«Κύμα» αλληλεγγύης από ΕΕ για τις χώρες που πλήττονται από τις πυρκαγιές στην Ευρώπη

pyr_0092

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αποθέματος πόρων που θα εξασφαλίζει την αντίδραση της ΕΕ σε θέματα πολιτικής προστασίας για να βοηθάει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν καταστροφές όταν εξαντλούνται οι δικές τους δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο

Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει από χθες, Δευτέρα, πολύ σημαντικά μέσα για να βοηθήσει στην ταυτόχρονη κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, την Σουηδία και τη Λετονία, γεγονός που υποβάλει σε δοκιμασία τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας που διαθέτει.

Περίπου 60 πυροσβέστες με τον εξοπλισμό τους αναχώρησαν σήμερα από την Κύπρο για την Ελλάδα, όπου περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, ενώ η Ισπανία θα αποστείλει δύο Canadair, επισημαίνει το AFP, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση των υπηρεσιών του Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη. Πολλές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν προτείνει επίσης μέσα, διευκρινίζουν οι υπηρεσίες αυτές.

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί και στην Σουηδία, όπου η ΕΕ συντονίζει την σημαντικότερη επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Οκτώ κράτη μέλη -Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Δανία, Πολωνία και Αυστρία- ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια που απηύθυνε η Στοκχόλμη και απέστειλαν 7 αεροσκάφη Canadair, 7 ελικόπτερα και 340 πυροσβέστες με 60 οχήματα.

Από πυρκαγιές πλήττεται επίσης η Λετονία, η οποία λαμβάνει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Copernicus, διευκρίνισε παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πολλαπλασιασμός των πυρκαγιών και οι γεωγραφικές τους τοποθεσίες, από το βορειότερο τμήμα ως το νοτιοανατολικό της Ευρώπης, συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης της RescUE, της πρότασης που παρουσίασε στα τέλη του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποκτήσει η ΕΕ τους δικούς της επιχειρησιακούς πόρους, υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο η πρόταση αυτή μπλοκαρίστηκε από τα κράτη μέλη, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ που δημιουργήθηκε το 2001 στηρίζεται σήμερα σε ένα εθελοντικό σύστημα. Η ΕΕ συντονίζει τις συμβολές των κρατών που προορίζονται για κάποια χώρα που έχει ζητήσει βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συντονισμού Επείγουσας Αντίδρασης, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αποθέματος πόρων που θα εξασφαλίζει την αντίδραση της ΕΕ σε θέματα πολιτικής προστασίας για να βοηθάει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν καταστροφές όταν εξαντλούνται οι δικές τους δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο.

Αυτή υποβλήθηκε για έγκριση στα κράτη μέλη μετά τον θάνατο σχεδόν 200 ανθρώπων από τις φονικές πυρκαγιές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2017 στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

"Το τρέχον σύστημά μας επέμβασης έχει φτάσει στα όριά του", είχε προειδοποιήσει τότε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Το "απόθεμα ικανοτήτων" της ΕΕ βάσει της πρότασης αυτής θα αποτελείται από αεροσκάφη, ελικόπτερα για την κατάσβεση πυρκαγιών και εξοπλισμό άντλησης υδάτων που θα μισθώνονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρεί τον επιχειρησιακό έλεγχο αυτών των μέσων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kashogi

Η CIA θεωρεί ότι ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε την εντολή εκτέλεσης του Τζαμάλ Κασόγκι – Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν ενημερωθεί και άλλες  υπηρεσίες της Αμερικανικής κυβέρνησης 

syria-refugee-thumb-large

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ανήκουν σε οικογένειες ξένων ανδρών τζιχαντιστών και οι χώρες προέλευσης τους έχουν μπλοκάρει την επιστροφή τους επικαλούμενες φόβους εθνικής ασφάλειας

roma

Η Βιρτζίνια Ράτζι δήλωσε πως θέλει «να διαγράψει τα ονόματα δρόμων που ντροπιάζουν τη χώρα» - Πολιτικοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων, από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος, δεν έχουν καταδικάσει το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας

2