Ιταλία: Στο στόχαστρο του εισαγγελέα ο Σαλβίνι για το πλοίο με τους μετανάστες

Ιταλία: Στο στόχαστρο του εισαγγελέα ο Σαλβίνι για το πλοίο με τους μετανάστες

Oι κατηγορίες σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών φέρονται να είναι στέρηση ατομικής ελευθερίας, κατάχρηση εξουσίας και παράνομη σύλληψη για την υπόθεση των μεταναστών του πλοίου Diciotti - Βρέθηκε λύση για τη φιλοξενία τους

salvinidicmesa
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εισαγγελία του Ακράγαντα πραγματοποιεί έρευνα σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, για την στάση του στην υπόθεση του πλοίου Diciotti και την άρνησή του να αποβιβαστούν οι μετανάστες, στο λιμάνι της Κατάνης. Πάντως, περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι οι μετανάστες θα αποβιβάζονταν τη νύχτα την Κατάνη και ότι είχε βρεθεί λύση για τη φιλοξενία τους.

Oι κατηγορίες για τον Σαλβίνι φέρονται να είναι στέρηση ατομικής ελευθερίας, κατάχρηση εξουσίας και παράνομη σύλληψη. Η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί από ειδικό τομέα της εισαγγελίας του Παλέρμο, αρμόδιο για τυχόν αδικήματα του πρωθυπουργού και υπουργών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αν τελικά οι δικαστικοί αποφασίσουν ότι θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή σε δίκη, αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μόνον αν δοθεί το σχετικό «ελεύθερο», από το κοινοβούλιο της Ρώμης.

Σαλβίνι: Μπορούν να με συλλάβουν, αλλά δεν θα σταματήσουν 60 εκατ. Ιταλοί

Σχολιάζοντας την είδηση ότι η εισαγγελία του Ακράγαντα διεξάγει έρευνα σε βάρος του για την διαχείριση της υπόθεσης των μεταναστών που διέσωσε το πλοίο Diciotti, o Ιταλός υπουργός εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε, μεταξύ των άλλων:

«Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί. Θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν». «Ας έλθουν να με πάρουν, τους περιμένω», είπε ο επικεφαλής της Λέγκα, τονίζοντας ότι «δεν διεξάγεται καμία έρευνα σε βάρος όσων ευθύνονται για την κατάρρευση της γέφυρας στην Γένοβα, αλλά οι εισαγγελείς ασχολούνται με εμένα», είπε ο Σαλβίνι.

Τόνισε, δε, ότι «η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι κάτι το απεχθές» και ότι «δεν αξίζει τα χρήματα της Ιταλίας».

Κλείσιμο
Στη διάρκεια της νύχτας, πάντως, επρόκειτο να γίνει η διαδικασία αποβίβασης των μεταναστών από το πλοίο Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνης.

Οπως ανακοίνωσε το γραφείου του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, 100 μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας. Παράλληλα, σαράντα διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και την Ιρλανδία.

Οπως μετάδωσαν νωρίτερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης,  από τους δεκαέξι διασωθέντες που μεταφέρθηκαν νωρίτερα στην ξηρά, για λόγους υγείας, τρεις πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Απεργία πείνας από τους μετανάστες στο πλοίο

Απεργία πείνας ξεκίνησαν ορισμένοι από τους 150 μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν να αποβιβαστούν στη Σικελία από πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής δήλωσε ο Νταβίντε Φαραόνε, γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην Ιταλία.

«Μόλις άκουσα από τις λιμενικές αρχές ότι υπάρχει ένταση πάνω στο πλοίο #Diciotti και ότι μετανάστες άρχισαν απεργία πείνας. Ως αποτέλεσμα οι επισκέψεις για να εκφραστεί αλληλεγγύη και να επαληθευτούν οι συνθήκες που επικρατούν στο πλοίο έχουν ανασταλεί για λόγους ασφαλείας», έγραψε ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης στο λογαριασμό του στο twitter.


Το χρονικό του θρίλερ - Ο Σαλβίνι διαμήνυε ότι θα παρέμεναν στο πλοίο

Πριν από μια εβδομάδα, διασώθηκαν 190 μετανάστες από το πλοίο Diciotti. Από αυτούς 13 που χρειαζόντουσαν ιατρική βοήθεια μεταφέρθηκαν στην ακτή, ενώ το πλοίο με τους υπόλοιπους 177 κατέπλευσε στο λιμάνι της Κατάνια, στη Σικελία.

Μετά και τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επέτρεψε σε 27 παιδιά να αποβιβαστούν από το πλοίο αυτό την Τετάρτη.

Ωστόσο ο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι οι υπόλοιποι μετανάστες θα παραμείνουν πάνω στο πλοίο έως ότου δεχθούν να τους πάρουν άλλες χώρες της ΕΕ. Η λύση για την κατάσταση στο Diciotti «είναι να έρθει στο αεροδρόμιο της Κατάνια ένα ωραίο αεροπλάνο από μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» για να πάρει τους μετανάστες, δήλωσε ο Σαλβίνι στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Σύνοδος 12 κρατών – μελών στις Βρυξέλλες

Σήμερα προγραμματίζεται να γίνει σύνοδος στις Βρυξέλλες με μετέχοντες από 12 κράτη μέλη, με στόχο να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της διάσωσης των μεταναστών.

Εκπρόσωπος της ΕΕ αρνήθηκε χθες να κατονομάσει τις χώρες που μετέχουν στη σύνοδο αυτή, αλλά σημείωσε ότι αυτή είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε «ενδιαφέρεται για μια ευρωπαϊκή λύση».

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, δήλωσε χθες ότι «αν δεν προκύψει τίποτε» από τη σύνοδο αυτή στις Βρυξέλλες, η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τις συνδρομές της στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης