Πεδίο διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τραμπ - Μακρόν η 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Πεδίο διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τραμπ - Μακρόν η 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Τραμπ έχοντας στο πλευρό τη Μελάνια θα αναλύσει το όραμά του: «Πρώτα η Αμερική» - Ο Μακρόν θα διατυμπανίσει ότι μας συνδέει όλους ένα κοινό πεπρωμένο - Ηχηρές απουσίες των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας

un
Στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χτυπά αυτή την εβδομάδα η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας με ηχηρές παρουσίες και απουσίες και την διπλωματία να είναι τόσο «μπερδεμένη» όσο ποτέ άλλοτε, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde».

Έως τις 29 Σεπτεμβρίου, 95 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων -σχεδόν οι μισοί από τα 193 κράτη-μέλη που εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο, θα ανέβουν στο βήμα του ΟΗΕ αναλύοντας το όραμά τους.

Την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σιν Τζινπινγκ, θα είναι οι μεγάλοι απόντες, τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

O Tραμπ βρίσκεται ήδη στη σουίτα του στο «Trump Tower» στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης και, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, μαζί με την «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, θα διαβούν αύριο το κατώφλι του ΟΗΕ.

Η «ατζέντα» της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Στην «ατζέντα» των ηγετών βρίσκονται διεθνή θέματα όπως η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και το Ιράν.

Για τη Νίκι Χάλει, εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, η φετινή Γενική Συνέλευση θα έχει τόσο ενδιαφέρον όσο ποτέ καμία άλλη. Η ίδια είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου θα επικεντρωθεί,μεταξύ άλλων,στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την κυβέρνηση της Τεχεράνης αλλά και στον ευρύτερο ρόλο των ΗΠΑ στην διεθνή σκακιέρα.

«Μπερδεμένη» διπλωματία

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ,για πρώτη φορά στην ιστορία τίθεται υπό αμφισβήτηση το ίδιο το θεμέλιο της διπλωματικής δράσης γεγονός που θα απασχολήσει την 73η Γενική Συνέλευση.

Η άνοδος των αναδυόμενων χωρών,ιδιαίτερα της Κίνας, τα «fake news» (ψευδείς ειδήσεις) για τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τα ΜΜΕ, αλλά και η επιθετική στάση του Αμερικανού προέδρου σε διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, καταγγέλλοντας εμπορικές και στρατηγικές διεθνείς συμφωνίες,«μπερδεύει» την παγκόσμια διπλωματία.Την ίδια ώρα, ο Μακρόν διατυμπανίζει την «πολυπολιτισμικότητα και το κοινό όραμα που μας ενώνει».

Η κυβέρνηση του Τραμπ,όμως, έχει ένα και μόνο σύνθημα:«Πρώτα η Αμερική».

Αντιθέτως, ένα χρόνο πριν, από το βήμα του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν διατυμπάνιζε την πολυπολιτισμικότητα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι εμείς είμαστε άρρηκτα δεμένοι μ' ένα κοινό πεπρωμένο», καθιστώντας τον εαυτό του κήρυκα της παγκόσμιας διακυβέρνησης με επίκεντρο την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Για τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η Γαλλία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2019 την προεδρία του G7,δίνοντάς την την ευκαιρία να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην παγκόσμια διπλωματία.

Μπορεί η δημοτικότητα του Μακρόν να κατρακυλάει επικίνδυνα στο εσωτερικό, όμως η εικόνα του παραμένει ισχυρή στο εξωτερικό.

Αντιμέτωπος με έναν απρόβλεπτο Τραμπ, με μία Τερέζα Μέι «βυθισμένη» στο θέμα του Bexit και μία αποδυναμωμένη Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει ο πιο ισχυρός ηγέτης της Δύσης, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Εκτός από τους Τραμπ και Μακρόν που αναμένεται να κλέψουν την παράσταση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η θηλάζουσα Τζασίντα Αρντεν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας θα μιλήσει την Πέμπτη, για πρώτη φορά, στον ΟΗΕ. Η 38χρονη 'Αρντερν από τον περασμένο Οκτώβριο που ανέλαβε την εξουσία, έγινε η δεύτερη εκλεγμένη ηγέτιδα που γεννά στο διάστημα της θητείας της μετά την πρωθυπουργό του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης