Πυρά κατά της Κομισιόν για τον διορισμό του Γενικού Γραμματέα

commission

Ο διορισμός του Γερμανού Μάρτιν Σελμάγιερ προκάλεσε κριτική για έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο επιλογής του 

Τα πυρά του Τύπου συγκεντρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από αρνητικά σχόλια που προέκυψαν από την έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αναφορικά με τον διορισμό του Μάρτιν Σελμάγιερ ως Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η Διαμεσολαβητής Έμιλι Οράιλι έπειτα από ενδελεχή έρευνα παρουσίασε πόρισμα 39 σελίδων διαπιστώνοντας πως αφενός ο Μάρτιν Σελμάγιερ αποτελεί έναν «ικανό Ευρωπαίο αξιωματούχο» με «προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» παρόλα αυτά βρίσκει πως η Επιτροπή «επέκτεινε και ενδεχομένως έτεινε ακόμα περισσότερο τα όρια του νόμου».


Η ιστορία ξεκίνησε με την ξαφνική παραίτηση του προηγούμενου ΓΓ. Αλεξάντερ Ιταλιάνερ στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Κατά τη διάρκεια του ίδιου Κολλεγίου των Επιτρόπων αποφασίστηκε ο διορισμός του Μάρτιν Σαλμάγιερ ως Γενικό Γραμματέα.


Φυσικά η μετεωρική άνοδος του Γερμανού, ο οποίος θεωρείται στις Βρυξέλλες ως ο πλέον αποτελεσματικός τεχνοκράτης, απέσπασε μεγάλη αντίδραση από τον Τύπο αλλά και από κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ασκώντας κριτική για την έλλειψη διαφάνειας.


Σε απάντηση του στις διαπιστώσεις της Οράιλι, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε πως «αν και δεν συμμεριζόμαστε όλες τις πτυχές της υποκείμενης έκθεσης, χαιρετίζουμε ότι η Διαμεσολαβητής -με βάση μια λεπτομερή ανάλυση περίπου 11.000 σελίδων που της παρασχέθηκε- δεν αμφισβητεί ούτε τη νομιμότητα της διαδικασίας διορισμού του Γενικού Γραμματέα ούτε την επιλογή του υποψήφιος ο οποίος χαρακτηρίζεται ως "αρμόδιος υπάλληλος της ΕΕ, ιδιαίτερα αφοσιωμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση"».


«Σε ορισμένες πτυχές, όπου η Επιτροπή έχει διαφορετική πραγματική εκτίμηση, θα παράσχουμε περαιτέρω πληροφορίες στον Διαμεσολαβητή εν ευθέτω χρόνω» συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης