλλων θυμάτων».

«Οι κακοποιήσεις ήταν συστηματικές και αποτελούσαν τμήμα της πολεμικής στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους καθώς τις χρησιμοποίησαν ως όπλο κατά των Γεζίντι και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων» επισημαίνει η επιτροπή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Η Μουράντ είναι ένα από τα 3.000 κορίτσια Γεζίντι που έπεσε θύματα βιασμού και κακοποίησης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

nadia_001


Η νεαρή αυτή κοπέλα ζούσε ήρεμα στο χωριό Κόσο, κοντά στο προπύργιο των Γεζίντι, το Σιντζάρ, μια ορεινή περιοχή στη μεθόριο Ιράκ και Συρίας.

Η επέλαση του Ισλαμικού Κράτους το 2014 άλλαξε όμως τα πάντα.

Μία ημέρα του Αυγούστου τζιχαντιστές που επέβαιναν σε φορτηγάκια εισέβαλαν στο χωριό της Νάντιας, σκότωσαν τους άνδρες, πήραν για στρατιώτες τα αγόρια και ανάγκασαν χιλιάδες γυναίκες στη σεξουαλική σκλαβιά.

Aπό σκλάβα του ISIS... πρέσβειρα του ΟΗΕ

Η Νάντια Μουράντ, κατάφερε να γίνει πρέσβειρα του ΟΗΕ και έδωσε σκληρή μάχη, ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

nadia_009


«Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», εξηγούσε τότε. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό».

Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, προσπάθησε να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.

Στο πλευρό της η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ

Η νεαρή Νάντια εκπροσωπήθηκε, τότε, από τη διεθνή δικηγόρο και σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, η οποία, τότε, δήλωσε πως το ΙΚ είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει.

nadi_amal_09


«Χιλιάδες γυναίκες Γεζίντι έγιναν σκλάβες από μια τρομοκρατική οργάνωση, το ΙΚ, που διαπράττει γενοκτονία κι όμως το έγκλημα αυτό παραμένει ατιμώρητο», είχε δηλώσει.

«Ντρέπομαι ως άνθρωπος που διαπιστώνω πως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούονται», είχε προσθέσει η Κλούνεϊ σε ομιλία της, προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων, ενώ ο τότε  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε δηλώσει ότι «συγκινήθηκε μέχρι δακρύων» από το μαρτύριο της Νάντια αλλά και από τη «δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπειά της».

nadi_amal_01


Η συνάντηση της με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα

Πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , είχαν συγχαρεί τη νεαρή ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Μουράντ, σύμβολο της αντίστασης των γυναικών στις εμπόλεμες περιοχές, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα, ενώ είχε επισκεφθεί και πολλούς καταυλισμούς.

tsipras-nadia


Ο  πρωθυπουργός είχε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ότι «ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά», ενώ η ίδια ειχε, τονίσει, τότε, στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter:

«Η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να στηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παρέχοντας άμεσα στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», ενώ παράλληλα, η νεαρή ακτιβίστρια, είχε εκφράσει  την ευγνωμοσύνη της προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει χειριστεί τις προσφυγικές ροές μέσα σε έναν χρόνο.

Από την άλλη πλευρά ο κ.Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Νάντια Μουράντ μέσα από τον προσωπικό της εφιάλτη και τον προσωπικό της Γολγοθά κατά την φρικτή γενοκτονία των Γεζίντι, έχει αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο σύμβολο γενναίας υπεράσπισης της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
paul_09


«Από εδώ , την Ελλάδα, που είναι κοιτίδα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, στέλνουμε μαζί προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, το μήνυμα ότι στο επίκεντρο της σύγχρονης Δημοκρατίας και το σύγχρονου Πολιτισμού είναι ο Άνθρωπος, και αυτόν πρέπει να υπερασπισθούμε. Οι στυγνοί εγκληματίες του Daesh, μέσα και από την γενοκτονία των Γεζίντι, είναι για εμάς εχθροί της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού και διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά», είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος στην 21χρονη κοπέλα είχε καταλήξει:

«Να μεταφέρετε πάντα αυτό το μήνυμα παντού, μέχρι το έγκλημα να σταματήσει. Η Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός, που πολλά δεινά έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν τους, να ξέρετε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα είναι εδώ, πάντα παρόντες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης