Πυρά κατά της Κομισιόν για τον διορισμό του Γενικού Γραμματέα

commission

Ο διορισμός του Γερμανού Μάρτιν Σελμάγιερ προκάλεσε κριτική για έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο επιλογής του 

Τα πυρά του Τύπου συγκεντρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από αρνητικά σχόλια που προέκυψαν από την έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αναφορικά με τον διορισμό του Μάρτιν Σελμάγιερ ως Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η Διαμεσολαβητής Έμιλι Οράιλι έπειτα από ενδελεχή έρευνα παρουσίασε πόρισμα 39 σελίδων διαπιστώνοντας πως αφενός ο Μάρτιν Σελμάγιερ αποτελεί έναν «ικανό Ευρωπαίο αξιωματούχο» με «προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» παρόλα αυτά βρίσκει πως η Επιτροπή «επέκτεινε και ενδεχομένως έτεινε ακόμα περισσότερο τα όρια του νόμου».


Η ιστορία ξεκίνησε με την ξαφνική παραίτηση του προηγούμενου ΓΓ. Αλεξάντερ Ιταλιάνερ στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Κατά τη διάρκεια του ίδιου Κολλεγίου των Επιτρόπων αποφασίστηκε ο διορισμός του Μάρτιν Σαλμάγιερ ως Γενικό Γραμματέα.


Φυσικά η μετεωρική άνοδος του Γερμανού, ο οποίος θεωρείται στις Βρυξέλλες ως ο πλέον αποτελεσματικός τεχνοκράτης, απέσπασε μεγάλη αντίδραση από τον Τύπο αλλά και από κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ασκώντας κριτική για την έλλειψη διαφάνειας.


Σε απάντηση του στις διαπιστώσεις της Οράιλι, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε πως «αν και δεν συμμεριζόμαστε όλες τις πτυχές της υποκείμενης έκθεσης, χαιρετίζουμε ότι η Διαμεσολαβητής -με βάση μια λεπτομερή ανάλυση περίπου 11.000 σελίδων που της παρασχέθηκε- δεν αμφισβητεί ούτε τη νομιμότητα της διαδικασίας διορισμού του Γενικού Γραμματέα ούτε την επιλογή του υποψήφιος ο οποίος χαρακτηρίζεται ως "αρμόδιος υπάλληλος της ΕΕ, ιδιαίτερα αφοσιωμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση"».


«Σε ορισμένες πτυχές, όπου η Επιτροπή έχει διαφορετική πραγματική εκτίμηση, θα παράσχουμε περαιτέρω πληροφορίες στον Διαμεσολαβητή εν ευθέτω χρόνω» συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iran

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ

xitler

Στο Περού και σε άλλες χώρες στην Λατινική Αμερική, οι γονείς συχνά επιλέγουν ξένα και μικρά ονόματα για τα παιδιά τους που ακούγονται εξωτικά, παρά τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλούν στο εξωτερικό