Ιστορική επίσκεψη του προέδρου της Ερυθραίας στην Αιθιοπία, μετά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης

ethio-eritrea

Ο Αφεγουόρκι έγινε δεκτός με όλες τις τιμές από τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπί Άχμεντ, κατά την άφιξή του στην Αντίς Αμπέμπα για τριήμερη επίσκεψη

Μια ιστορική επίσκεψη στην Αιθιοπία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Ερυθραίας Ισαΐας Αφεγουόρκι, προκειμένου να εδραιώσει την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών οι οποίες μόλις πριν από μερικές ημέρες έβαλαν τέλος σε μια εμπόλεμη κατάσταση 20 ετών.

Ο Αφεγουόρκι έγινε δεκτός με όλες τις τιμές από τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπί Άχμεντ, κατά την άφιξή του στην Αντίς Αμπέμπα για τριήμερη επίσκεψη. "Καλωσορίσατε στο σπίτι, πρόεδρε Ισαΐας", έγραψε εξάλλου στο Twitter ο προσωπάρχης του πρωθυπουργικού γραφείου, Φίτσουμ Αρέγκα, απευθυνόμενος στον ηγέτη μιας χώρας που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Αιθιοπίας.

"Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη χαρά που αισθανόμαστε τώρα. Γράφεται ιστορία την ώρα που μιλάμε", τόνισε ο Αφεγουόρκι στις πρώτες δηλώσεις του επί αιθιοπικού εδάφους. "Χάθηκαν ζωές αλλά (...) είμαστε ένας λαός. Όποιος το ξεχνάει αυτό δεν κατανοεί την κατάστασή μας", πρόσθεσε.

Πολλοί Αιθίοπες είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο, ντυμένοι στα λευκά και κρατώντας βάγια. Οι δρόμοι κοσμούνταν με σημαίες των δύο χωρών και φωτογραφίες των δύο ηγετών.

Από το 1998 μέχρι το 2000 η Ερυθραία και η Αιθιοπία είχαν εμπλακεί σε έναν συμβατικό πόλεμο, με άρματα και χαρακώματα, κυρίως με αφορμή μια διαφωνία τους για τα κοινά σύνορά τους. Στις συγκρούσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους 80.000 άνθρωποι. Η άρνηση της Αιθιοπίας να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε το 2002 μια επιτροπή, υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, για το θέμα των συνόρων, οδήγησε σε μια μακρά περίοδο εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως τον περασμένο μήνα ο Αμπί ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2000 στο Αλγέρι καθώς και τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής για τη χάραξη των συνόρων. Την περασμένη Δευτέρα, στην πρώτη συνάντηση μετά από 20 χρόνια των ηγετών των δύο χωρών του Κέρατος της Αφρικής, γράφτηκε το τέλος της εμπόλεμης κατάστασης με την υπογραφή μιας "κοινής διακήρυξης ειρήνης και συνεργασίας".

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών είχε αποκατασταθεί από την Κυριακή ενώ την Τετάρτη πρόκειται να ξαναρχίσουν και τα αεροπορικά δρομολόγια.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Fana που πρόσκειται στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας, ο Αφεγουόρκι θα παραστεί στα εγκαίνια της πρεσβείας της Ερυθραίας στην Αντίς Αμπέμπα ενώ θα επισκεφθεί και ένα βιομηχανικό πάρκο.

Η Ερυθραία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1993, αφού δυο χρόνια νωρίτερα είχε εκδιώξει από το έδαφός της τα αιθιοπικά στρατεύματα. Η ανεξαρτησία της Ερυθραίας στέρησε από την Αιθιοπία την πρόσβασή της στη θάλασσα και την υποχρέωσε να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το Τζιμπουτί για το θαλάσσιο εμπόριό της. Η πρόσβασή της στα λιμάνια της Ερυθραίας, το Μασάουα και το Άσαμπ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την οικονομία και των δύο χωρών, απειλώντας την ηγεμονία του Τζιμπουτί.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ITmiJ0y4

«Με ξυπνάει κάθε πρωί νιαουρίζοντας μέχρι θανάτου, διότι θέλει να βγει έξω - Oταν του ανοίγω την πόρτα, εκείνος κάθεται στη μέση, αναποφάσιστος» είπε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξηγώντας την στάση της Βρετανίας - Λίγες ώρες αργότερα παραδέχθηκε όμως ότι δεν έχει γάτο! 

cohen

Πράκτορες του FBI είχαν κατέγραφαν τις κινήσεις του Μάικλ Κόεν από τον Ιούλιο του 2017 - Ντοκουμέντα 900 σελίδων που αποδεικνύουν την παρακολούθηση στο σπίτι και στο γραφείο του «προεδρικού» δικηγόρου