Ιταλία: Αποβιβάστηκαν από το Diciotti 16 πρόσφυγες με φυματίωση και πνευμονία

Ιταλία: Αποβιβάστηκαν από το Diciotti 16 πρόσφυγες με φυματίωση και πνευμονία

 Πρόκειται για 11 γυναίκες και πέντε άνδρες, εκ των οποίων, τρεις άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία - Σε πολλούς επιβάτες έχει  διαγνωστεί ψώρα - Πιθανή η αποβίβασή τους τις επόμενες 24 ώρες

diccioti
Την αποβίβαση 16 εκ των 150 μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής επέτρεψαν οι ιταλικές αρχές στην Κατάνη της Σικελάς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, στους δεκαέξι διασωθέντες του πλοίου Diciotti που μεταφέρθηκαν πριν λίγο στην ξηρά, τρεις άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Την απόφαση για την άμεση αποβίβαση έλαβαν γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της Κατάνης. Στο μεταξύ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε λίγο, αντιρατσιστική κινητοποίηση στον χώρο του λιμανιού, με την συμμετοχή οργανώσεων της Καθολικής Εκκλησίας και της άκρας αριστεράς και αίτημα την άμεση αποβίβαση όλων των μεταναστών και προσφύγων. Η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από την Ερυθραία και οι υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο.

Όπως διαρρέει, θεωρείται αρκετά πιθανό το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης να επιτρέψει την αποβίβαση μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αφού θα έχει προηγηθεί η καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών, πάνω στο πλοίο της ακτοφυλακής.

Πάπας Φραγκίσκος: Χρειάζεται να  βρεθεί λύση

Και ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σήμερα στην περιπέτεια των ανθρώπων αυτών, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια λύση η οποία να βασίζεται σε σωφροσύνη και ανθρωπιά». Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, τέλος, κατεβάζοντας εν μέρει τους τόνους, άφησε να διαρρεύσει ότι η συνολική του γραμμή δεν αλλάζει, αλλά «εργάζεται για μια θετική λύση» και ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές να επιτευχθεί».

Την ίδια ώρα, ο Λουίτιζ Πατρονάτζιο, ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο, στη Σικελία, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση του Diciotto, πήρε κατάθεση από πολλούς υπαλλήλους του υπουργείου ώστε να καταλάβει ποιος έδωσε την εντολή απαγόρευσης της αποβίβασης των μεταναστών. Τα αδικήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί είναι «περιορισμός προσώπων», «παράνομη σύλληψη» ή και «κατάχρηση εξουσίας».

Κλείσιμο
Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που τηρεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, έχει ήδη αντιδράσει στην έρευνα αυτή από την Παρασκευή, καλώντας τον εισαγγελικό λειτουργό να ρωτήσει απευθείας τον ίδιο. «Θα έπρεπε να ρωτήσει εμένα και όχι να ζητά διευκρινίσεις από υπαλλήλους που εκτελούν τις εντολές που δίνει ο υπεύθυνος, δηλαδή εγώ» είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.

Στα «μαχαίρια» Ιταλία - ΕΕ

Σημειώνεται, ότι η χθεσινή συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες με στόχο την κατανομή των προσφύγων και σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα.

«Είναι η πολλοστή απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί», σχολίασε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι χθες το απόγευμα πολλοί μετανάστες στο πλοίο έκαναν και απεργία πείνας. Την διέκοψαν ωστόσο προσωρινά για να μην οδηγηθεί στα άκρα η όλη κατάσταση. Μέχρι τώρα όμως η ιταλική κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα και των Πεντε Αστέρων δεν κάνει πίσω: «Δεν πρόκειται να κατέβει κανείς», επιμένει ο υπουργός Eσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης